Jørgen Pedersen får pludselig brug for akut VVS-hjælp, da han i efteråret opdager, at varmtvandsbeholderen i hans sommerhus er utæt og drypper.
Derfor søger han på telefonen efter en VVS’er i nærheden af sommerhuset.
- Der dukker Akut Gruppen så op som de første. Så dem ringer jeg til, fortæller han.
- Jeg beskriver meget klart, at jeg har brug for en, som kan komme og lave en varmtvandsbeholder, og at det skal laves nu. Han siger, at det kan de sagtens, og så sender han en VVS’er ud.
Men så snart VVS’eren ankommer, er svaret pludselig et andet:
- Han kommer ind ad døren og siger: "Vi laver ikke varmtvandsbeholdere på akutvagter", forklarer Jørgen Pedersen.
VVS’eren kører igen. Men Jørgen Pedersen modtager alligevel en regning på 8.587,5 kroner.
På fakturaen opdager Jørgen Pedersen, at han er blevet faktureret for tre timers arbejde – inklusiv til- og frakørsel, hvilket undrer ham, da han netop havde søgt efter et lokalt VVS-firma.
- Jeg tænker, at det er løgn, det her. Der er noget fuldstændig galt.
DR's forbrugermagasin Kontant har talt med en stribe af Akut Gruppens kunder, som alle troede, at de havde bestilt et lokalt VVS-firma til at løse en opgave – selvom deres adresser er spredt ud over Sjælland.
Akut Gruppen dukker da også op øverst i søgeresultaterne, uanset om man søger på: "Akut VVS Slagelse", "Akut VVS Gribskov", "Akut VVS Køge" eller "Akut VVS Hillerød".
Kunderne føler, ligesom Jørgen Pedersen, at det har resulteret i nogle uforholdsmæssigt høje regninger.
- Jeg synes det er bondefangeri, siger en anden af kunderne, Sebastian Sommerberg.
Jørgen Pedersen konfronterer virksomheden med, at de overhovedet har valgt at køre på en opgave, de ikke kunne udføre.
- Og så sagde han, at de havde jo kigget på varmtvandsbeholderen og konstateret, at den var utæt. Men det kunne jeg jo sådan set også selv konstatere, fordi den dryppede, siger han.
Han får dog nedsat prisen med 781,25 kroner.
Direktør: 'Jeg har god samvittighed'
Spørger man faglig sekretær i fagforeningen 'Blik og Rør' Bjørn Rosenørn Due, som selv er VVS-uddannet, virker priserne urimeligt høje.
- Jeg skal jo sådan set ikke blande mig i en virksomhed, hvordan de sammensætter deres forretningsmodel eller deres timepriser, men jeg havde ikke betalt for det der, siger han.
Akut Gruppen har firmaadresse i det indre København, men direktør Martin Al-Haj afviser, at kunderne bliver vildledt, når de tror, de bestiller en lokal VVS-ydelse, når de bor andre steder.
Han afviser også, at kunderne betaler for meget.
- Vi tager ikke nogen overpris. Vores priser står på vores hjemmeside, og det er det, vi tager for det, siger han.
Kigger man i Akut Gruppens prisliste står der da også – et godt stykke nede på listen – at kunderne altid skal betale for minimum to timers service ved et vagtudkald.
Du synes ikke, det er moralsk forkasteligt blandt andet at bede kunderne betale for en VVS-ydelse, I ikke er i stand til at levere?
- Jeg kan godt forstå dig. Jeg kan også godt forstå kunden. Men som sagt, så har jeg ikke dårlig samvittighed, for mine priser står på hjemmesiden, siger han.
Eksperter: Tjek autorisationsregister
Ifølge Bjørn Rosenørn Due fra 'Blik og Rør' er der overordnet set nogle ting, man selv kan gøre for at sikre sig bedst muligt som kunde, når man bestiller en VVS-ydelse.
Blandt andet kan man gå efter en virksomhed, der er omfattet af en garantiordning:
- Så hvis der bliver lavet noget, som er uhensigtsmæssigt, så har man mulighed for at klage, men også mulighed for at få noget af det dækket igennem den her garantiordning.
Det er også muligt at slå op i autorisationsregistret, om en virksomhed er autoriseret.
For selvom det ikke er alt VVS-arbejde, som kræver autorisation, giver autorisationen en sikkerhed for kunden, fortæller Jesper Østerbye Rasmussen, der er uddannelseschef ved Københavns Erhvervsakademi.
- Man beviser derigennem, at man har styr på, hvordan tingene skal laves, at tingene bliver lavet korrekt, at det er sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt, og at man derigennem også bliver forsikret ved eventuelle skader, forklarer han.
Flere firmaer er ikke autoriserede, selvom navnet lover det
Kontant kan dog afsløre, at flere virksomheder reklamerer med, at de er autoriserede, selvom de slet ikke er det.
En gennemgang af samtlige firmaer, hvor VVS indgår i navnet, viser, at knap 200 firmaer slet ikke var at finde i autorisationsregistret.
Akut Gruppen har faktisk en autorisation, men den fagligt ansvarlige, som autorisationen er bundet op på, arbejder, ifølge sin LinkedIn-profil, et helt andet sted.
Direktør Martin Al-Haj forklarer, at medarbejderen både arbejder hos ham og i den anden virksomhed.
Ifølge reglerne skal den fagligt ansvarlige dog være tilknyttet virksomheden 30 timer om ugen inden for den normale åbningstid. Men det er ikke noget problem, mener Martin Al-Haj.
- Der er jo 24 timer på et døgn. Han skal minimum være her 30 timer, så…
Efter færdiggørelsen af Kontants udsendelse, er Akut Gruppen gået konkurs - og Martin Al-Haj har i stedet startet Akut Gruppen Danmark.
Se Kontant: 'Dit lokale VVS-firma' torsdag klokken 21.25 eller på DRTV allerede nu.