Prisen for at sende et brev og få det frem dagen efter stiger fra 5,50 kroner til 7,75 kroner. Det er resultatet af et nyt postforlig, der lige er blevet forhandlet på plads i Folketingets Trafikudvalg, oplyser TV Avisen.
Samtidig må alle danskere kigge forgæves ud gennem brevsprækken efter Postmand Per. Fremover skal alle boligejere nemlig opsætte en postkasse ude ved begyndelsen af deres grund.
Transportminister Hans Christian Schmidt (V) er godt klar over, at han ikke bliver mødt med klapsalver næste gang han står i kø på posthuset. Men det er nødvendigt at hæve portoen på breve for at sikre postomdelingen i Danmark, fastslår han efter bred aftale med DF, S og R.
Ikke populær aftale
- Det er ikke en populær aftale, men det er en nødvendig og ansvarlig aftale, der sikrer, at skatteyderne friholdes for at betale for andres breve. Portoen stiger, men det glæder mig, at vi samtidig sikrer seks dages postudbringning til hele landet, og at vi fastholder princippet om samme porto for alle, siger Hans Christian Schmidt.
Han hæfter sig også ved, at landområderne med aftalen ikke kommer til at miste deres posthuse. Tværtimod får posthuset inde i den lokale købmandsbutik pligt til at holde åbent i hele butikkens åbningstid.
B-post i postkassen
Portoen på a-breve stiger fra 5,50 til 7,75 kroner, mens portoen på b-breve, som er flere dage undervejs, stiger fra 5,00 til 6,00 kroner. Til gengæld vil man fremover kunne aflevere b-post i en postkasse i stedet for at skulle ned på et posthus.
Borgere i villaer, rækkehuse og landejendomme vil heller ikke længere få leveret posten til døren. Fremover skal alle danskere ud til vejen for at hente posten, med mindre de er gangbesværede eller har mere end 50 meter ud til postbuddets rutevej.
Politikerne har undladt at skære ned på antallet af posthuse, beholdt seks omdelingsdage om ugen og holdt Post Danmark ude af finansloven.
Forbrugerrådet i det røde felt
Prisstigningerne og serviceforringelserne i postvæsnet får Forbrugerrådet op i det røde felt:
- Allerede med det nuværende prisniveau er Danmark et af de dyreste lande at sende post i. Derfor er det en form for falliterklæring for hele organiseringen af postvæsenet, at effektivisering kun kan lade sig gøre gennem en portostigning på 45 procent. Det er en virksomhed, som ikke har budt på andet end den ene serviceforringelse efter den anden i mange år, siger direktør Rasmus Kjeldahl til politiken.dk.