Løkke: Indslusningsløn stadig i spil til trepartsforhandlinger

De kommende trepartsforhandlinger skal få flere flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet. Statsministeren ser indslusningsløn som en af mulighederne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder det afgørende at få flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

De kommende trepartsforhandlinger, der begynder efter nytår, vil blandt andet handle om, hvordan vi får flere flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet.

Det slår statsministeren fast.

- Der er en kæmpe udfordring i forhold til at håndtere de mennesker, der ikke har de fulde kompetencer til at træde ind på arbejdsmarkedet med den fulde løn. Det kommer vi til at se på, siger Lars Løkke Rasmussen.

Frygter nedadgående lønspiral

Indslusningsløn, hvor flygtninge starter med en løn på for eksempel 70 kroner i timen, har været bragt på banen som en løsning. Arbejdsmarkedets parter har indtil videre afvist ideen blankt, fordi de holder fast i, at løn skal aftales i overenskomsterne.

- Bekymringen er, at vi starter en lønspiral, der går nedad, og at vi fastholder folk på nogle meget lave lønninger, siger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF.

Hun peger på, at der allerede findes ordninger, der skal hjælpe flygtninge i job.

-Vi har jo lavet integrationsaftaler, hvor folk kommer ind og får en lavere løn mod, at de får kompetenceudvikling ved siden af. Vi skal have undersøgt, hvorfor de aftaler ikke fungerer så godt, siger Bente Sorgenfrey til DR Nyheder.

Løkke: Vi skal finde noget der virker

For statsministeren er det ikke afgørende, hvordan løsningen bliver skruet sammen.

- Det afgørende for mig er, at vi finder noget der virker. Som jeg hører arbejdsmarkedets parter, så siger de nej til indslusningsløn. De vil hellere lade det bero på offentlige støtteordninger, som de til gengæld synes er for bureaukratiske. Så må vi prøve at fjerne noget papirarbejde og gøre de systemer mere enkle. Det kan være én vej at gå. Kan man komme i mål med det, så tager man presset af behovet for at diskutere indslusningsløn, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men statsministeren savner konkret handling fra arbejdsmarkedets parter.

- Man kan i hvert fald sige, at vi historisk set mangler løsninger. Når vi kigger på folk med ikke-vestlig baggrund, så er det forsvindende få af dem, der er i arbejde efter et år, siger han.

Erkender problemet

FTF-formanden anerkender problemet.

- Vi har ikke været særligt gode til at integrere folk på det danske arbejdsmarked. Og der må vi også kigge på, om overenskomsterne er en barriere for det, siger Bente Sorgenfrey til DR Nyheder.

Andre temaer ved trepartsforhandlingerne bliver uddannelse og virksomhedernes konkurrenceevne, mens fagbevægelsen har bedre arbejdsdmiljø på ønskesedlen.