Læk på gasledning ved Bornholm får danske myndigheder til at gå i 'orange' alarm

Energistyrelsen hæver beredskabet for el- og gassektoren til næsthøjeste niveau.

Både politiet, Forsvaret og søfartsmyndighederne er i arbejde efter flere gaslækager. (Foto: © AXEL SCHMIDT, Ritzau Scanpix)

Et væld af danske myndigheder er sat i arbejde, efter at både Nord Stream 1- og Nord Stream 2-gasrørledningerne, der er bygget til at fragte naturgas fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen, er ramt af i alt tre lækager.

Det fortæller Kristoffer Böttzauw, der er direktør i Energistyrelsen.

- Jeg vil ikke gisne om, hvorfor lækagerne er kommet, men det er klart, at det skal undersøges. Det er også derfor, at vi har hævet bereskabsniveauet for at være på den sikre side, siger han.

Hvilke myndigheder er involveret?

- Det er alle myndigheder, det har relevans for. Det er Forsvaret, politiet, søfartsmyndighederne også - så det er den brede vifte, fortæller direktøren.

Allerede i går kom det frem, at der var konstateret et læk på Nord Stream 2-ledningen i dansk farvand syd for Bornholm.

Tidligere i dag var den så også gal på Nord Stream 1-ledningen, der var lækket to steder. Det ene læk er i international farvand, men i dansk økonomisk område. Det andet er i svensk økonomisk område, oplyser Klima-, Energi- og Miljøministeriet.

- Hændelsen er i internationalt farvand og bliver sikret ligesom lækket på Nord Stream 2. Hændelserne på de to ledninger har ingen forsyningsmæssige konsekvenser for Danmark, skriver ministeriet.

Ingen af rørledningerne er for tiden i drift, så derfor får lækagerne heller ikke konsekvenser for gasforsyningen til Europa.

Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: Kort : Morten Fogde Christensen

Virksomheder skal øge deres sikkerhed

Selv om myndighederne ikke kan sige, hvorfor lækkene er sket, så har Energistyrelsen alligevel bedt Energinet om at hæve beredskabet for el- og gassektoren til 'orange'. Det er det næsthøjeste niveau ud af fem.

Det betyder konkret, at energisektoren skal være mere 'agtpågivende' ved deres anlæg, fortæller Kristoffer Böttzauw fra Energistyrelsen.

- De skal gå flere runderinger (patrujleringer, red), holde øje med deres infastruktur og øge sikkerhedsniveauet ved adgang, siger han.

Betyder det, at man frygter angreb mod kritisk dansk infrastruktur?

- Vi kan bare se, at der sker tre uafhængige hændelser i Østersøen, og det gør selvfølgelig, at vi er opmærksomme på at være ekstra agtpågivende, siger Kristoffer Böttzauw.

Hos energiselskabet Ørsted ønsker de ikke at fortælle om, hvad de konkret gør for at øge sikkerheden ved Danish Oil Pipe. Men Ørsted bekræfter, at de vil øge sikkerheden ved deres anlæg.

- Vi følger Energinets retningslinjer og iværksætter en række foranstaltninger på vores anlæg. Vi har en beredskabsprocedure, som vi følger i den forbindelse. Vi kan ikke gå i detaljer med, hvad vi specifikt gør, skriver virksomheden i en mail via deres presseafdeling.