Hvis det står til regeringen, skal der i fremtiden uddannes langt flere sygeplejersker og læger.
Det er en udmelding, der glæder både praktiserende læger og landets sygeplejersker.
- Vi er glade for, at regeringen tager fat på at løse de store problemer, der er med personalemangel og dårligt arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.
Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal de flere hænder i sundhedssektoren være med til kvalitetssikre behandlingen.
Sådan lyder et af elementerne i regringens udspil, som ministeren netop har præsenteret.
- Med sundhedsreformen lægger vi op til, at vi skal have flere hænder ude i sundhedsvæsenet, siger Ellen Trane Nørby.
Læger: Godt med mere uddannelse
Især ønsket om mere uddannelse indenfor almen medicin bliver godt modtaget hos de praktiserende læger.
Særligt udmeldingen om, at regeringen vil oprette 100 ekstra hoveduddannelsesstillinger og ekstra introstillinger i almen medicin, glæder Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
- Udspillet fra regeringen vil på længere sigt betyde, at alle borgere kan få deres egen familielæge, og at det frie lægevalg kan blive genoprettet, siger han.
Samtidig understreger de praktiserende lægers formand, at der skal handling bag ordene, hvis der skal sikres ensartet lægebehandling for patienter i hele landet.
- Regeringens målsætninger er meget ambitiøse og vil kræve, at vi bliver væsentligt flere læger og ansatte i almen praksis, siger Christian Freitag.
Sygeplejersker: Tiltrængt udspil
Også hos sygeplejerskerne er der opbakning og ros til regeringen.
Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen mener, at det er på høje tid, at der bliver taget hånd om de mange udfordringer, sundhedspersonalet i dag står med.
- Vi er nødt til at skaffe flere sygeplejersker for at kunne lette arbejdspresset, og det skaber regeringens initiativer mulighed for, siger hun.
Når regeringen frem mod 2022 vil øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen med 2.000 studerende, så kan det være med til at afhjælpe manglen på personale, siger Grete Christensen.
- Det går ud over både patienterne og den faglige stolthed, når sygeplejersker ikke har mulighed for at levere den kvalitet, der er brug for. Derfor er det en rigtig god ide, at man vil øge optaget på uddannelsen. Det kan vi ikke komme hurtigt nok i gang med, lyder det fra formanden.
'Flere i fuldtidsjob kræver økonomisk gulerod'
Regeringens ønske om, at flere sygeplejesker skal arbejde fuldtid frem for deltid, er sygeplejerskernes formanden dog mere skeptisk over for.
I dag arbejder mere end halvdelen af de cirka 53.500 kommunalt og regionalt ansatte sygeplejersker kun på deltid.
Men det vil kræve en økonomisk gulerod i form af mere løn og bedre arbejdsvilkår at få sundhedspersonalet til at sige ja til flere timer og længere vagter, lyder det fra Grete Christensen.
- Den dialog indgår vi meget gerne i. For vi ved, at mange sygeplejersker på deltid ville overveje at gå op i tid, hvis den økonomiske gevinst var større og arbejdsmiljøet blev bedre, siger hun.