En række internationale storbanker skal til lommerne, mener de danske skattemyndigheder.
Det skal bankerne, fordi de har hjulpet den canadiske pensionskasse HOOPP med at trække 894 millioner kroner op af den danske statskasse i form af tilbagebetalt dansk udbytteskat.
I alt har ni storbanker således nu modtaget et krav fra skattemyndighederne om tilbagebetaling af samlet circa 900 millioner kroner.
- Det er et erstatningskrav, vi rejser, fordi vi mener, at bankerne har handlet erstatningspådragende, siger fagdirektør Kenneth Joensen fra Skattestyrelsen på et pressemøde tirsdag eftermiddag.
Storbanker involveret
Kravene kommer, efter at DR Nyheder i samarbejde med Dagbladet Børsen tilbage i september kunne fortælle, at en række internationale storbanker havde stået for en konstruktion, hvor storbankerne hurtigt flyttede rundt på store portioner danske aktier omkring den såkaldte udbyttedag, så det så ud som om, at den canadiske pensionskasse HOOPP var den reelle ejer af aktierne.
Og fordi HOOPP på grund af en særlig skatteaftale mellem Canada og Danmark ikke skal betale dansk udbytteskat, kunne HOOPP dermed få udbetalt de 27 procent i udbytteskat, som Danmark automatisk trækker i skat, når udbytte udbetales – i modsætning til ejeren af aktierne før og efter aktiekarrusellen.
Skattestyrelsen forsøger allerede i Østre Landsret at få den store canadiske pensionskasse til at tilbagebetale pengene, fordi man mener, at HOOPP uberettiget har fået de 894 millioner dansk udbytteskat udbetalt.
Skattestyrelsen sætter ikke navn på de internationale storbanker. Men allerede i september kunne DR Nyheder og Børsen fortælle, at J.P. Morgan, UBS, Barclays, Merrill Lynch og Deutsche Bank havde haft centrale roller i sagen.
Ulovlig skattespekulation
Efter DR og Børsens afsløring i september rejste skattemyndighederne et krav mod Nordea på de 894 millioner kroner, fordi det var Nordea, der på vegne af HOOPP ansøgte om at få de mange millioner udbetalt.
Både HOOPP og Nordea har afvist at betale pengene tilbage.
- Hoopp fulgte loven og procedurerne i den dansk-canadiske skatteaftale og burde være berettiget til at få refunderet udbytteskatten, skrev HOOPP i en skriftlig kommentar tilbage i september.
Nordea afviser at have et ansvar.
- De danske skattemyndigheder har rejst et erstatningskrav mod Nordea på ca. 900 millioner kroner i forbindelse med, at Nordea har hjulpet en udenlandsk bank med at få udbytteskat refunderet på vegne af en kunde. Vi mener ikke, at Nordea kan holdes ansvarlig, og Nordea afviser kravet, skrev Nordea i sit seneste regnskab.
Hvis de internationale storbanker ikke betaler deres del af gevinsten, vil de også blive stævnet, oplyser Skattestyrelsen.
Hvert part skal ifølge skattemyndighederne betale deres del af gevinsten ved udbyttefinten, indtil det samlede beløb på 894 millioner kroner er kradset ind.
Sagen er dog reelt endnu større, fordi de danske skattemyndigheder desuden har afvist yderligere ansøgninger fra HOOPP om udbetaling af udbytteskat for 1,3 milliarder kroner.
Dermed er der i alt 2,2 milliarder kroner på spil i HOOP-sagen, som skal for Østre Landsret på et endnu ukendt tidspunkt.
Sagen er ikke en del af den formodede svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner, og skattemyndighederne betragter det ikke som en svindelsag.
Men pengene skal betales tilbage, fordi HOOPP ifølge Skattestyrelsen aldrig var den reelle ejer af aktierne og derfor heller ikke havde krav på at få udbytteskatten refunderet.