Det er en spektakulær udvikling i Danmarkshistoriens største svindelsag, at de danske skattemyndigheder i dag har rettet et trecifret millionkrav mod et af Danmarks største advokatfirmaer Bech-Bruun.
Det vurderer erhvervskorrespondent Jakob Ussing om kravet i sagen om udbytteskat, der ifølge DR Nyheders oplysninger lyder på i omegnen af 750 millioner kroner.
- Det er ganske enkelt historisk, at skattevæsenet går efter et stort og meget velanset dansk advokatfirma for sådan et kæmpe beløb. Det er første gang, at skattemyndighederne går efter en af rådgiverne, og også derfor er det en helt spektakulær udvikling i sagen om svindel med udbytteskat, siger korrespondenten.
Rådgav tysk bank, som har erkendt medvirken til svindel
Det er advokatfirmaets rådgivning af den tyske bank North Channel Bank i 2014 og 2015, som ifølge DR Nyheders oplysninger har ført til, at myndighederne har rettet blikket mod Bech-Bruun.
Sidste år erkendte North Channel Bank groft bedrageri og medvirken til svindel mod den danske stat for i alt 1,1 milliarder kroner gennem fiktive aktiehandler. Banken blev straffet med en bøde på 110 millioner kroner ved Retten i Glostrup.
Det er Skattestyrelsens opfattelse, at Bech-Bruun kan drages til ansvar for sin rådgivning af North Channel Bank, fortæller Jakob Ussing.
- Bech-Bruun lavede et juridisk notat for banken – en såkaldt ”legal opinion” – der konkluderede, at den tyske bank ikke risikerede hverken erstatningsansvar over for danske myndigheder eller strafansvar i Danmark, hvis banken agerede såkaldt depotbank for en serie transaktioner med danske aktier, siger erhvervskorrespondenten og fortsætter:
- Og efter at have gransket sagen længe mener skattemyndighederne altså, at Bech-Bruun gennem sin rådgivning har handlet ansvarspådragende og derfor skal betale en erstatning på ca. 750 millioner kroner.
Bech-Bruun har under hele sagen fastholdt, at rådgivningen af banken var i orden, og at der ikke var noget, der tydede på, at der kunne være tale om svindel.
I en skriftlig kommentar på sin hjemmeside afviser Bech-Bruun endnu en gang, at der skulle være sket urent trav i deres rådgivning.
- Det er indlysende, at ingen advokat i Bech-Bruun ville afgive opinions til en bank (eller i det hele taget rådgive nogen klient), hvis der blot havde været den mindste mistanke om, at banken (eller klienten) ville gøre sig skyldig i bedrageri med fiktive udbytter og fiktive aktier.
- Den tyske bank North Channel Bank har i 2019 da også erklæret sig skyldig i på disse helt afgørende punkter at gøre noget andet end det, banken i 2014 oplyste vores advokater om og bad vores advokater om at vurdere. Hvilket er ret nemt at faktatjekke. Vores rådgivning af den tyske bank kunne ikke anvendes til bedrageri, lyder det i en udtalelse fra Bech-Bruuns bestyrelsesformand, Simon Evers Hjelmborg.
Har ti dage til at betale
Indtil videre har den danske stat anlagt flere hundrede sager i komplekset om de i alt 12,7 milliarder kroner, som fossede ud af statskassen fra 2012 til 2015 i refusion af udbytteskat.
Men om Bech-Bruun også kommer til at betale erstatning, bliver i sidste ende op til de danske domstole at beslutte, fortæller Jakob Ussing.
- Bech-Bruun har nu ti dage til at betale, ellers kommer der en stævning fra de danske skattemyndigheder, og så vil sagen komme for en domstol herhjemme. Det tyder på, at sagen kommer for en dommer, da Bech-Bruun ikke mener, at de har gjort noget galt, siger erhvervskorrespondent Jakob Ussing.
Skattestyrelsen selv oplyste også tidligere i dag i en pressemeddelelse, at de er klar til at gå hele vejen for at få indfriet kravet.
- Vores opgave er at få så mange af de 12,7 milliarder kroner hjem til den danske statskasse som muligt. Det arbejder vi hele tiden benhårdt på. Det er Kammeradvokatens anbefaling, at vi retter krav mod det danske advokatfirma. Skattestyrelsen har derfor sendt betalingspåkrav til advokatfirmaet, og vi er klar til at stævne, hvis beløbet ikke bliver betalt, sagde Steen Bechmann Jacobsen, fagdirektør i Særlig Kontrol i Skattestyrelsen.
Skattestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview med DR Nyheder om erstatningskravet.