Finansiel Stabilitet har efter få dages retsmøder i den store erstatningssag mod Roskilde Bank opgivet den ene af de to påstande, som man havde rejst mod bankens tidligere ledelse og revision. Det bekræfter flere advokater i sagen overfor DR Nyheder.
- For folk, der følger banksagerne, er det breaking news, siger advokat Søren Bergenser.
Han følger det store retsopgør med ledelserne i de krakkede banker tæt og har selv lavet en undersøgelse af krakket i Sparekassen Østjylland for Finansiel Stabilitet.
Sagen mod Roskilde Bank var bygget op om to påstande. Den påstand, som Finansiel Stabilitet nu har frafaldet, var groft sagt påstanden om, at ledelsen og revisionen opførte sig så uansvarligt, at deres opførsel var direkte medvirkende til bankens konkurs.
Den påstand forsøgte man sig også med i sagen om Capinordic Bank, hvor Østre Landsret afviste den.
I stedet blev ledelsen i den sag dømt til at betale erstatning i nogle konkrete sager, hvor retten vurderede, at ledelsen havde handlet uansvarligt.
Samme procedure skal man igennem nu i Roskilde Bank-sagen, som også verserer ved Østre Landsret, og det kommer formentlig ikke til påvirke sagens længde, som stadig ser ud til at strække over næsten to år.
- Det er selvfølgelig noget af en retræte at fjerne så grundlæggende et synspunkt fra de her retssager. Den sag drejer sig jo om at få genoprettet et tab kroner og øre-mæssigt. Og man kan sige, at Finansiel Stabilitet har, selv om de frafalder den påstand, stadigvæk mulighed for at få et betydeligt erstatningsbeløb, siger Søren Bergenser.
De stævnedes forsvarere angreb allerede fra sagens start sidste mandag Finansiel Stabilitets advokater på netop dette punkt.
De opfordrede Finansiel Stabilitet til at droppe påstanden, fordi de mente, at den var alt for ukonkret.
- Det er tankevækkende, at det først nu efter mange års forberedelse er gået op for Finansiel Stabilitet, at man har nedlagt en påstand, der ikke er egnet til pådømmelse, siger Arvid Andersen, der er advokat for tidligere direktør, Niels Valentin Hansen.
Finansiel Stabilitet ønsker ikke at kommentere sagen.
Denne påstand ryger ud af Roskilde Bank-sagen:
- •
De sagsøgte tilpligtes in solidum, subsidiært pro rata og mere subsidiært alternativt at anerkende at have handlet ansvarspådragende over for den tidligere Roskilde Bank i deres funktioner som henholdsvis medlemmer af bestyrelsen, direktør og/eller medlem af direktionen eller som ekstern revision i den tidligere Roskilde Bank i perioden fra 1. januar 2005 til Roskilde Banks sammenbrud i juli 2008 og at anerkende at være erstatningsansvarlig for det tab, der er lidt som følge heraf.