Kronvidne i tysk retssag taler ud: Snyd med udbytteskat er en kæmpe industri

Spektakulært retsopgør om skattesvindel for 75 milliarder kroner er startet i Tyskland.

Martin S. under det første retsmøde i starten af september. Her er han ledsaget af sin forsvarsadvokat Dr. Helle Schilling. Martin S. og Nicholas D. er tiltalt for skattesvindel for hele 3,4 milliarder kroner. (© fotograf peter langkilde DR)

Det er ikke uden grund, at Martin S. er den første til at sætte ord på sin rolle i netværket af storbanker, finansfolk og advokater, som over en årrække har hevet hundredvis af milliarder kroner op af de europæiske statskasser.

Martin S. er anklaget for skattesvindel for 3,4 milliarder kroner mod den tyske stat, og retssagen mod ham og hans tidligere kollega Nicholas D. betragtes som det første slag mellem de europæiske stater og en aggressiv finansindustri, som er gået vidt for profit – på bekostning af de europæiske skatteydere.

Den 41-årige brite forsøger at få nedsat en eventuel straf ved at søge ly under den tyske kronvidneparagraf.

Men forudsætningen herfor er, at han taler åbent og ærligt om sin involvering i udbytteskandalen, som har lokket skattemyndigheder til at refundere en skat, som ikke er blevet indbetalt.

I Tyskland kaldet fidusen ”Cum-ex” og menes at have kostet statskassen langt over 75 milliarder kroner.

At Martin S. agter at tale rent ud af posen, sætter han fra begyndelsen af onsdagens retsmøde i Bonn streg under:

- Jeg ønsker at give retten en fuld forståelse af Cum-ex-transaktionerne; det professionelle miljø, hvordan markedet fungerede, hvor stor en skala det opererede på og min egen rolle som trader i det her marked. Jeg er her, fordi jeg ønsker at hjælpe retten med at være i stand til at træffe beslutninger på et faktuelt grundlag, siger han.

Pegepind og Powerpoint

Ingen skånes i hans gennemgang af sin tid i Cum-ex-industrien.

- Det var en finansiel industri, der var rettet mod maksimal profitoptimering. Et værktøj til at nå dette mål var skatteoptimering. Det handlede så vidt muligt om at undgå beskatning og drage fordel af eventuelle muligheder, der kunne findes eller skabes.

- Det var ikke en hemmelig tilgang for de få, men jeg så det som den klart og åbent kommunikerede forventning hos de største banker og deres kunder, siger Martin S.

Under afhøringen nævner han i flæng tidligere forretningspartnere og en lang række store globale banker blandt andre TDC-ejeren Macquarie, Deutsche Bank, Merrill Lynch og Barclays.

- Både dengang og i dag er spekulation i udbytteskat helt standard i finansverdenen og et ekstremt profitabelt område for investeringsbanker.

Med til dagens retsmøde har Martin S. og hans tre advokater bragt en powerpoint-præsentation.

Flere gange rejser Martin S. sig op fra rækken af mørkklædte advokater for med sin laserpistol at lede igennem et nyt slide, som i detaljer beskriver de ekstremt komplicerede transaktioner, der gjorde det svært for de tyske skattemyndigheder at gennemskue, hvem der reelt havde ret til skatterefusionerne.

- For mig var cum-ex-transaktionerne en naturlig evolution, en naturlig udvikling af den skatteoptimering, der allerede foregik i branchen.

Dyreste hus i Dublin

Martin S. påstår selv, at han har tjent mellem 100 og 150 millioner kroner på sine cum-ex-handler. Specifikt har han på de forhold, han er tiltalt for - altså de 3,4 milliarder kroner - tjent 90 millioner kroner, forklarer han i retten.

Men kigger man på hans besiddelser, ejer han en villa i London til langt over 100 millioner kroner. Hans navn står på skødet til den mest værdifulde ejendom i Dublin, der har en værdi på over 50 millioner kroner. Foruden andre ejendomme i porteføljen.

Omkring 60 advokater formodes at følge retssagen på vegne af finansfolk og banker, som kan se frem til senere at skulle stå til ansvar, når de skal indtage pladsen på anklagebænken. (© fotograf peter langkilde DR)

Da Martin S. tidligt under afhøringen smider jakken, afslører maven under den blå uldvest da også et velnæret liv. Og på venstre håndled bærer han det nyeste Apple Watch 5 med hvid rem.

400 personer og 56 banker

I Tyskland har en række anklagere fingrene nede i Cum-ex-komplekset.

Men det tungeste åg hviler på Kölns statsanklager, Anne Brorhilker, da det var skattekontoret i Köln som refunderede de mange milliarder til de udenlandske pengemænd.

Alene i Köln er 400 personer sigtede for medvirken til at plyndre statskassen. Ifølge tyske medier er de første 50 retssager allerede klar til at blive berammet ved domstolen i Bonn.

Men først skal denne, indledende retssag altså afsluttes.

Anne Brorhilker er selv til stede og er flankeret af en repræsentant fra de tyske skattemyndigheder. Sammen sidder de på den modsatte side af Martin S. og følger med i hans detaljerige gennemgang af Cum-ex-industrien.

