Da de danske skattemyndigheder i 2015 opdagede, at milliarderne var fosset ud af statskassen i refusion af udbytteskat, spillede en af Sanjay Shahs tidligere nøglemedarbejdere en hovedrolle.
Det kom frem i Retten i Glostrup i dag, hvor Sanjay Shah for femte retsdag i træk sad i vidneskranken.
Her er han tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for ni milliarder kroner og er hermed den formodede hovedmand i danmarkshistoriens største svindelsag – udbyttesagen.
Sanjay Shahs tidligere nøglemedarbejder hedder Jas Bains og er advokat. Han havde fra 2011 til 2014 forskellige chefstillinger hos Shahs selskab Solo Capital.
Ansættelsen var dog slut, da Jas Bains gennem en dansk advokat kontaktede det daværende Skat i juni 2015 og fortalte, at der var et ’hul i den danske skattelovgivning’.
- Jas Bains informerede Skat om, at der var et smuthul i loven, som de burde lukke, fordi meget store refusioner af udbytteskat stadig fandt sted. Han sagde, at efter hans mening var det ikke svindel, sagde Sanjay Shah, der i dag blev afhørt af sine forsvarere, Mikael Skjødt og Kåre Pihlmann.
Det var dog langt fra med den 53-årige brites velsignelse, at hans tidligere medarbejder kontaktede Skat.
For det var nemlig først for to måneder siden i januar i år, at den svindeltiltalte brite opdagede, at hans tidligere medarbejder var gået bag hans ryg, lød det i retten i dag.
- Hvad tænkte du, da du fandt ud af, at han havde kontaktet de danske skattemyndigheder? spurgte forsvarsadvokat Kåre Pihlmann.
- Først var jeg vred, og så forstod jeg, hvorfor han gjorde det. På det tidspunkt havde han ikke nogen fordele ved handlerne i Danmark, sagde Sanjay Shah.
Med andre ord: Jas Bains tjente ikke nogen penge på, at der hver dag blev hevet millioner af kroner op af den danske statskasse.
Sanjay Shah var dog ikke færdig med at gå hårdt til sin tidligere medarbejder.
- Det er også værd at bemærke, at jeg godt ved, at han brugte modellen og markedsførte den over for mine konkurenter, sagde han.
Mail fra Bains' advokat modsiger forklaring
Henvendelsen fra Jas Bains i 2015 var central for, at de danske skattemyndigheder fik stoppet den formodede svindel.
Den tidligere medarbejder kendte nemlig indgående den model, som Sanjay Shah og hans medarbejdere og samarbejdspartnere brugte til at udføre den formodede svindel.
- Han var specialiseret inden for skattehandel, og han havde adskillige års erfaring, sagde Sanjay Shah om ansættelsen af Bains.
Forstod han modellen?
- Ja, og han deltog også i en række interne møder. Han stillede mange spørgsmål, og alle svar førte ham til samme konklusion. At det var lovligt, sagde Sanjay Shah.
Ifølge Shah fastholdt Bains altså også overfor Skat i henvendelsen fra juni 2015, at modellen var lovlig.
Mere end otte år gamle dokumenter modsiger dog den forklaring fra Sanjay Shah.
DR Nyheder er i besiddelse af de konkrete mails tilbage fra 2015, hvor en dansk advokat på vegne af Jas Bains kontaktede Skat.
I en e-mail forklarer advokaten, hvordan handelssetuppet fungerer og kalder det for 'formodet svindel' for en halv milliard kroner.
Desuden udpeges Sanjay Shah som hovedmand, ligesom der nævnes flere andre centrale personer og selskaber i udbyttesagen.
I en opfølgende mail spørger advokaten også, om de danske skattemyndigheder 'har taget anmeldelsen alvorligt' og sendt den videre til Søik (Bagmandspolitiet).
Skat har dog ikke kontaktet politiet på det tidspunkt. Det gør de først mere end to måneder senere.
Lukkede først hullet efter syv uger - kostede 2,6 milliarder kroner
Den konkrete ordlyd i Bains' henvendelse til Skat kom forsvaret dog ikke ind på i sin afhøring. I stedet borede de i, hvorfor Jas Bains i 2014 stoppede i Solo Capital.
Ifølge Sanjay Shah havde han igennem de seneste år set, at flere andre medarbejdere i Solo tjente store millionbeløb.
Det gjorde de først og fremmest, fordi de modtog kommission af de penge, som Solo Capital modtog i fortjeneste af den formodede udbyttesvindel.
