Thomas fik regninger for over en halv million, mens en anden fik leveret pallevis af Redbull i hans firmanavn

Flere leverandører truede med en registrering som dårlig betaler.

Thomas Bendtsen bor med sin familie på Amager og har et anpartsselskab ved navn Dedikeret ApS. IT-virksomheden har ligget stille, siden Thomas Bendtsen tog et lønmodtagerjob, da han blev far i 2017. (Foto: © Jens Kolding, (C) DR)

- Du har et udestående, du ikke har fået betalt endnu.

- Det er jo dig selv, der har bestilt varerne.

Thomas Bendtsen tror ikke sine egne ører, da hans telefon hen over foråret og sommeren 2023 ringer igen og igen og igen.

Han har nemlig ikke bestilt nogen varer.

I den anden ende af røret fastholder forskellige firmaer, at de har leveret blandt andet toiletpapir, vådservietter og drikkevarer på kredit uden at få betaling.

Varerne er ifølge leverandørerne bestilt af virksomheden Dedikeret ApS, som Thomas Bendtsen er indehaver af.

Og ondt bliver værre, da virksomhederne Dankonfekt og Hørkram pludselig banker på hos Thomas Bendtsen.

De to leverandører forlanger flere hundrede tusinde kroner for varer, som virksomhederne allerede har leveret på kredit til hans selskab, og som han intet kender til.

I alt drejer det sig nu om mere end en halv million kroner.

- Det slog mig lidt hårdt, synes jeg. Der gik jeg fra at have lidt ondt af de her små virksomheder til lige pludselig at have lidt ondt af mig selv, siger Thomas Bendtsen.

Flere af de mange leverandører varsler efterfølgende at registrere ham som dårlig betaler.

Casper Juhl har været direktør i en række selskaber. De fleste er gået konkurs. (Foto: © Offentligt billede fra Facebook)

Ville sælge sin virksomhed

Thomas Bendtsen har en rimelig klar idé om, hvem der har bestilt varerne:

Den vestsjællandske erhvervsmand Casper Juhl.

På en række af fakturaerne står Casper Juhls kombinerede virksomheds- og hjemadresse i Ruds Vedby på Vestsjælland som leveringsadresse - flere gange under navnet "lager".

Og faktisk forhandler de to i foråret 2023 også om et salg af Thomas Bendtsens virksomhed.

Thomas Bendtsen afbryder dog forhandlingerne, da han opdager, at Casper Juhl inden overdragelsen har bestilt store varepartier i virksomhedens navn.

Samtidig politianmelder han Casper Juhl.

Thomas Bendtsen har aldrig underskrevet deres overdragelsesaftale eller fået nogen penge fra Casper Juhl.

Han har heller ikke overført virksomheden i systemerne, ligesom han skriftligt har meddelt Casper Juhl, at der på grund af varebestillingerne ikke kan blive nogen aftale.

Kontant har bedt flere jurister kigge på sagen, og de er ikke i tvivl:

- Det er ret tydeligt, der ikke er nogen aftale om det her. Man er jo ikke blevet enige om, hvad den skal indeholde, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er jurist og har arbejdet med økonomisk kriminalitet i mange år.

- Retligt set har han (Casper Juhl, red.) ikke ret til at bruge virksomhedens navn, og han kan ikke agere på virksomhedens vegne, siger Birgit Feldtmann, der er professor i strafferet på Aalborg Universitet.

Thomas Bendtsen ringer til Casper Juhl for at høre, hvad der sker:

Elefantfødder, vådservietter og toiletpapir

Men alligevel bestiller Casper Juhl tilsyneladende den ene vareleverance efter den anden med Thomas Bendtsens virksomhedsoplysninger i månederne, der følger.

Det drejer sig om drikkevarer. Caféskilte. Postæsker. Vådservietter. Kortetuier i hård plast. En elefantfod og andre meget forskellige varer.

En af leverandørerne fortæller desuden, at der er levereret toiletpapir, skjorter og T-shirts til Casper Juhl.

På fakturaerne fra virksomhederne står Thomas Bendtsens adresse på Amager som faktura-adresse.

Derudover står "Thomas" angivet som reference eller kontaktperson på en række af fakturaerne.

- Det kan tyde på, at der foregår det, vi strafferetligt kalder et bedrageri, siger professor i strafferet Birgit Feldtmann.

Og da fakturaerne fra Hørkram lander hos Thomas, spærrer han øjnene op:

Der er blandt andet bestilt lige godt 29.000 dåser Redbull.

På første billede ses fakturaen på to GoRunner 8,5 tommers el-løbehjul, som er bestilt med Thomas Bendtsens virksomhed. På andet billede sætter Casper Juhl løbehjul af helt samme type billigere til salg. (Foto: © (screendump), Faktura / Foto: © Screenshot fra Facebook Marketplace, (screendump))

God pris på Marketplace

Thomas Bendtsen ved ikke, hvad Casper Juhl skal bruge varerne til.

Men på Facebook falder Kontant over en række sammenfald mellem varer, som Casper Juhl har sat til salg på Marketplace - og varer, som leverandørerne har leveret og rykket Thomas Bendtsen betaling for.

For eksempel har Casper Juhl tilsyneladende sat Redbulls til salg. El-løbehjul. Vådservietter. Alle markeret som "solgt" på Marketplace.

Og der er noget, der virker pudsigt ved prissætningen:

Varerne ser ud til at være solgt billigere end den pris, som Casper Juhl har bestilt de totalt identiske varer til hos leverandørerne.

- Man kan få indtryk af, at det er en fidus, man har, til at få nogle varer, som man ikke har tænkt sig at betale. Og så sælger man det videre, og så får man nogle kontanter, siger Birgit Feldtmann.

