To politikere – fra hver deres fløj – er enige om at kritisere, at Huawei varetager driften af 4G-trafikken for cirka 750.000 TDC-kunder.
Som kunder hos TDC kan nævnes privatpersoner, ministerier, virksomheder og Folketinget, hvor Michael Aastrup Jensen sidder for Venstre.
- Det er jo så skarpt et brud med hele vores it-sikkerhed, som det overhovedet kan være. Det er præcis det her, som jeg har været nervøs for hele tiden, siger Michael Aastrup Jensen, der var it-ordfører i 2013, da TDC udliciterede driften af 4G-netværket til kinesiske Huawei.
Han henviser til, at det har vist sig, at det er en frivillig aftale mellem TDC, Huawei og Center for Cybersikkerhed, der skal sikre, at Huawei lader de medarbejdere, der skal arbejde i driftscenteret, sikkerhedsgodkende af FE, Forsvarets Efterretningstjeneste.
Ikke for sjov
Som DR har kunnet afsløre, har der været flere tilfælde, hvor medarbejdere har arbejdet i hjertet af TDC's 4G Netværk, i driftscenteret, uden at være blevet blåstemplet af FE.
- Det er ikke for sjov, at vi har de her krav til sikkerhedsgodkendelser, og derfor skal man altså have den, inden man begynder at rode med den danske digitale infrastruktur, siger Trine Bramsen.
Hun var it-ordfører for Socialdemokraterne i 2013 – og var lige som sin kollega fra Venstre meget kritisk overfor, at TDC udliciterede driften af 4G netværket til kinesiske Huawei.
Blakket ry
Ikke mindst fordi telegiganten har et noget blakket ry. Blandt andet er flere landes efterretningstjenester bekymrede for, at Huawei bliver eller kan blive brugt af den kinesiske stat til at stjæle personfølsomme oplysninger i andre lande. Det er dog aldrig blevet bevist.
- Jeg har set en lang række uafhængige rapporter, som beviser, at Huawei har ekstremt tætte bånd til den kinesiske regering, og vi ved, at den kinesiske regering går rigtig langt for at spionere, ikke bare i forhold til andre lande, men også i forhold til industrispionage, siger Michael Aastrup Jensen.
I morges blev han interviewet i DR2:
Folketinget er blandt TDC's kunder. Tror du, at dine e-mails og datatransmissioner bliver sendt videre til Kina?- Mine e-mails er ikke så spændende, så jeg tror ikke nødvendigvis lige mine, men man kunne godt have en frygt for, at andres blev sendt videre – og alene det, at man har frygten, synes jeg er alvorligt. Derfor må vi se på, hvordan vi kan få en bedre sikkerhed, siger han.
Advarede mod Huawei
På trods af at FE i en hemmelig rapport advarede mod Huawei, fordi et samarbejde med virksomheden kan føre til en risiko for spionage mod Danmark og danske interesser, hyrede TDC den kinesiske telegigant. Det fremgår af programmet DR2 Undersøger: Hvem holder øje med Huawei?
At sikkerheden blev ordnet med en frivillig aftale kommer bag på de to politikere.
- Det vidste jeg ikke. Overhovedet ikke og vi har jo hele tiden fået orienteringer om, at der var fuldstændig styr på det. Også for danske myndigheders side, siger Michael Aastrup Jensen.
Center for Cybersikkerhed har hidtil kun været på et enkelt kontrolbesøg, en såkaldt audit, i driftscenteret, hvorfra Huawei styrer og monitorerer 4G-nettet. Auditen blev anmeldt på forhånd, og det er langt fra godt nok, mener Michael Aastrup Jensen.
- Jeg forstår ikke at Center for Cybersikkerhed tager så let på det. Det må jeg indrømme, det gør jeg ikke. På baggrund af alt det her, bliver vi nødt til at tage det op på en helt helt anden måde politisk og få nogle helt andre orienteringer om, hvordan man vil gå ind og sikre den store data- og taletrafik, som der foregår på de master, som Huawei har direkte adgang til, siger den tidligere it-ordfører fra Venstre.
Ny lovgivning måske på vejOgså Trine Bramsen fra Socialdemokraterne er rystet – og hun mener ikke, at lovgivningen har været god nok.
- Det har den ikke, og derfor kan jeg jo kun være overrasket over, at de ikke har taget det mere alvorligt, også på regeringsniveau, og simpelthen sørget for at få noget lovgivning, som sikrer, at den dokumentation, I fremlægger for mig her og nu, ikke kan forekomme. Det burde jo ikke forekomme, siger Trine Bramsen til DR2 Undersøger.
Netop en opstramning af loven kan være på trapperne.
Imens DR Nyheder har arbejdet på denne sag, er der blevet sendt et udspil til en ny lov i høring fra Forsvarsministeriet. Lovforslaget vil blandt andet stramme lovgivningen på området og udvide beføjelserne til Center for Cybersikkerhed.
Hvis loven vedtages, vil det blive lettere at kontrollere og sanktionere mod virksomheder som for eksempel Huawei.
TDC kan ikke garantere 100 procent
Adspurgt om TDC kan garantere, at deres kunders data ikke ender i forkerte hænder, lyder svaret i en mail:
- Vi mener, at vi har Danmarks klart sikreste mobilnet. TDC har ganske enkelt højere sikkerhedskrav end vores konkurrenter, der ikke har samme ekstraordinære sikkerheds-setup, som TDC har med Center for Cybersikkerhed. Med de seneste års afsløringer af forskellige aflytningsskandaler rundt om i verden, skal man være forsigtig med at udstede en 100 % garanti. Men vi kan garantere, at TDC har Danmarks skrappeste sikkerhedskrav.
Kl. 21:30 kan du se mere om Huawei i programmet DR2 Undersøger: Hvem holder øje med Huawei?