Korrespondent: Nu venter kun én sidste etape, før de nye lønhop slår igennem

Kort efter påske kender vi de nye private overenskomsters skæbne.

Byggeområdet er kendt som et af de sværeste områder at forhandle overenskomst på, men i år kom der relativt tidligt en aftale i hus. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Et maratonforløb på arbejdsmarkedet nærmer sig sin afslutning.

Men det gælder stadig om at holde tungen lige i munden, inden forhandlerne kan krydse målstregen og række hænderne i vejret.

For nok har arbejdsgiverne og fagforbundene fundet hinanden og fået overraskende mange nye overenskomster for det private arbejdsmarked på plads i de seneste uger.

Aftaler, der sikrer mere i løn, nye tillæg, en større fritvalgskonto og mange andre forbedrede vilkår. Samt et par forringelser.

Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening gav hinanden hånd på aftalen. (Foto: © Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Derfor kunne de tidligere i dag sammen med forligsmanden give hånd på en samlet mæglingsskitse for op mod 600.000 privatansatte.

Men forude venter en sidste etape, som ingen tør tage for givet.

Et flertal af dem, det hele handler om, altså medarbejderne, skal nemlig stemme "ja" til aftalerne, for at de træder i kraft. Ellers udløses der formentlig en storkonflikt.

- Nu bliver det afgørende for fagforbundene at overbevise medlemmerne om, at aftalerne er gode nok til stemme "ja" til. Det er vigtigt for forhandlerne at præsentere deres egne resultater som rigtig gode, for de skal jo overbevise medlemmerne om at stemme "ja", siger Casper Schrøder, DR's økonomikorrespondent.

Langt de fleste blev enige

Årets runde af forhandlinger bød på en usædvanligt høj enighed.

Da forligsmanden trådte til for at få de sidste aftaler i hus, var der allerede lavet overenskomster, der dækker 98 procent af lønmodtagerne. Alt fra klejnsmede og klaverbyggere til murere, malere og mejerister.

Casper Schrøder har som DR's økonomikorrespondent fulgt forhandlingerne tæt.

Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, er det et historisk højt tal.

Blandt andet nåede byggeriet i mål allerede for to uger siden, selv om de både i 2020 og 2017 måtte have hjælp af forligsmanden.

- At det har været muligt at få så mange aftaler på plads har i den grad dæmpet risikoen for en storkonflikt. Nu ved vi, at næsten alle forhandlerne kunne blive enige - nu er spørgsmålet så, om de fleste af medlemmerne også synes, det er godt nok, siger Casper Schrøder.

Minimalløn, normalløn og gennembrudsforlig. Overenskomsterne har sit helt eget ordforråd, du kan blive klogere på i vores lille leksikon:

Den store ubekendte

For der vil helt sikkert komme proteststemmer frem, forudser DR's økonomikorrespondent.

Allerede nu har en række græsrodsgrupper i fagbevægelsen varslet, at de vil stemme "nej".

De har indkaldt til et stormøde 1. april for at koordinere deres indsats, men allerede nu er der løbesedler i omløb på Facebook.

Så selv om mange eksperter også har påpeget, at det er gået bedre med overenskomstforhandlingerne, end man havde frygtet, er der ingen jubel endnu.

- Man skal passe meget på med at forudsige, hvordan forløb om overenskomster falder ud. Vi har før set, hvordan stemningen er vendt meget hurtigt.

- For eksempel i 2017, hvor en stor protestbevægelse kom nærmest ud af det blå på sociale medier, og det var også noget af det samme, som sygeplejerskerne oplevede, da de strejkede, siger Casper Schrøder.

To vigtige stridspunkter

Casper Schrøder forudser især to punkter, der kan få nogle til at så tvivl om overenskomsterne.

- Det ene er, om industriarbejderne og dem, der arbejder med lokalløn, faktisk ender med at få de lønstigninger, som deres topforhandler, formanden for CO-industri, Claus Jensen, har stillet dem i udsigt, siger korrespondenten.

I industrien og andre af de såkaldte minimallønsområder er det kun en del af lønnen, der aftales i overenskomsten. Resten skal skaffes i lønforhandlinger ude på arbejdspladserne.

Og der er en sult efter store lønhop efter den senere tids høje inflation.

- Og så er det spændende, om byggearbejderne tror på, at det nye boligtillæg faktisk vil gøre en forskel, i forhold til hvor mange der ender med at få det, siger Casper Schrøder.

Som en del af byggeriets nye overenskomst blev der nemlig indført et boligtillæg til nyankomne udenlandske ansatte. Det skal sikre, at de ikke i så høj grad underbyder danske kollegaer.

Afstemningen om de nye overenskomster ventes at blive sat i gang i weekenden.

Og resultatet af den sidste etape kender vi senest onsdag den 12. april.

Vil du høre mere om overenskomster? Så tag vores quiz eller se vores explainer herunder: