'Sig noget, hvis du ser noget'.
Sådan lyder overskriften på en ny national kampagne mod aftalt spil i sport - også kaldet matchfixing.
Våbnene, der skal komme aftalt spil til livs, er opsøgende klubbesøg, en målrettet indsats på de sociale medier og en 24-timers bemandet hotline.
Derudover skal en række ambassadører inden for forskellige sportsgrene forsøge at tale unge og ældre sportsudøvere fra at kaste sig ud i matchfixing, der kan være en fristende genvej til let tjente penge.
Fixede sportsgrene
Kampagnen bliver lanceret af Kulturministeriet, Dansk Idræts Forbund, Dansk Boldspil Union, Danish Online Gambling Association og Danske Spil.
Kampagnen retter sig mod fem af de sportsgrene, hvor man tidligere har set forsøg på matchfixing herhjemme. Det drejer sig om tennis, fodbold, badminton, håndbold og ishockey.
Målet er, at to ambassadører inden for hver sportsgren - en erfaren og en yngre - skal stå op mod matchfixing i sporten.
Unge bliver opsøgt
I tennis er den ene af ambassadørerne den tidligere topspiller Tine Scheuer-Larsen, der nu træner tennistalenter i HIK.
- Hele spændingsmomentet ved sporten forsvinder jo med matchfixing - alt det, man træner og kæmper for.
Tennis er blandt de sportsgrene, hvor unge tennisspillere er blevet kontaktet af udenlandske matchfixere ved mindre internationale turneringer på dansk grund.
- Jeg synes, at det er sørgeligt, at de unge nu også bliver kontaktet af folk, der gerne vil fuske. Det er utrolig vigtigt at oplyse om, at det er forbudt, at det er kriminelt, og hvad konsekvenser, der er ved det. Det er vigtigt, at der er et sted at gå hen, siger Tine Scheuer-Larsen.
Sig nej
Med matchfixing inde i spillet er det ikke længere nok at lære de unge, hvordan man træner og spiser ordentligt for at blive en god tennisspiller, siger Tine Scheuer-Larsen.
Hun håber på, at hun kan være med til at opdrage de håbefulde tennisspillere til at sige nej til de store summer, der kan være fristende, hvis man kæmper for at få en tenniskarriere stablet på benene med alle de økonomiske omkostninger, det også kræver.
- Det er mere cool at sige nej end at tage imod. Jeg håber, at jeg kan gå ind og påvirke noget, siger Tine Scheuer-Larsen.
Vi skal det til livs
I alt er der afsat 1,5 millioner kroner til kampagnen, hvoraf Kulturministeriet bidrager med 500.000 kroner, og de øvrige parter donerer 250.000 kroner hver til oplysningsarbejdet.
Kulturminister Marianne Jelved (Rad.V) glæder sig over kampagnen.
- Vi skal derhen, hvor det er helt almindeligt, at man fortæller det til sin træner, sin leder eller sit forbund, hvis man er blevet kontaktet af en matchfixer. Eller hvis man har mistanke om, at andre er blevet det. Kun på den måde, kan vi komme det til livs, siger kulturministeren i en pressemeddelelse om kampagnen.
FC Midtjyllands superligaspiller Erik Sviatchenko bliver ambassadør for fodbold, men derudover er der endnu ikke sat navne på alle ambassadørerne.
En del af kampagnen kommer til at foregå på nettet og på de sociale medier. Du kan læse mere om kampagnen på www.stopmatchfixing.dk og under hashtagget #stopmatchfixingdk