Det er bekymrende, at antallet af MRSA-smittede svinebesætninger er firedoblet på bare fire år, men det må være op til en politisk forhandling at afgøre, hvor meget brugen af antibiotika skal nedbringes.
Reaktionen kommer fra fødevareminister Dan Jørgensen (S), efter en ekspertgruppe i dag har fremlagt sine resultater. Af resultaterne fremgår det, at to ud af tre svinebesætninger i dag er smittet med svinebakterien MRSA.
Fødevareministeren lægger derfor op til, at forbruget af antibiotika ude hos de enkelte svinebønder skal falde "markant". Fra 2010 til 2013 er forbruget faldet med ti procent, hvilket eksperter har kritiseret for at være for lidt. Fødevareministeren vil dog ikke sætte tal på, hvor meget brugen af antibiotika skal nedbringes.
- Jeg kommer ikke til at give et konkret tal i dag. Det skylder jeg Folketingets partier. Men der skal ske en markant reduktion.
Ekspert: Antibiotikaforbrug skal halveres
Men skal det ændre noget i dansk landbrug, så er der behov for mindst en halvering i brugen af antibiotika, forklarede leder af MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital, Henrik Westh, i weekenden.
Dan Jørgensen vil dog ikke garantere, at svinebønderne bliver mødt med et krav om halvering.
Hvor mener du, niveauet skal ligge?
- Jeg har et udgangspunkt, som jeg deler med Folketingets partier, som kommer til at bygge på de ekspertvejledninger, vi nu har fået i dag. Det her skal vi gå til med alvor, og der skal ske en markant reduktion, men jeg har ikke tænkt mig at stå og forhandle det her på Danmarks Radio, siger Dan Jørgensen.
Allerfarligste antibiotikum skal udfases
I Danmark blev der i 2013 brugt 91 ton antibiotika til de omkring 30 millioner svin, der blev produceret. Til mennesker bruges 51,5 ton om året i Danmark.
I stedet vil fødevareministeren arbejde på at få stoppet brugen af Tetracyklin, der anses for det allerfarligste antibiotikum. Den udgjorde i 2013 en tredjedel af det samlede forbrug. Tetracyklin er et såkaldt bredspektret antibiotikum, og det betyder, at det fremmer antibiotikaresistens særligt meget.
Samtidig lægger han op til mere forskning i MRSA-smitte.
- Selv de eksperter, der sidder i ekspertgruppen og ved mest om det, siger, der er mange ubekendte, forklarer Dan Jørgensen.
Rekordmange smittede
694 danskere er indtil videre blevet smittet med svinebakterien MRSA i 2014, hvilket er en tredobling siden 2012, hvor 232 personer fik konstateret smitte med MRSA CC398.
I Norge har bakterien får myndighederne til at slå hele svinebesætninger ned, når der er blevet konstateret MRSA, men den mulighed afviser Dan Jørgensen, da metoden er dyr.
- Hvis vi skulle benytte sådan en metode, som man har gjort i Norge, så ville det være ganske alvorligt for dansk økonomi. Vi taler 30 til 40 milliarder kroner bare det første år, og det vil formentlig ikke engang virke.