Løkke efter stort energitopmøde i København: Det haster med investeringer i ren energi

Statsministeren holdt i dag tale for energiministre fra de 20 største økonomier.

Lars Løkke Rasmussen vil løse klimaudfordringer ved partnerskaber mellem det offentlige og private.

Dagens energitopmøde med ministre fra en række store lande har ikke givet konkrete resultater.

Alligevel er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) optimist efter at have holdt sin tale for repræsentanter for de 20 største økonomier i verden.

- Det mest konkrete er, at der kommet en forståelse for, at der skal investeres mere i ren energi. De største økonomier står for 75 procent af den globale udledning, men også for 90 procent af de totale investeringer. Danmark kan ikke gøre det her alene, vi skal have de store lande med ombord, siger Lars Løkke Rasmussen.

Koster 380.000 milliarder

Sammen med Malmø er København i denne uge vært for Nordic Clean Energy Week, hvor energiministre fra G20-landene og de nordiske lande mødes med virksomhedsledere og investorer for at diskutere vedvarende energi på globalt plan.

Ifølge det Internationale Energiagentur skal der frem mod 2050 investeres 380.000 milliarder kroner i vedvarende energiløsninger for at opfylde klimamålene i 2050.

- Det haster, fordi man i den såkaldte tredje verden har appetit på vores velstandsniveau og alt det, vi kan i vores liv. Det vil de også, og det er klart, at det gør problemerne større end mindre. Den gode nyhed er, at internationalt i erhvervskredse er der stigende interesse for det her. Det handler i virkeligheden om at finde veje til at få bundet de tråde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Topmøde til oktober

Han henviser til initiativet P4G, som er et netværk af lande, der sammen forsøger at imødegå den globale opvarmning ved at udvikle partnerskaber mellem erhvervsliv og regeringer og derved få kanaliseret investeringer ind i vedvarende energiløsninger.

I efteråret afholder Danmark det første P4G-topmøde, som skal samle 'statsledere og regeringer, ledere fra internationale organisationer, private selskaber, akademia og civilsamfundet', som det fremgår af nyheden om arrangement.

- Det skal helt konkret bringe folk, der har projekter sammen med stater og forretningsmiljøer og folk fra den akademiske verden. For det her kan ikke betales af skatteyderne alene, siger Lars Løkke Rasmussen.

Nordic Clean Energy Week

  • Fra den 21. – 25. maj danner København og Malmø rammen om Nordic Clean Energy Week, som skal accelerere verdens omstilling til vedvarende energi.

  • Deltagerne er beslutningstagere, ministre, virksomheder, investorer, forskere og eksperter inden for energiområdet fra verdens største økonomier.

  • Energiministre fra G20-landene og de nordiske energiministre deltager på mødet.

  • Bag mødet står Clean Energy Ministerial (CEM), som blev oprettet af USA i forlængelse af COP15 i København i 2009. Dengang hed præsidenten Barack Obama, og CEM blev annonceret af hans energiminister Steven Chu.

  • Ideen var at udvikle offentlig-private partnerskaber inden for ren energi, der kunne arbejde året rundt med en række tekniske og regulatoriske spørgsmål - og så holde momentum ved at afvikle årlige møder mellem ministre fra verdens største økonomier og en håndfuld af de lande, der gør det særlig godt på udvalgte områder. Herunder Danmark.

  • De første år blev CEM styret af USA, men organisationen er nu ændret til et multinationalt foretagende med sit eget sekretariat, der har til huse hos Det Internationale Energiagentur (IEA) i Paris.

  • Den 1. februar 2017 startede danskeren Christian Zinglersen som sekretariatchef i CEM. Siden har han opbygget en afdeling med ti ansatte.