700 millioner dollars eller mere mundret 5,1 milliarder kroner.
Det beløb har det kriseramte luftfartsselskab SAS nu sikret sig at kunne låne hos det amerikanske investeringsselskab Apollo Global Management.
Pengene vil betyde, at SAS ikke behøver at være nervøs for at løbe tør for penge i de kommende måneder, hvor det gældsplagede selskab er i gang med en omstrukturering, der skal gøre selskabet i stand til at tjene penge på lang sigt.
- Nu kan vi fokusere fuldt ud på at accelerere gennemførelsen af planen SAS Forward, siger bestyrelsesformand Carsten Dilling i meddelelsen.
SAS Forward er en redningsplan, som blev præsenteret i februar. Her er målet at opnå besparelser for 7,5 milliarder svenske kroner om året, hvilket svarer til 5,3 milliarder danske kroner.
Tilbage i juli meddelte SAS, at selskabet har søgt om konkursbeskyttelse i USA i en såkaldt chapter 11-proces. Netop det skal give selskabet ro til at gennemføre en omfattende omstrukturering.
Kan 'stå igennem' det næste års tid
Det er helt afgørende, at SAS nu har sikret sig et milliardstort lån, fortæller Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.
- Det er hele nøglen til, at man kommer rigtig i gang med konkursbeskyttelsesprocessen.
Det kræver nemlig nogle kroner her og nu, hvis SAS skal klare det næste lille års tid og forhåbentligt få afsluttet konkursbeskyttelsesprocessen succesfuldt, så man kan komme ud på den anden side som et stærkere selskab, vurderer Jacob Pedersen.
Og det får de altså nu.
- Det er min forventning, at det her store lån er nok til, at SAS kan stå igennem det næste års tid, siger han.
Her fortæller Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, om betydningen af det lån, som SAS har sikret sig.
Jacob Pedersen har tidligere nævnt, at de fleste investorer må være løbet skrigende væk, når det kommer til at hjælpe i den her situation. Men der er investorer, som specialiserer sig i at låne ud til nødlidende virksomheder og stille risikovillig kapital til rådighed, forklarer han.
Det betyder, at Apollo bestemt også tager sig betalt for at hjælpe med et lån til SAS.
- Sådan er det. Det er dyrt at være fattig, og det er det her et skoleeksempel på, siger han.
SAS skal genbesøge stort set alle omkostninger
Det, der først og fremmest skal ske, er, at man afventer en godkendelse fra den domstol i USA, hvor SAS har søgt om konkursbeskyttelse. Men det forventer Jacob Pedersen blot er en "formsag".
SAS forventer, at domstolen godkender aftalen i midten af september, står der i nattens meddelelse.
Herefter har SAS udsigt til et år fyldt med forhandlinger med kreditorerne. Det er blandt andet leasingselskaberne, som man har lejet fly af, hvor man vil have dem til at slå en streg over en del af gælden, vurderer Jacob Pedersen.
- Man skal genbesøge stort set alt, hvad man har af omkostninger.
Pilotaften er lige faldet på plads, men der også andre medarbejdergrupper, som man ifølge aktieanalysechefen formentlig vil skulle forhandle med i en periode for at sikre sig, at omkostningerne kommer ned.
- Så der er stadig nogle store knaster og nogle store opgaver, der skal overstås for SAS, hvis man skal kunne flyve videre som et stærkere selskab om et års tid.
Ifølge Jacob Pedersen er der desuden lagt op til, at lånet vil blive omdannet til aktiekapital senere, og derfor vil amerikanske Apollo Global Management formentlig gå hen og blive storaktionær i SAS.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra SAS.