Proppen til den del af statskassen, der håndterer den voksende milliardgæld, mangler, og der ikke udsigt til en løsning i år.
Sådan lyder udmeldingen fra skatteminister Morten Bødskov (S).
De mange forskellige offentlige it-systemer, som et nyindkøbt automatisk inddrivelsessystem skal tale sammen med, er nemlig slet ikke koblet ordentlig op til systemet endnu, fortæller DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.
- Dermed ser det ikke ud til, at der bliver sat en prop i hullet. Danskernes gæld til det offentlige er steget til det her svimledende 118 milliarder kroner. Det er så stort et beløb, at man næsten ikke kan fatte det, siger han.
Minister lovede løsning i år
I begyndelsen af i år meldte den tidligere skatteminister, Karsten Lauritzen (v), ellers ud, at det danske it-firma Netcompany havde afleveret den sidste del af det nye automatiske gældssystem PSRM.
Det skulle ifølge Karsten Lauritzen sikre inddrivelsen af gæld i 2019. Men problemet er ikke så let som bare at få inddrivelsessystem i gang.
Systemet skal nemlig også kunne tale sammen med omkring 800 offentlige institutioner med egne, særlige it-systemer. Og det er langt fra en nem opgave, fortæller erhvervskorrespondenten.
- Så hvordan det skulle kunne lade sig gøre på et år, det var nok en lidt optimistisk udmeldning fra Karsten Lauritzen, siger Jakob Ussing.
Èn million skylder 118 milliarder
Arbejdet med de gamle gældsposter vil med stor sandsynlighed strække sig langt ud i fremtiden, spår Jakob Ussing.
Der er nemlig, efter at det hedengangne Skat måtte kaste håndklædet i ringen i forhold til det kuldsejlede automatiske inddrivelsessystem EFI, oparbejdet en milliardgæld fra mange forskellige dele af den offentlige sektor.
- Det arbejde, ved vi allerede, kommer til at vare til 2022 eller måske endda længere. Så det er en kæmpe opgave, som vil vare mange år, siger Jakob Ussing.
Én million danskere skylder tilsammen 118 milliarder, og fordi gælden ikke bliver sendt til inddrivelse, og fordi mange af de gamle gældsposter samler støv, så der endnu ikke sat prop i.
Henimod slutningen af sidste år kom det frem, at Gældsstyrelsen havde opgivet at indkradse og dermed havde eftergivet gæld for 5,8 milliarder kroner til 485.000 personer.
Dermed risikerer staten at skulle opgive at få dele gælden hjem igen, fordi mange ikke kan betale, eller gældsposterne bliver forældede, lyder det fra erhvervskorrespondenten.
- Man arbejder stadig med at finde ud af, hvor mange af de her 118 milliarder vi nogensinde kan kradse ind ved at få ryddet op i alle de gamle gældsposter, siger Jakob Ussing.