Det bliver ikke den 40-årige Jacob Aarup-Andersen, der kommer til at bestride posten som administrerende direktør i Danske Bank.
Det står klart, efter det i dag kom frem, at Finanstilsynet har afvist at godkende Jacob Aarup-Andersen som ny topchef.
Og det er altså dårligt nyt for banken.
- Det er et stort nederlag for bankens bestyrelse at få vraget sin kandidat af Finanstilsynet. Og bestyrelsen står i forvejen vingeskudt efter hvidvask-skandalen, så der er tale om en fuldtonet krise for banken, siger DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.
Tillidskrise og manglende erfaring
Danske Bank befinder sig i en dyb tillids- og ledelseskrise oven på hvidvaskskandalen i bankens estiske filial. At det ikke har været muligt at få godkendt bankens interne kandidat er med til at forværre krisen, siger Jakob Ussing.
- Der er behov for en topchef, som kan genoprette tilliden til banken hos såvel kunder som myndigheder og politikere, og her har Finanstilsynet tilsyneladende vurderet, at den kun 40-årige Jacob Aarup-Andersen havde for lidt ledelseserfaring.
Det er på sin vis overraskende, at Finanstilsynet har sagt nej til Danske Banks egen kandidat, fordi det er med til at forstærke den store tillidskrise, forklarer Jakob Ussing, men omvendt har hensynet til en mere erfaren topchef tilsyneladende vejet tungere.
- Finanstilsynet må have vurderet, at der skal en tungere ledelseserfaring til - også for at løse tillidskrisen - selv om beslutningen måske forstærker krisen på den helt korte bane.
Jacob Aarup-Andersen har været en del af Danske Banks ledelse siden 2016. Først som finansdirektør og siden foråret 2018 som chef for bankens Wealth Management-afdeling. Inden da var han finansdirektør i Danica Pension. De få år i bankens ledelse er afgørende for, at Finanstilsynet ikke vil godkende Jacob Aarup-Andersen.
- For store banker i eurozonen gælder det, at topchefer skal have 10 års erfaring i finansverdenen, og at en stor del af de år skal være i ledelsesstillinger. Jacob Aarup-Andersen kom altså først ind i Danske Banks direktion for to og et halvt år siden. De samme regler gælder ikke i Danmark, men Finanstilsynet skeler også til disse regler og har altså i den samlede vurdering konkluderet, at der er behov for en mere erfaren topchef i den situation, som banken befinder sig i.
Få oplagte kandidater
Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, skriver i en pressemeddelelse udsendt af banken, at bestyrelsen har dialog med andre potentielle kandidater, og at de nu vil forsætte rekrutteringsprocessen.
Problemet er dog ifølge Jakob Ussing, at der ikke er så mange oplagte kandidater til posten, som kan tiltræde hurtigt.
- Den nye topchef skal nemlig både have den nødvendige bankerfaring, og vedkommende skal være tillidvækkende i forhold til såvel kunder, myndigheder som politikere. Samtidig skal vedkommende helst kunne tiltræde hurtigt, så det er ikke så let at pege på den helt oplagte kandidat i forhold til alle de kriterier.
Siden Thomas Borgen fratrådte sin stilling den 1. oktober, har Jesper Nielsen været midlertidig administerende direktør i banken. En stilling han fortsætter i. Alligevel så gælder det altså om at få en ny direktør på plads så hurtigt som muligt for Danske Bank, siger Jakob Ussing.
- Den midlertidige topchef Jesper Nielsen, der ikke har været i spil til at overtage posten som topchef mere permanent, er en erfaren herre, så bankens daglige drift er ikke som sådan udfordret. Men jo længere tid, der går inden en ny topchef er på plads, desto længere tid går der også, inden banken kan slå en streg i sandet og for alvor komme i gang med at få tilliden til banken genopbygget.