Korrespondent: Op til erhvervsminister, om Finanstilsynets formand skal fortsætte

Finanstilsynets formand sad i bestyrelsen for en kapitalforening, hvor en fond blev brugt til at spekulere i udbytteskat.

Finanstilsynets formand David Lando sad i bestyrelsen for forening, hvor fond blev oprettet til skattespekulation. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Han har kun været formand i et halvt år, men er allerede løbet ind i et stormvejr.

Finanstilsynets formand, professor David Lando fra Copenhagen Business School.

I aftes kunne dagbladet Børsen fortælle, at Nordea i 2008 brugte en fond til at spekulere i tilbagebetaling af schweizisk udbytteskat.

I dag er det så kommet frem, at Finanstilsynets nyudpegede formand, David Lando, fra 2005 til 2011 sad i bestyrelsen for Kapitalforeningen Investin Pro, hvor en fond altså blev oprettet med det formål at spekulere i at få tilbagebetalt schweizisk udbytteskat.

- Den tidligere formand for Finanstilsynet, Henrik Ramlau-Hansen, måtte i foråret gå af, fordi han som økonomidirektør i Danske Bank havde været involveret i den store hvidvaskskandale i Danske Bank. Lando blev udpeget for netop at få en anerkendt professor som en uplettet formand, siger erhvervskorrespondent i DR Nyheder, Jakob Ussing.

Op til erhvervsministeren

I en mail forklarer David Lando i dag til Børsen, at han ikke har haft kendskab til de transaktioner, der udelukkende ser ud til at have handlet om at tilbagesøge schweizisk udbytteskat.

Han mener heller ikke, at han burde have vidst det.

- Det ville kræve, at foreningen vidste, hvilke aktiviteter investorerne foretog sig ud over deres investeringer i foreningen, skriver David Lando i en mail til Børsen.

Jakob Ussing påpeger, at sagen om David Lando nu bliver politisk. Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er allerede kaldt i samråd, og ministeren kræver nu en redegørelse fra Lando.

- David Lando mener ikke, at bestyrelsen i kapitalforeningen har handlet ulovligt eller uetisk. I sidste ende er det dog op til erhvervsminister Rasmus Jarlov, om Lando skal fortsætte som formand for Finanstilsynet. Ministeren har nu bedt om en redegørelse fra David Lando, før ministeren vil vurdere sagen.

- Oppositionen har allerede meddelt, at den vil have ministeren i samråd om sagen, så den er i hvert fald ikke slut endnu, siger Jakob Ussing.

Ansvarlig bank

Nordea har selv taget afstand fra bankens handlinger i 2008, hvor en fond blev oprettet som en afdeling af Kapitalforeningen Investin Pro, som har adresse hos Nykredit. Fonden blev oprettet i marts 2008, hvor udbyttesæsonen netop var skudt i gang i Schweiz.

Nordea hældte via fonden i alt 17 milliarder kroner i schweiziske aktier. Det betød, at der ifølge Børsen efterfølgende kunne tilbagesøges udbytteskat for ca. 100 millioner kroner. Nordea fik dog aldrig pengene retur, fordi de schweiziske myndigheder ikke mente, at Nordea kunne bruge en sådan skattefinte.

- Det korte af det lange er, at vi dengang gjorde noget, som vi hverken med nutidens eller datidens briller burde have gjort det. Beslutningen om at investere i den fond var forkert, siger Julie Galbo, der er risikochef i Nordea i dag.

Julie Galbo fortæller, at banken i dag har et andet fokus.

- I dag har vi et ekstremt stort fokus på alene at gøre ting, hvor vi lever op til vores samfundsansvar.

- Det gælder ikke kun, hvad der teoretisk kan lade sig gøre rent juridisk, men gælder også, hvad vi bør gøre som ansvarlig bank, siger hun.