For to døgn siden blev 65.714 kommende studerende optaget på en videregående uddannelse, og nu er der for alvor gang i boligjagten i større studiebyer, hvor ledige værelser og lejligheder er en mangelvare.
I opslag på sociale medier som Instagram og Facebook forsøger håbefulde unge at smigre udlejere, så de kan sikre sig tag over hovedet inden september.
- Min kammerat, Rune, og jeg er kommet ind på henholdsvis fysiske fag på KU og international business og politics på CBS. I den forbindelse søger vi en bolig i København og omegn. Vi er to engagerede og udadvendte unge mænd, der efterhånden har været gode venner i godt og vel syv år, lyder det blandt andet i 21-årige Mikkel Sagers besked til udlejere, der er delt i flere lukkede grupper på Facebook.
Han håber, beskeden kan blive redningen på han og vennens akutte boligsituation.
- Jeg har kun været i gang i halvanden dag, fordi jeg ikke vidste, om jeg kom ind i Aarhus eller København. Og det er virkelig svært. Alt er dyrt, og det ryger hurtigt.
Mikkel vil tættere på København end Smørum
Udover at dele opslaget på Facebook, har Mikkel skrevet sig op til diverse studieboliger, meldt sig ind hos en række boligsider og rettet henvendelse til udlejere gennem boligportaler.
Drømmen er en delevenlig bolig et sted i nærheden af byen, forklarer han:
- Vi har som sådan ikke nogen krav, men vi har nogle ønsker. For eksempel ville det være lækkert, hvis lejligheden let kan deles, hvis huslejen er under 9.000 kroner om måneden, og så må boligen også godt ligge tættere på studiet, end den by vi kommer fra.
- Jeg vil jo egentlig også gerne snart flytte hjemmefra, tilføjer Mikkel Sagers, der i dag bor hos sine forældre i Smørum cirka 25 kilometer fra Indre København.
Terese har svært ved at søge bolig fra Jylland
Terese Thygesen på 19 år leder også efter et sted at bo.
Hun må forlade Ribe, når hun starter på psykologistudiet i København, og på trods af, at hun har skrevet sig op til kollegiebolig for et halvt år siden og delte en beskrivelse og et billeder af sig selv i flere Facebook-grupper, står hun stadig uden permanent adresse fra september.
- Det er svært, når jeg er fra Jylland. Jeg har ikke det netværk i København, som andre måske har. Jeg har kun fået en henvendelse på Facebook om, at jeg kunne blive au-pair i Hellerup, og jeg er stadig nummer 700 på den korteste venteliste til kollegie. Jeg har ellers søgt alt, undtagen det der ligger helt ude omkring Albertslund, fortæller Terese Thygesen.
Inden studiestart planlægger Terese Thygesen at tage til København og bo midlertidigt hos forældrenes venner, mens hun forsøger at skabe sig det netværk, hun mener, der skal til.
- Jeg tror, det hjælper, når jeg lærer nogen at kende. Krav til boligen har jeg ikke så mange af. Jeg ved godt, at jeg ikke kan forvente at få det samme i København som i Ribe, så det skal nok lykkedes at få noget permanent på et tidspunkt.
Manglen på boliger er stor
I løbet af den næste måned vil flere tusinde studerende være i samme situation som Terese og Mikkel. Der er nemlig stor mangel på boliger til de mange studerende, mener Dansk Byggeri og Lejernes LO.
- Når mange studerende skal ind på boligmarkedet på en gang, så bliver der kamp om de få mindre boliger, der er til at betale, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Sebastian Kaldahl.
Siden 2008 er antallet af studerende, som er blevet optaget på en videregående uddannelse, steget med knap 50 procent, og Dansk Byggeri vurderer, at omkring 22.000 personer skal finde en bolig inden september.
Imens er der kun kommet 2.593 nye boliger under 74 kvadratmeter i København siden 2010. I samme periode er antallet af boliger under 74 kvadratmeter steget med 7.440 i Aarhus.
Direktør i Lejernes LO Hovedstaden, Claus Højte, er bekymret for de unge. Ikke mindst fordi boligmanglen ifølge ham rammer socialt skævt.
- Der står forældrekøb klar til nogle kommende studerende. Andre må betale en høj pris for værelser, fordi de ikke har samme muligheder, og med korttidsudlejning, hvor boligejere har endnu bedre muligheder for at leje ud til en høj pris, er det ikke blevet lettere, siger han.
Ida brød med kusinen og fik bolig
21-årige Ida Jacobsen fra Gevninge ved Roskilde, der skal læse farmaci på Københavns Universitet, fik et værelse i sidste uge.
Fra 1. august skal hun bo på Nørrebro i en lejlighed med en anden studerende, hun har mødt en enkelt gang, og hun er godt tilfreds. Huslejen er til at betale, og det er tæt på studiet.
Egentlig søgte Ida Jacobsen en delelejlighed med sin kusine, men i erkendelse af, at der aldrig var nogen, som svarede på deres henvendelser, blev beslutningen at dele sig op og søge værelser.
- Vi skrev os op til fem boligsider, og vi søgte også via Facebook og Instagram, men der var ikke noget. Vi fik tilbudt en treværelses lejlighed til 9.000 kroner om måneden i Hvidovre, og der gik min grænse. Især fordi prisen var høj, siger Ida Jacobsen
Hun opfordrer politikere til at hjælpe kommende studerende:
- Jeg var tæt på at vælge farmaci i Odense, fordi der er boliggaranti. Det er ærgerligt, at de ikke har det i København. Den slags giver jo studerende mulighed for at koncentrere sig om alt det nye, vi skal i gang med.