- Helt kort: Det er jo svindel, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Da Kontant besøger Casper Juhl, nægter han i første omgang at kende til kreditkøbene:

Casper Juhl: 'Jeg har i god tro brugt den virksomhed'

I første omgang nægter Casper Juhl at have bestilt varerne.

Men senere erkender han over for Kontant, at han rent faktisk har bestilt varerne. Han fortæller samtidig, at der nok skal komme betaling.

Casper Juhl fortæller også, at han vil anlægge en erhvervsretssag mod Thomas Bendtsen.

- Så må retssystemet gå den gang, det går. Jeg er rimelig sikker på, at det kommer til at gå ud til min fordel.

Casper Juhl skriver også, at Thomas Bendtsen stadig er en del af virksomheden og har accepteret, at Casper Juhl agerer i den.

- Vi er uenige om det billede, du er ved at lave med mig som en snyder og en svindler - det er slet ikke et billede, jeg har. I min verden er der en aftale mellem to mennesker her, hvor der er en tvist, det er vi helt enige om. Men jeg mener, at jeg i god tro har brugt den virksomhed, som jeg skulle, fordi det var bagateller i forhold til dén underskrift.

Det afviser Thomas Bendtsen dog kategorisk:

Er der en mulighed for, at Casper (Juhl, red.) har handlet i god tro - at han har troet, at han har fået overdraget dit firma?

- Nej. Det er der ikke. Han har fået så mange beskeder fra mig, hvor der står du skal ikke gøre det her mere, før du ejer virksomheden, siger Thomas Bendtsen.

- Juridisk set er det Casper Juhl, der har købt det her - ikke Thomas Bendtsen. Så juridisk er det Casper Juhls problem. Men i den virkelige verden går leverandørerne selvfølgelig til selskabet og Thomas Bendtsen, for på papiret er det ham, der har købt det. Og det betyder jo, at Thomas Bendtsen sidder i problemer op til halsen, fordi han skal jo så ud og sige 'nej, det var ikke mig', siger Jakob Dedenroth Bernhoft. (Foto: © Jens Kolding, (c) DR)

Casper Juhl fortæller, at en af årsagerne til den manglende betaling er, at han har haft kæmpe udfordringer med leverandørservicetilmeldinger.

En anden årsag er ifølge Casper Juhl, at der er en kunde, der ikke har betalt ham 180.000 kroner, hvilket har sat virksomhedens økonomi 'lidt på prøve'.

Casper Juhl ønsker ikke at dele sin forretningsmodel med et tv-program. Casper Juhl ønsker heller ikke at redegøre for sammenhængen mellem varerne på Marketplace og de varer, der er bestilt i Thomas Bendtsens firma.

- Jeg kommer ikke til at gå ind i dialogen med, hvad vi har lavet af kundeforhold. Der er en fornuftig forklaring på tingene, og der ligger også mere til grund end det, siger Casper Juhl, der fastholder, at han har en aftale med Thomas Bendtsen.

'Et spørgsmål om moral og etik'

I en Messenger-samtale, som Kontant kommer i besiddelse af, deler Casper Juhl ud af sine tanker over for en mand, han gerne vil købe en virksomhed af.

Casper Juhl skriver, at han skal bruge mandens virksomhed til at handle på kredit i, hvorefter han vil lukke virksomheden via likvidation eller lade leverandørerne lukke den.

I samtalen skriver Casper Juhl, at der er "mega" mange penge i netop dét - faktisk skriver han, at han allerede har "lavet" 433.500 kroner i kontanter i et andet selskab.

Det er "100 procent" efter bogen, skriver Casper Juhl - og snarere et spørgsmål om moral og etik.

I samtalen på Messenger taler Casper Juhl rent ud af posen. (Foto: © Jens Kolding, (c) DR)

- Der er jeg nok ikke helt enig i, at det er helt efter bogen. Det er ikke en lovlig måde at drive forretning på, siger professor i strafferet Birgit Feldtmann.

- Det er jo bedrageri. De her leverandører får aldrig deres penge. Så hele setuppet går jo sådan set bare på at snyde, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Konkurskarantæne gange to

Og faktisk har Casper Juhl slet ikke på noget tidspunkt i forløbet kunnet overtage Thomas Bendtsens virksomhed.

Casper Juhl har nemlig fået konkurskarantæne to gange inden for de seneste par år på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse.

Og den første karantæne var trådt i kraft, da han forhandlede med Thomas Bendtsen.

Det viser dokumenter, som DR har fået aktindsigt i ved domstolene.

Forelagt de nye oplysninger erkender Casper Juhl, at han på grund af konkurskarantænen ikke kan være direktør i Dedikeret ApS.

Casper Juhl afviser imidlertid at have haft en ulovlig forretningsmodel med kreditleverancerne, som han beskrev i Messenger-korrespondancen.

Ligeledes afviser han, at varerne på Marketplace skulle være bestilt med Thomas Bendtsens CVR-nummer - og at der skulle være tale om svindel.

Casper Juhl fortæller også, at han har afdragsordninger i gang med en række af leverandørerne.

Kontant har efterfølgende talt med flere af dem – blandt andet Hørkram, hvor kravet er over 400.000 kroner. Virksomhederne oplyser, at de ikke har indgået nogen afdragsordning med Casper Juhl.

DR har været i kontakt med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Politikredsen meddeler, at sagen fortsat er under efterforskning.

Thomas Bendtsen er ikke blevet kontaktet angående nogen erhvervsretssag, siger han.

Virksomhederne har sidenhen trukket deres RKI-varsler mod ham tilbage.

"Kontant: Svindel på kredit" bliver sendt på DR1 torsdag aften klokken 21.25. Du kan også se programmet lige her på DRTV.