Mangel på udstyr til at teste for coronavirus: 'Vi er voldsomt bekymrede'

Sygehuse risikerer at skulle bruge langsommere og dyrere test.

Flere hospitaler oplever forsyningsproblemer med det medicinske udstyr, de bruger til at teste, om en person har coronavirus. Det betyder, at sygehuse kan blive nødt til at skifte til testmetoder, der er dyrere og tager langt mere af personalets tid.

På Aarhus Universitetshospital er det lige nu nogle særlige plastikbakker, der er mangel på. De er afgørende for, at testene for coronavirus kan laves hurtigt, præcist og billigt.

- Vi er helt afhængige af bakkerne til den type maskine, vi bruger til at teste for coronavirus. Men lige pludselig kan de ikke levere dem fra firmaet, siger Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital.

På hospitalet har de selv et lille lager af plastikbakkerne, men det rækker ikke længe – og slet ikke, hvis der pludselig er mange flere danskere, som skal testes for coronavirus.

- Vi er nervøse for, om vi kan få alt det, vi skal bruge. Vi er vant til at få leverancer løbende, men nu har vi fået melding om, at vi ikke kan være sikre på at få flere, fordi de er i restordre, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Også på Rigshospitalet ser man, hvordan lageret af testudstyr bliver mindre og mindre.

- Vi er voldsomt bekymrede. Der er rigtig mange mennesker, der arbejder hårdt på at skaffe alt det materiale, vi har brug for, siger Jenny Dahl Knudsen, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet.

Hun understreger dog, at situationen er god i øjeblikket.

- Lige nu kan vi teste alt det, vi bliver bedt om at teste. Men når hele verden vil lave det samme, bliver der mangel på udstyret, siger Jenny Dahl Knudsen.

Manglen på testudstyr betyder, at kun de patienter, der er under mistanke for at være smittede med coronavirus, får lov til at blive testet.

- Vi har sagt nej til folk, som gerne bare ville vide, om de kunne være smittede. Vi har så få test i øjeblikket, at de skal anvendes til patienter, hvor der er en mistanke, siger Jenny Dahl Knudsen.

Hospitalet har blandt andet manglet de næsepinde, man bruger til podning, når en patient skal testes for coronavirus.

Globale leveringsudfordringer

På både Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital er bekymringen, om leveringen af testudstyr kan følge med, hvis sygehusene pludselig skal til at teste mange flere danskere for coronavirus.

- Vi ved ikke, hvor mange test vi skal lave fremover. Det afhænger af Sundhedsstyrelsens strategi, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Hos Sundhedsstyrelsen kender man godt til problemet med mangel på udstyr.

- Der er generelt leveringsudfordringer globalt set også på testudstyr. Vi er meget optimistiske med, at vi nok skal få det til at hænge sammen i det danske sundhedsvæsen. Men det bliver ikke uden udfordringer kapacitetsmæssigt, siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

Se Sundhedsstyrelsens direktør forklare om manglen på udstyr til test.

I Lægemiddelstyrelsen er man dog fortrøstningsfulde, da man er forberedt på, at der kan komme problemer med forsyninger og derfor er i dialog med regioner og leverandører.

- Der kan godt mangle lidt lokalt, men nationalt set er vi ikke bekymrede, siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Hvis hospitalerne løber tør for det udstyr, som de bruger til at teste med, vil de stadig kunne teste for coronavirus. Det vil bare ske på andre måder.

- Det kan forsinke det og betyde, at vi må flytte testene over på noget andet udstyr. Det kan være meget kompliceret og dyrt, siger Svend Ellermann-Eriksen fra Aarhus Universitetshospital.