Nini og Benjamin kan ikke få hjælp til at få børn: 'Vi tænker på det hver eneste dag'

Strejken rammer nu fertilitetsområdet - sygeplejersker over hele landet nedlægger nu arbejdet.

I Højby i Odsherred Kommune sidder 33-årige Nini Ravn med et brændende ønske.

Hun vil være mor.

Men det har desværre ikke kunnet lade sig gøre uden hjælp fra det offentlige, og derfor har hun det seneste halvandet år været i fertilitetsbehandling.

En tumultarisk oplevelse med usikkerhed og stress, som er blevet yderligere besværliggjort af coronakrisen, der udskød behandlingen.

Selv om coronakrisen nu kun er en mindre parentes i sundhedsvæsnet, så er det ikke slut med seriøse bump på vejen.

Ved midnat gik sygeplejersker på fertilitetsafdelinger nemlig i strejke, og det kommer til at gå ud over Nini Ravn og hendes mand Benjamin Ravn.

- Det er endnu en pause, der bliver sat ind. Der var også pause under coronakrisen, og nu skal vi igen vente på ubestemt tid, siger hun og fortsætter:

- Der er ikke én dag, hvor vi ikke snakker om, hvad vi skal gøre. Hvad skal vi forberede os på? Men vi er glade for den klinik, vi er tilknyttet, så det må vi også opveje.

I alt er yderligere 215 sygeplejersker gået i strejke i nat, og de tilslutter sig de flere end 5.000 sygeplejersker i kommunerne og regionerne, som allerede har nedlagt arbejdet, efter at sygeplejerskerne har stemt nej til en ny overenskomst.

De 215 sygeplejersker arbejdede for de flestes vedkommende med at hjælpe kvinder og deres mænd med at få børn.

Strejken rammer fertilitetsområdet på hospitaler i hele landet - heriblandt på Hvidovre Hospital, hvor Nini og Benjamin Ravn er tilknyttet.

I forvejen har dele af fertilitetsområdet i Region Hovedstaden været ramt af strejke siden 19. juni.

Nini Ravn mærker på egen krop konsekvenserne af sygeplejerskernes strejke. (Foto: © Kim Dang Trong, DR)

'Vi tæller år, vi tæller dage'

Konkret betyder strejken, at der ikke bliver påbegyndt nye behandlinger.

Det gælder både, hvis man skulle til at gå i gang med fertilitetsbehandlingen, men også hvis man for eksempel står mellem to forløb.

Nini Ravn fra Højby kan på egen krop mærke, hvordan det stresser hende, at der er lagt nye forhindringer imellem hende og drømmen om et barn.

- Vi tæller år, vi tæller dage. Vi må have tre offentlige behandlinger, som er gennemførte. Vi har brugt et og har to tilbage, og det presser allerede. At man så har pause og strejke - det presser en yderligere.

Har I overvejet at søge hjælp i det private?

- Det vil koste mange penge. Dem er vi også villige til at bruge, men jeg må også konstatere, at mange andre begynder at gå den vej, så der begynder nok også at komme godt 'run' på de private klinikker, siger hun.

Sygeplejerskerne: Vil ramme nogle, der råber op

Hos Dansk Sygeplejeråd har man i det seneste fire uger krydset fingre for, at konflikten ville være afsluttet, inden fertilitetsområdet blev ramt.

Men når det nu når hertil, så er det en helt bevidst strategi, at sygeplejerskerne i deres strejkevarsel har ramt Nini og andre, der har svært ved at få børn.

Det fortæller formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

- Da vi for fire uger siden udsendte varslet, forsøgte vi at finde et område, hvor det rammer hårdt. Men vi ville også ramme nogen, som forhåbentligt vil råbe lidt op. Vi har brug for, at arbejdsgiveren tager handling på det og gør noget ved den situation, der er lige nu, siger formanden.

Hos sygeplejerskernes arbejdsgiver, Danske Regioner, kalder de det for en 'ulykkelig situation', at strejken nu går ud over en ny gruppe af patienter i sundhedssystemet.

Det er dog meget svært at se en løsning i horisonten, hvis ikke Dansk Sygeplejeråd kommer med et konkret lønkrav, fortæller chefforhandler Anders Kühnau.

- Vi har gjort alt, hvad vi kan, fra regionernes side. Vi har lavet to aftaler med Dansk Sygeplejeråd, og begge gange har sygeplejerskerne stemt aftalerne ned, siger han og fortsætter:

- Vi har også tilbudt nye forhandlinger, men vi er også nødt til at høre fra sygeplejerskerne, hvad de kræver af os, men det har de ikke ville fortælle os endnu. Ellers kan vi ikke gå tilbage til forhandlingsbordet.

'Det gør ondt, det gør rigtig ondt'

Hvis sygeplejerådets mål var, at udvidelsen af strejken skulle gøre ondt, så har de desværre ramt plet, hvis man spørger Nini Ravn.

- Det gør ondt, det gør rigtig ondt. Jeg ved ikke, siger hun, mens stemmen er ved at knække over.

Derfor er der én ting, der er absolut højest på hendes ønskeliste.

- At de stopper strejken og indgår en aftale, så sygeplejerskerne kan vende tilbage, uden at ventetiden bliver yderligere skruet i vejret, siger Nini Ravn.