Statsanklageren i Köln er i fuld gang med den retslige oprydning, hvor op mod 500 personer og selskaber er sigtet for medvirken til skattesvindel.

I lære hos Mora

At Martin S. skulle ende i en position, hvor hans indtægter i en årrække var baseret på staternes kassebeholdninger, skyldes især uheldig timing, forklarer han i retten.

Samtidig med at Martin S. afsluttede sine ingeniørstudier med topkarakterer fra Oxford University, var investeringsbankerne i London i heftig vækst og udvidede konstant med nye folk.

Dermed var karrierevejen banet for de ikke pengeforskrækkede nyuddannede.

- Banker og mæglere fra London ansatte et enormt antal af videnskabelige kandidater fra Oxford University. Af de 120 ingeniører, der gik i min klasse, gik kun fem ud og blev ingeniører. Størstedelen af de andre gik ind i City of London, fortæller Martin S.

I 2002, 23 år gammel, fik Martin S. sit første job hos den globale investeringsbank Merrill Lynch. Her blev han oplært af sin senere partner, Paul Mora, der var ekspert i netop spekulation med udbytteskat.

- Banken ville have vores hold til at identificere skatteattraktive handler. Det var en meget klar forventning hos Merrill Lynch, at vi skulle udvikle handelsmodeller, der så ud til at skabe værdi ved at udnytte skat, siger han.

Matematisk geni

Martin S. var motiveret af det konkurrenceprægede miljø og den matematiske udfordring. I sin tid blev Martin S. betragtet som et stort matematisk geni i England.

- Jeg blev tiltrukket af den matematiske og mentale udfordring, det hurtige tempo, det konkurrenceprægede miljø på handelsgulvet. Det føltes dynamisk, det føltes som et sted, hvor jeg kunne udvikle mig og komme hurtigt frem, siger Martin S.

Få år senere skiftede Martin S. til den tyske storbank Hypovereinsbanks London-afdeling, hvor Paul Mora forinden var blevet leder af en afdeling. Her blev Martin S. en del af et lille hold på fire personer, som tjente enorme summer til banken ved at spekulere i udbytteskat.

- Jeg kan huske, at vi i 2007 lavede et overskud på 300 millioner kroner på Cumex. Det var 40 procent af overskuddet på handelsgulvet i Hypovereinsbank, og det gav respekt fra ledelsen, siger Martin S.

På det tidspunkt havde Martin S. ingen juridisk uddannelse. Han vidste ikke noget om skattereglerne i de europæiske lande. Alligevel sad han - en ung mand midt i 20'erne - pludselig og flyttede rundt på enorme milliardbeløb og designede handler, der gik lige i kødet på de europæiske skatteforvaltninger.

I Danmark menes svindel med udbytteskat at have kostet skatteyderne mindst 12,7 milliarder kroner.

Den australske storbank Macquarie nævnes gentagne gange under retsmødet som en af de mest aggressive investeringsbanker, når det kom til spekulation i udbytteskat. (Foto: © DAVID GRAY, Scanpix)

En stor industri

Den enorme succes gav Paul Mora og Martin S. blod på tanden.

Så de to stoppede i Hypovereinsbank og startede deres eget selskab, Ballance. Det gjorde dem nemlig fri for at dele overskuddet med andre.

Pludselig væltede penge ind.

DR Nyheder har interviewet den tyske whistleblower Frank Tibo. Han var chef i Hypovereinsbank og advarede ledelsen om de vidtgående aktiehandler i London-afdelingen, men fik en fyreseddel.

Alene aftalen med den lille, private Hamborg-bank M. M. Warburg indbragte de to Ballance-fyre 202 millioner kroner fra 2009 til 2011, fremgår det af anklagen.

- Intentionen med vores nye selskab var at prøve at vinde nogle af vores tidligere klienter over og starte en fond, hvor vi kunne eksekvere forskellige udbytteskattehandler herunder Cum-ex-handler fra Tyskland og andre lande, fortæller Martin S.

I de efterfølgende år tilbagesøgte Martin S. og Paul Mora de 3,4 milliarder kroner fra det tyske skattevæsen, som Martin S. nu er tiltalt for svindle med.

- Fordelen ved alder og erfaring og som far er, at man får nye og anderledes perspektiver og prioriteringer. Det betyder også, at jeg nu har fået et nyt syn på de finansielle markeder og deres rolle og ansvar for cum-ex.

- Jeg spørger ofte mig selv, om jeg havde gjort ting anderledes, hvis jeg vidste, hvad jeg ved i dag. Når jeg ved, hvad jeg nu ved, er svaret indlysende. Jeg ville ikke have været involveret i cum-ex-branchen.

Afhøringen af Martin S. fortsætter torsdag.

Den første sag i det enorme tyske cum-ex-kompleks ventes at væres afsluttet midt i januar næste. Du kan læse en reportage fra det første retsmøde den 4. september her.

Aktier, udbytte og skat

  • Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. De, der ejer en aktie i virksomheden, kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.

  • Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

  • I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af Skat.

  • Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.

  • Men ifølge de danske myndigheder har hundredvis af pensionskasser og selskaber fået refunderet udbytteskat, som de slet ikke har betalt. I alt har Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalt 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.