Der er stadig store mængder olie og gas i den danske del af Nordsøen, som bør hentes op.
Sådan lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt fra Venstre, der i dag præsenterer en ny strategi for olie og gassen i Nordsøen, som er lavet i samarbejde mellem myndighederne og olie- og gasbranchen.
- Den her strategi viser, at der fortsat er betydelige olie- og gasressourcer i Nordsøen, og det er helt afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland, siger han.
Regeringen har en ambition om, at Danmark skal være fri af fossile brændstoffer i 2050, og det er stadig målet, understreger ministeren.
- Regeringen har et mål om, at i 2050 skal vi være helt uafhængige af fossil energi – det vil sige kul, olie og naturgas. Men der er mange år til 2050, siger ministeren.
Han peger på, at Danmark kan eksportere olie og gas til andre lande i mange år fremover. Samtidig mener han, at der er penge at hente for statskassen i produktionen af olie og gas, og at den danske produktion af olie og gas tager større hensyn til miljøet end andre landes produktion.
- Det giver gode indtægter til den danske statskasse, og så længe det kan foregå på en miljømæssig forsvarlig måde, så bakker regeringen op bag det, siger han.
Greenpeace : Ny strate gi er dybt pinl ig
Miljøorganisationen Greenpeace er knap så begejstret som ministeren.
- Vi synes, at strategien er dybt pinlig. Den siger, at vi skal hive alt op af Nordsøen, og det er stik imod det, som klimaaftalen fra Paris taler om, siger generalsekretær Mads Flarup Christensen til Ritzau.
Han er skuffet over, at regeringen vil pumpe endnu flere ressourcer op af den danske undergrund.
- Klimavidenskaben fortæller os, at 80 procent af de ressourcer, vi har fundet, skal blive i jorden, hvis vi skal forhindre flere klimaforandringer, siger han.
Olie- og gasproduktion sikrer Danmark
Olie- og gasbranchen har selv været med til at lave strategien, og her ser man store fordele ved at pumpe endnu mere olie og gas op fra den danske del af Nordsøen.
Det skaber nemlig arbejdspladser, det sikrer selvforsyning på energiområdet, og det bidrager til dansk velfærd, lyder det fra branchen.
- Det er i statens interesse, fordi der også fremadrettet vil være betydelige bidrag til dansk velfærd, siger Martin Næsby, direktør i brancheorganisationen Olie og Gas Danmark.
Yderligere produktion af olie og gas i den danske del af Nordsøen tilfører ifølge Olie og Gas Danmark statskassen milliarder de kommende år.
Og selvom Dong og Mærsk har haft mindre interesse i Nordsø-produktionen de seneste år, tror oliebranchen på, at der stadig er firmaer, som er interesseret i at stå for produktionen.
- Vi er overbeviste om, at der også fremover vil være olieselskaber, som er interesseret i den danske del af Nordsøen. Der er et stort potentiale, siger han.