Korrespondent: Kontroversielt at Skat køber lækkede oplysninger fra anonym kilde

Skat vil også fremover skulle forholde sig til muligheden for at købe lækket materiale, vurderer Thomas G. Svaneborg.

En anonym kilde har fået lov at sælge skatteoplysninger om 500-600 danskere fra det store læk kaldet Panamapapirerne, der stammer fra advokatvirksomheden Mossack Fonseca, til Skat. (Foto: © RODRIGO ARANGUA, Scanpix)

Skat er klar til at bruge et etcifret millionbeløb på at købe sig adgang til lækkede oplysninger om danske skatteydere.

Sælgeren er en anonym kilde, og Skat selv kender ikke identiteten på vedkommende. Og det er opsigtsvækkende, vurderer DR’s erhvervskorrespondent Thomas G. Svaneborg.

- Vi ved intet, og det gør det jo endnu mere bizart og kontroversielt, for tænk nu hvis det er en pædofil seriemorder, som sidder på et lummert hotelværelse i Afghanistan og laver det her nummer, siger han.

- Tænk, hvis der pludselig kommer en retssag mod ham, og det viser sig, at Danmark har været med til at forsøde hans tilværelse og gjort hans kriminalitet mulig og købt hans oplysninger.

Skiftende danske skatteminister har ellers hidtil afvist at købe lækkede skatteoplysninger, der typisk stammer fra insidere i advokatfirmaer i skattely eller ansatte i store banker.

Også den nuværende, Karsten Lauritzen (V), har tidligere afvist at købe sig adgang til de lækkede oplysninger. Nu har han så ændret holdning, men det er ”en gråzone”, forklarer han selv til DR Nyheder.

Derfor er det heller ikke et tegn på, at Skat ændrer kurs og nu åbner op for generelt at købe lækkede oplysninger. Det skal vurderes fra sag til sag.

Thomas G. Svaneborg er dog ikke i tvivl om, at det har sat tanker i gang hos Skat. Hvad sker der for eksempel den dag, hvor nogen tilbyder informationer om, hvor Sanjay Shah, der mistænkes for at være central i sagen om svindel med udbytteskat, har gemt sine milliarderne.

- Hvis nogen kommer med den oplysning, ville Skat så ikke også være interesseret i den? Det er jeg i hvert fald sikker på, at de vil være nødt til at forholde sig til, siger Thomas G. Svaneborg.