Rettelse: I en tidligere version stod, at den maksimale egenbetaling for receppligtig medicin er 4.000 kroner om året. Det er rettet til 4.575 kroner om året.
Knap 100.000 danske diabetespatienter er et skridt tættere på at miste deres automatiske tilskud til Novo Nordisk' populære præparat Ozempic.
Medicin, der løber op i 17.000 kroner om året.
Fra 2020 til 2023 er antallet af patienter, der tager medicinen, steget med 150 procent, og det har ført til en årlig udgift for danske regioner på 1,4 milliarder kroner i medicintilskud.
Derfor anbefaler Medicintilskudsnævnet nu, at Lægemiddelstyrelsen, som skal træffe den endelige beslutning om tilskuddet, ikke længere giver diabetespatienter automatisk tilskud til den populære medicin.
I stedet skal de have billigere alternativer eller søge om tilskud igen.
Den udmelding bekymrer Maria Krüger, der er praktiserende læge og medicinordfører i Dansk Selskab for Almen Medicin. Hun har forståelse for, at der skal spares penge, men det vil få stor betydning for de mange patienter, der med Ozempic har fået styr på deres diabetesbehandling.
- Det er virkelig ærgerligt og bekymrende for patienterne. Det er rent bureaukrati og giver ikke øget sundhed for pengene, for nu bliver det en kæmpe administrativ byrde for den enkelte læge, som skal gennemgå hele patientens sygedomshistorik for at finde ud af, om man kan bruge andre præparater i stedet for at fastholde det, der virker, siger hun.
Fortsat mange skal have ozempic
Ozempic er ifølge Maria Krüger blevet fremhævet som et rigtig godt præparat, der beskytter organerne, og for diabetespatienter med eksempelvis hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme eller svær overvægt kan fjernelsen af tilskuddet betyde dyrere medicin for den enkelte patient eller en bøvlet medicinændring.
Hun afviser, at diabetespatienter "for nemt" har fået ozempic.
- Vi har faglige retningslinjer, og jeg er sikker på, at det er de rigtige patienter, vi giver tilskud. Det er været for letkøbt at placere den hos os, og jeg tror ikke, at vi kommer til at skrælle en masse patienter fra, der ikke skal have det, siger Maria Krüger.
Tre gange dyrere end alternativet
Behandlingen med Novo Nordisk Ozempic koster ifølge Medicintilskudsnævnet dagligt cirka 48 kroner eller over 17.000 kroner om året per patient.
Det billigere alternativ - de såkaldte SGLT2-hæmmere - koster til sammenligning 15 kroner om dagen eller cirka 5.500 kroner årligt per patient ifølge Medicintilskudsnævnet.
Ifølge reglerne for medicintilskud kan patienter maksimalt selv betale 4.575 kroner om året, mens resten af medicinudgifterne bliver betalt af det offentlige gennem regionerne.
Novo: Det vil koste andre steder
Hos Novo Nordisk, der producerer Ozempic, understreger landechef Jeppe Thiesen i en mail til DR Nyheder, at den endelige beslutning først træffes af Lægemiddelstyrelsen.
Han håber, at styrelsen vil tage Novos og andre aktørers data og synspunkter med i betragtningen, da fjernelse af tilskuddet ifølge ham vil føre til, at man skal bruge ressourcer på diabetespatienter andre steder i sundhedsvæsenet.
- Novo Nordisk er ligesom en lang række andre aktører meget kritiske overfor Medicintilskudsnævnets begrundelse. Det er vores vurdering, at indstillingen bygger på et spinkelt fagligt og økonomisk grundlag.
- Hvis Lægemiddelstyrelsen vælger at følge Medicintilskudsnævnets indstilling, så frygter vi at det vil betyde en forringelse af type 2-diabetesbehandlingen i Danmark, idet færre patienter vil nå deres behandlingsmål, og derved risikerer at udvikle komplikationer. Komplikationer der er belastende for den enkelte og dyrt for samfundet, lyder det i mailen fra Jeppe Thiesen.
Endelig afklaring om nogle måneder
Medicintilskudsnævnet skriver i en pressemeddelelse, at nævnet er klar over kritikken fra aktørerne i branchen.
De opfordrer Lægemiddelstyrelsen til at følge anbefalingerne, men medgiver, at det vil betyder store ændringer for både læger og patienter, og derfor bør der være "en tilpas lang overgangsperiode" i den fremtidige behandling samt klarere kriterier for tilskud.
Det vides ikke, hvornår styrelsen er klar med en endelig beslutning om tilskuddet til Ozempic og lignende præparater, men sagsbehandlingen i den slags sammenhænge kan tage "nogle måneder", skriver nævnet.