Mekanikere, snedkere og industriarbejdere tager i gennemsnit kun 24 dage hjemme med bleskift og sutteflaske, når de får et lille barn. Til sammenligning tager akademikerfædre i gennemsnit 46 dages barsels- og forældreorlov.
Men den skævhed skal der laves om på, mener LO-næstformand Nanna Højlund, der er ansvarlig for ligestillingspolitikken i LO.
- Det er så uretfærdigt, at håndværkere, slagteriarbejdere og andre nybagte LO-fædre bliver frarøvet den første del af tiden, hvor deres familie bliver skabt, siger Nanna Højlund til Ugebrevet A4.
Som udgangspunkt er alle mænd ifølge lovgivningen sikret den samme ret til barsel. Men ifølge LO er der alligevel en forskel.
- Der er helt klart nogle af de arbejdspladser, hvor især akademikere er ansat, som har lavet nogle bedre muligheder for mænd for at holde barsel, og det betyder jo så, at de mænd, der arbejder der, også benytter sig af de muligheder, siger Nanna Højlund til Ritzau.
Derfor kræver hun på Kvindernes Internationale Kampdag flere barselsrettigheder til mændene, så deres muligheder for at tage barsel ikke længere skal være til forhandling.
/ritzau/