Langt fra de ambitiøse klimamål: Erhvervslivet slipper 3,5 milliarder billigere i grønne afgifter

Regeringen og støttepartier i slagsmål om grøn skattereform.

(Foto: © Colourbox - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Det skal være dyrere at udlede CO2, og derfor vil regeringen med et nyt udspil hæve afgifterne på kul, olie, gas og anden energi med 360 millioner kroner.

Men det er kun en lille del af de lettelser, erhvervslivet igennem flere år har fået.

På fem år er erhvervslivets grønne afgifter nemlig faldet med 3,5 milliarder kroner om året. Det viser beregninger, DR Nyheder har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Skatteministeriet.

Det er ”meget uheldigt” og skader den grønne omstilling, advarer en ekspert.

- Det er et problem, at de grønne afgifter er faldet, for så bliver tilskyndelsen til at handle mere klima- og miljøvenligt mindre, forklarer Mikael Skou Andersen, professor ved Aarhus Universitet.

Røde tomater

På Fyn udleder gartneriet Alfred Pedersen & Søn meget CO2, fordi de opvarmer drivhusene til stuetemperatur. Varmen til de røde tomater kommer fra deres eget kraftværk, som de fyrer med gas.

I flere år har virksomheden haft gavn af de faldende grønne afgifter.

- Vi mærker direkte, at de bliver lempet. Det giver klart nogle forbedringer af vores bundlinje, siger Mads Pedersen, direktør og ejer.

Han har investeret i gardiner i loftet, der trækkes for, når solen ikke skinner ind. Og lavet flere andre klimaløsninger.

Men gartneriets største CO2-reduktioner ligger en del år tilbage og ser ud til at være gået i stå. Sidste år udledte virksomheden 5.340 ton CO2 i atmosfæren - det samme som for syv år siden.

Og det samme er sket for mange andre virksomheder. Erhvervslivet har ikke sænket sine CO2-udledninger siden 2014, viser de seneste tal fra Energistyrelsen.

Ifølge professor Mikael Skou Andersen er problemet, at når det er blevet billigere i afgifter at købe strøm og bruge kul, olie og gas, så har erhvervslivet fået en mindre interesse i at investere i grøn teknologi, der kan reducere deres CO2-udslip.

Derfor anbefaler han ligesom de økonomiske vismænd og Klimarådet, at afgiften på at udlede CO2 stiger markant. Ligesom det sker i en lang række lande verden over.

Grøn skattereform

Mandag kom regeringen med sit udspil til en grøn skattereform. Afgifterne på energi skal hæves gradvist med 360 millioner kroner om året. Men regeringen afviser at hæve CO2-afgiften.

- Det forslag kan meget vel betyde, at vi sender arbejdspladser ud af landet, siger skatteminister Morten Bødskov.

Samtidig vil regeringen afsætte en milliard kroner om året til støtte til virksomhedernes investeringer. Men der er ingen krav om, at de skal bruge pengene på grøn teknologi, og det kritiserer flere af regeringens støttepartier.

- Jeg er dybt skuffet. Regeringens udspil er uambitiøst og slet ikke er grønt. De vil i stedet give slet skjulte skattelettelser uden at stille modkrav til virksomhederne, siger Mai Villadsen, klimaordfører for Enhedslisten.

- Jeg er bange for, at det her udspil vil øge CO2-udledningerne. For det vil give penge direkte ned i lommerne på virksomhederne, som kan investere dem kulsort. Og det er farligt, advarer hun.

Gartneri i gråvejr

Regeringens udspil skal efter planen reducere virksomhedernes CO2-udslip med 0,5 millioner ton. I alt skal der dog findes CO2-reduktioner for 20 millioner ton om året, for at Danmark når målet om 70 procent mindre CO2 i 2030.

Først om nogle år skal en egentlig højere afgift på CO2 på bordet, foreslår de. På den måde får virksomhederne tid til at omstille deres produktion, forklarer Morten Bødskov.

- Det er vigtigt for regeringen, at det sker på en måde, så virksomhederne kan følge med. Og så der fortsat er arbejdspladser i hele landet, siger Morten Bødskov.

  • Direktør ejer af Alfred Pedersen & Søn Mads Pedersen. (Foto: © DR Nyheder)
  • (Foto: © DR Nyheder)
  • (Foto: © DR Nyheder)
  • (Foto: © DR Nyheder)
  • (Foto: © DR Nyheder)
  • (Foto: © DR Nyheder)
1 / 6

På gartneriet på Fyn frygter ejeren, at den grønne skattereform vil koste virksomheden flere millioner.

- Det vil ramme os på bundlinjen, for vi har ikke noget på den korte bane, vi kan gøre for at skære i vores CO2, siger Mads Pedersen.

I bruger jo en masse gas til at generere den varme, I bruger, kunne I ikke skifte den ud med for eksempel solenergi?

- Jo, vi kunne godt skifte de sidste af vores fossile brændstoffer ud. Men problemet er, at den investering vil være så stor, at den regning har vi ingen mulighed for at betale tilbage igen, lyder det fra Mads Pedersen.

Slagsmål venter

Regeringens støtte til investeringer vil ikke gøre nogen forskel for gartneriet på Fyn.

- Det er ikke noget, der kommer til at hjælpe os til at investere i grønne teknologier. For vi har gjort, hvad vi kan gøre nu og her for at reducere vores CO2, siger direktøren.

Nu har I fået lempet de grønne afgifter, ville det ikke være fair, hvis I skulle betale mere til den grønne omstilling?

- Det er klart, at vi, der bruger rigtig meget CO2, også skal bidrage. Men det synes jeg også, vi gør i forvejen. Vi betaler mange afgifter ved at producere i Danmark.

Regeringen har nu indkaldt de politiske partier til forhandlinger. Og det er planen, at en aftale om grøn skattereform skal være færdig som en del af finansloven.