Kunderne raser over ukendt Nykredit-plan

Historien om, at Nykredit uden offentlig debat åbner for at slække på kundernes magt, får kunderne til rase.

Nykredit er påny i ilden, efter at det er kommet frem, at medlemmernes indflydelse kan blive reduceret. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Hvis man giver penge-interesserne dominerende indflydelse, bliver det pengene, der kommer til at bestemme.

Sådan lyder skudsmålet fra foreningen Fair Bidragssats, der raser over dagens afsløring af fortrolige Nykredit-dokumenter, som viser, at foreningen Nykredit, der repræsenterer kunderne og dermed hovedejerne af koncernen, nu skal åbne op for at reducere sin ejerandel af koncernen til mindre end 50 procent, og dermed miste sin bestemmende indflydelse.

Det kan ske som følge af en børsnotering, i fald det er nødvendig for Nykredit at forfølge såkaldte strategiske mål, fremgår det af dokumenterne, som Jyllands-Posten i dag bringer. Sådanne ændringer skal i givet fald fortsat godkendes af repræsentantskabet.

Det fremgår ikke, hvad sådanne mål kan dække over, men det kan være opkøb af banker, vurderer bankforsker Lars Krull overfor avisen.

Afvikling af realkreditten

Meldingen modtages ikke positivt blandt kunderne.

- Hvis jeg skal sige det meget brutalt, virker det som om, de er ved at afvikle den danske realkredit. Dette skridt er det sidste, der mangler at blive taget, før vi helt har afskaffet den gamle, medlemsejede andelsbevægelse, siger Chresten Ibsen, der er formand for foreningen Fair Bidragssats.

Han peger på, at fortællingen om Nykredit også handler om et værdiskred.

- Realkreditten er jo startet ud fra princippet om solidaritet og fællesskab. Det er dansk kulturarv, og den model kan man sige farvel til, hvis dem, der primært interesserer sig for penge, kommer til at eje mere end 50 procent. Det er de forkerte værdier at træffe beslutninger ud fra, siger han.

Magten væk fra kunderne

Hos den anden store forening af Nykredit-kunder, Consum.dk, skyder stifteren Rasmus Visby også med skarpt.

- Det her handler om, at man gerne vil have magten væk fra foreningen, fordi man vil have en rigtig børsnotering. Men Nykredit er jo en forening ejet af medlemmer, der gerne vil have billige lån og ikke alt muligt andet. Det tjener jo ikke kundernes interesse at købe en bank, siger Rasmus Visby, der udtaler sig på egne vegne, da han ikke længere er formand for Consum.dk

Consum.dk er en af de skarpeste kritikere af demokratiet i foreningen Nykredit, og foreningen forsøger at ændre systemet indefra. Det sker ved at opstille uafhængige kandidater til repræsentantskabet, der vælger bestyrelsen, og dermed også fremtiden for selskabet.

Under pres

Det er en tung proces at opstille og vælge kandidater, men ved de sidste par valg er det lykkedes for Consum.dk at opstille og få valgt kandidater.

Det kan være en forklaring på, at børsnoteringen af Nykredit - og den eventuelt kommende reduktion af medlemmernes ejerandel - haster.

- Nykredit har tiden imod sig, de demokratiske kræfter vokser så hurtigt, at det skubber på processen. Stemningen er ved at vende, siger han.

Formand for foreningen Nykredit, Nina Smith, har overfor Jyllands-Posten bekræftet, at foreningen har accepteret, at medlemmernes ejerandel kan blive udvandet, men hun understreger også, at den officielle strategi er, at medlemmerne også efter en børsnotering skal have bestemmende indflydelse.

Samtidig pointerer hun, at der ikke er planer om at købe banker op.

Nina Smith har meddelt, at hun i dag ikke har kunnet finde tid til at udtale sig om sagen til DR Nyheder.