Men Jas Bains havde ikke en lignende ordning.
- Derfor ville han forlade Solo. Han forhandlede en fratrædelse på fem millioner pund eller euro, sagde Shah.
Der var dog ikke noget ondt blod, da Bains forlod Solo Capital, og faktisk hjalp Sanjay Shah sin tidligere medarbejder videre ved at opfordre ham til at stifte et selskab i Hongkong, så han stadig kunne være del af handelssetuppet.
Året efter gik Bains alligevel til Skat og fortalte dem om den 'formodede svindel'. Der skulle dog gå syv uger efter henvendelsen, før hullet blev lukket.
På de syv uger flød astronomiske 2,6 milliarder kroner ud af statskassen i refusion af udbytteskat, så sagen ifølge myndighederne endte med at koste den danske statskasse 12,7 milliarder kroner.
Jas Bains er ikke tiltalt i Danmark for sin rolle i den formodede svindel. Til gengæld har de danske skattemyndigheder stævnet ham i England sammen med adskillige andre selskaber og personer.
I alt kræver de danske skattemyndigheder 12,7 milliarder kroner i den civile sag i London.
Planlagde PowerPoint-show i fængslet
Mens anklagemyndigheden brugte næsten fire hele retsdage på at afhøre Sanjay Shah, kunne hans forsvarer nøjes med lidt over to timer.
Og noget af den tid ønskede Sanjay Shah at bruge til at gøre et par ting klar. Han havde nemlig forberedt en PowerPoint-præsentation, mens han har siddet varetægtsfængslet i Vestre Fængsel.
- Det her er min måde at forklare over for dommerne, at anklagerne ikke kan bevise, at der er et lukket kredsløb, sagde Sanjay Shah.
En af de centrale anklager mod Sanjay Shah er nemlig, at han skabte et lukket handelskredsløb.
Det gjorde han med et papirspor, der fik det til at se ud som om, at hans kunder ejede danske aktier og dermed havde krav på refusion af dansk udbytteskat.
Kunderne - selskaber som Shah selv kontrollerede ifølge anklagen - ejede dog aldrig nogle aktier og fik derfor ikke noget udbytte. Derfor havde de selvsagt ikke ret til at få refunderet udbytteskat.
Men modellen var ifølge Sanjay Shah fuldt lovlig, og han udnyttede blot 'et hul i den danske skattelovgivning'.
Shah fik tilkaldt it-tekniker
Det gik dog ikke helt gnidningsfrit, da Sanjay Shahs arbejde skulle fremlægges. Teknikken drillede.
For mens Sanjay Shah selv, forsvarerne og anklagerne kunne følge med i deres personlige computerskærm foran dem, så kunne tilhørerne - størstedelen journalister - blot se to store sorte skærme i retssalen.
- Er det ikke vigtigt, at offentligheden også kan se det her? spugte Sanjay Shah.
Det var sagens dommer og retsformand Nanna Blach enig i og derfor blev en it-tekniker tilkaldt, der lynhurtigt fik skærmene op at køre.
Herefter kunne Sanjay Shah gå i gang med sin forklaring. Han havde tegnet et diagram, der skulle forklare begrebet 'netting', som var den metode, der blev brugt i deres handelssetup.
- Jeg ville bruge dette diagram til at forklare netting for mine børn eller min mor, sagde han.
Netting involverer ifølge Shah et 'løfte om betaling' mellem personer, der udveksler ydelser.
Shah brugte et eksempel med tre personer, der reparerer hinandens biler og vasker hinandens vinduer. De betaler hinanden med checks.
Checks sendes rundt imellem de tre personer som betaling for ydelserne. Pengene 'netter op' udligner hinanden. Det vil altså sige, at der ikke kommer nogen 'nye penge' ind udefra.
Det er nøjagtigt det samme som i Sanjay Shahs handelssetup.
Den 53-årige brite fik dog ikke mulighed for at fremlægge hele sin præsentation. Den kommer på et senere tidspunkt i retssagen, fortalte forsvarsadvokat Mikael Skjødt.
For selv om afhøringen af Sanjay Shah nu er afsluttet, så er der stadig over 50 retsdage tilbage frem mod juni næste år.
Det næste punkt kapitel i maratonsagen bliver skrevet efter påske, hvor anklagemyndigheden har indkaldt vidner, der skal afhøres.
Første vidne er Shahs løjtnant, Anthony Mark Patterson, der har tilstået svindel og er blevet idømt otte års fængsel.