Var Danske Bank hurtig nok til at informere sine investorer om den mulige hvidvask i bankens estiske filial eller ej?
Det spørgsmål vil det amerikanske børstilsyn, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), nu granske.
I en selskabsmeddelelse bekræfter Danske Bank, at SEC undersøger sagen.
Det sker, fordi Danske Bank har en såkaldt sidenotering af aktier i USA, kaldet ADR’er, forklarer DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.
- Det betyder, at Danske Bank også skal leve op til de amerikanske regler for virksomheder, der har sidenoterede aktier i USA, herunder at investorerne rettidigt skal have alle informationer, der kan have betydning for aktiekursen, siger han.
Amerikanske myndigheder kan give klækkelige bøder
SEC har flere gange udstedt bøder i milliardklassen for vildledning af investorer i sager, hvor afgørende oplysninger er fremlagt for sent.
Det amerikanske justitsministerium er allerede i gang med at undersøge Danske Banks strafferetlige ansvar i sagen. Og den efterforskning er endnu mere alvorlig i forhold til bøderisikoen for Danske Bank, vurderer Jakob Ussing.
- Historisk har det nemlig været det amerikanske justitsministerium, som har udstedt de største bøder – ikke mindst i sager, hvor amerikanske sanktioner har været overtrådt, og det er utvivlsomt noget, som amerikanerne gransker, da Danske Bank blandt andet havde mange mistænkelige kunder fra Rusland i den estiske filial, siger han.
SECs undersøgelse kan også få betydning for de mange erstatningssager, som investorer har varslet imod Danske Bank.
- Erstatningssagerne omhandler netop, hvorvidt Danske Bank har vildledt investorer ved ikke at fortælle om hvidvaskproblemerne i Estland tidligere. Så hvis SEC giver Danske Bank en bøde, så står erstatningskravene bedre. Det er dog vanskeligt at vinde sådanne erstatningssager, fordi sagsøgeren også skal kunne bevise, hvor stort et tab som vildledningen har medført, siger Jakob Ussing.
Sådanne tab kan være svære at opgøre præcist, da det store kursfald i Danske Banks aktier ikke udelukkende skyldes hvidvasksagen, men også vanskeligere markedsforhold for alle banker.
Danske Bank afventer undersøgelser
Danske Bank ønsker ikke at stille op til interview i dag, men af selskabsmeddelelsen fremgår det, at banken samarbejder med myndighederne om at få afdækket sagens forløb.
- Vi har ingen oplysninger om, hvornår det amerikanske justitsministerium og SEC's undersøgelser ventes afsluttet, eller hvad udfaldet af undersøgelserne vil være, udtaler Danske Banks midlertidige adm. direktør, Jesper Nielsen.
Jakob Ussing fortæller, at sådanne undersøgelser tidligere har taget et par år eller længere.