Ledigheden er på laveste niveau i fem år

Reformer er medvirkende til kunstigt fald i ledigheden. Alligevel ser økonomer en bedring på arbejdsmarkedet.

Bruttoledigheden faldt fra januar til februar med 2700 til 140.600. Ledigheden er dermed på 5,3 procent af arbejdsstyrken, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det betyder, at ledigheden fortsætter med at falde.

Og i februar var bruttoledigheden den laveste siden august 2009.

Danmarks Statistik påpeger, at udviklingen skal tages med visse forbehold. Det er nemlig kontanthjælpsreformen, der spiller ind. Kontanthjælpsreformen og de fortsatte følger af dagpengereformen fra januar 2013 har betydet en række ændringer.

- Ledigheden trækkes kunstigt ned af forkortelsen af dagpengeperioden og af, at mange unge er gået fra kontanthjælp til uddannelseshjælp, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

- Man skal derfor også passe på med at hive det helt store smil frem, et lettelsens suk er formentlig mere passende, mener han.

Langsomt i bedring

Tore Stramer peger dog på, at selv om dagens tal tegner et for positivt billede af arbejdsmarkedets sundhedstilstand, er det Nykredits opfattelse, at arbejdsmarkedet er i langsom bedring.

- Med udsigt til, at det økonomiske opsving begynder at få bedre fat i år, er det derfor vores forventning, at bedringen tager til i 2014, siger Tore Stramer.

- Vi forventer en fremgang i beskæftigelsen på omkring 15.000 personer i år og et næsten tilsvarende fald i ledigheden, siger chefanalytikeren.

Præget af kontanthjælpsreform

Mette Hørdum Larsen, der er økonom i LO, siger, at trods kontanthjælpsreformens effekter synes der at være et lille fald i antallet af folk uden job.

- Arbejdsløsheden er nu faldet tre måneder i træk efter en periode med stilstand i efteråret. Det afspejler den tendens, vi generelt ser på arbejdsmarkedet i øjeblikket. Der er tegn på bedring, siger Mette Hørdum Larsen

Erik Bjørnsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, mener, at dagens tal skal tolkes forsigtigt.

- Bruttoledigheden er fortsat præget af kontanthjælpsreformen, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, herunder specielt de unge, kan have skiftet kategori og nu behandles anderledes i statistikken, siger chefanalytikeren.

/ritzau/