Kriminelle bruger i stigende grad børn og unge som muldyr til at hvidvaske penge

Sager om såkaldt muldyrssvindel er fordoblet, viser tal fra Danske Bank.

Muldyr er normalt en hybrid mellem en hestehoppe og en æselhingst. I økonomisk forstand kan det dog også beskrive folk, der lader sig narre til at hjælpe kriminelle med at hvidvaske penge. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)

Kriminelle tager konstant nye metoder i brug, når de skal skjule lyssky indtægter fra netsvindel og digitale bankrøverier, og her bliver børn og unge ofte en del af ligningen.

De bliver gjort til såkaldte muldyr (normalt en hybrid mellem en hestehoppe og en æselhingst, red.), hvilket i økonomisk forstand betyder, at de mere eller mindre bevidst narres til at hvidvaske sorte penge.

Blandt andet ved at låne deres bankkonti ud til pengeoverførsler.

- Vi kan konstatere, at de her sager er i voldsom vækst, og det er alvorligt, siger Ketil Clorius, leder af Danske Banks afdeling for svindelbekæmpelse til Politiken.

Tal fra Danske Banks afdeling for svindelbekæmpelse viser, at antallet af muldyrssager er fordoblet i løbet af det sidste år, fra 623 sager i 2018 til næsten 1.100 ved udgangen af oktober. En stor del af sagerne involverer børn og unge, lyder det fra Danske Bank.

Overfor DR Nyheder bekræfter både Sydbank og Nordea billedet. Det samme gør politiets landsdækkende center mod it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK.

Her ses muldyrssvindel - udført på forskellig vis af 12-25 årige - som et stigende problem.

Fra uskyldig hjælp til lønnet snyd

Ifølge Politiets landsdækkende center mod it-relateret økonomisk kriminalitet kan muldyrssvindlen både foregå ved, at børn og unge uvidende om formålet hjælper med kontanthævninger eller overførsler, mens der også kan være tale om sager, hvor pengeoverførsler skjules som lønarbejde.

Vicepolitiinspektør og centerchef Trine Møller fortæller til DR Nyheder, at LCIK har set eksempler, hvor unge er blevet presset af kriminelle til at give adgang til deres konti.

Samtidig findes der netværk af unge, som mod betaling stiller deres personlige bankkonti eller MobilePay-profil til rådighed for overførsler, som har til formål at hvidvaske udbytte fra kriminalitet.

- Vi ser både sager, hvor de unge godt ved, at de har været medvirkende til en kriminel handling, men vi ser også sager, hvor de ikke er klar over, at det, de laver, er ulovligt. De har bare prøvet at været hjælpsomme uden at tjene penge eller noget, siger Trine Møller.

Medvirken kan give fængselsstraf

Politiken har talt med Lejla Hansen, mor til en 13-årig dreng fra Horsens, der af en ven blev lokket til at tilføje et nyt betalingskort til sin MobilePay-profil og overføre 3.000 kroner til en veninde, som kunne hæve pengene og give dem videre til en kammerat, der angiveligt havde problemer med at hæve selv.

Få timer senere opdagede veninden og den 13-årige, at deres konti var spærret, at det benyttede betalingskort var meldt stjålet.

- Vi ringede til banken og fik at vide, at det kort, min søn havde overført pengene fra, var stjålet. Selv om vi forsøgte at forklare, at det var et andet barn, der havde fået ham til at overføre pengene, var der ingen hjælp at hente, forklarer Lejla Hansen til avisen.

Sønnen blev ikke selv anmeldt i sagen. Medvirken til muldyrssvindel kan dog resultere i bøde og fængsel i op til et år og seks måneder, forklarer Trine Møller fra LCIK.