Syge hvalpe importeres og sælges af skrupelløse hundehandlere

Efter flere afsløringer af hvalpefabrikker på dansk grund importeres hundene nu illegalt fra Østeuropa.

Hunden er menneskets bedste ven, men for illegale hundehandlere er de firbenede også en særdeles indbringende forretning.

Resultatet er, at syge hvalpe ender i danske hjem, hvor deres nye ejere pludselig står med store bekymringer og tårnhøje dyrlægeregninger.

Det skete for Biew Straarup, da hun købte den franske bulldog Zoe.

- Vi købte hende ude i Bramming hos en kvinde, som havde hvalpe til salg på Gul & Gratis. Hun kostede 6.500 kroner, og vi var lidt skeptiske, fordi det var så billigt, og fordi hunden var fra Polen. Men kvinden forklarede, at hun kun var formidler og gerne ville finde en god familie til hvalpen, fortæller Biew Straarup.

Samtidig kunne kvinden fremvise hundepas, vaccinationsbog, stambog og købskontrakt, så Biew Straarup købte hvalpen, men kort efter viste den tegn på sygdom.

- Lige nu døjer hun med sine tarme, og vi har mistanke om, at hun har sygdommen giardia. Og så har hun noget med vejrtrækningen, men vi er ikke helt sikre på, hvad det er, fortæller Biew Straarup.

Dokumenterne er intet værd

DR’s forbrugerprogram Kontant har vist dokumenterne, der fulgte med hvalpen, til dyrlæge Johan Mikkelsen, og han bider mærke i, at den tidligere ejer er en dansk kvinde ved navn Susanne.

- Når vi læser det her pas, må vi antage, at personen, der står i passet, reelt set har været i Polen og tage ejerskab på hvalpen og selv fragtet den hjem. Men hvis det er sådan, at hunden er leveret til den her person i Danmark, så har passet ikke været gyldigt, siger han

Og Susanne er ikke den kvinde, Biew Straarup købte hvalpen af.

- Så bliver det jo en smule suspekt, siger Johan Mikkelsen og studser også over vaccinationsbogen, da han hører, at Biew Straarup købte hvalpen 15. februar.

- Den er vaccineret 3. februar 2020. Selv hvis det er rigtigt, så kan den ikke være i Danmark på det tidspunkt, for der skal gå 21 dage, fra den er vaccineret, til den må rejse, for at den vaccine, der er givet, har tid til at virke, forklarer han.

Johan Mikkelsen forstår godt, at man som køber kan blive snydt af de mange dokumenter.

- Med pas, vaccinationsbog, stambog og købskontrakt i hånden vil man som køber tænke, at der er styr på det. Alt foregiver jo at være i sin skønneste orden, men her er det altså ikke det, der er tilfældet, siger han.

Dyrenes Beskyttelse: Kun overgået af narko og våben

Men selv om papirerne ser ud til at være i orden, skal man være meget påpasselig med at købe hunde fra Østeuropa, lyder advarslen fra Dyrenes Beskyttelse.

Der er store penge i det her, for man kan købe billige hvalpe i Østeuropa, tage dem med til Vesteuropa og sælge dem dyrt. Det er forretningsmodellen, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse kan en hvalp købes for 1.000 kroner i Østeuropa. Biew Straarup betalte seks gange så meget for hvalpen i Danmark.

Og det er ikke tilfældigt at østeuropæiske hvalpe ender i Danmark.

- Tilbage i 2017 så vi nogle meget store sager med hvalpefabrikker i Danmark. Men så store sager har vi ikke set siden, så vi vurderer, at hvalpene i stedet transporteres ind over grænserne. I stedet for at have hvalpefabrikker i Danmark, ligger de nu i Østeuropa, siger Britta Riis.

Dyrenes Beskyttelse og deres søsterorganisationer i EU vurderer, at ulovlig handel med dyr er det tredje mest indbringende område inden for organiseret kriminalitet kun overgået af handel med narkotika og våben.

- Vi har en årlig efterspørgsel på 60.000 hundehvalpe i Danmark alene. På europæisk niveau ligger det på omkring otte millioner, så det er rigtig mange dyr, vi taler om, siger Britta Riis.

Og beretningerne fra de udenlandske dyreværnsorganisationer tegner et dystert billede.

- Vi ved fra vores europæiske kollegaer, at hvalpene opdrættes under miserable forhold; uden tilstrækkeligt foder, ingen vand, intet dyrlægetilsyn, møgbeskidte staldanlæg og uden kontakt til mennesker, siger Britta Riis.

Politiet: Du aner ikke, hvor hunden kommer fra

Politiets dyreværnsenhed bekræfter, at den illegale hundehandel har forbindelse til Østeuropa.

- En af vores helt store opgaver er sager om ulovlig hundehandel, og vi ser primært import af hunde fra Østeuropa. Det kan være Serbien, Bosnien, Rumænien eller Polen, hvor de opdrættes, siger sektionsleder i Politiets Dyrevelfærdsenhed Henrik Taagaard.

Politiets indsats fokuserer primært på økonomi og dyrevelfærd.

- Det er økonomisk svindel, da der ikke betales skat af indtjeningen, og så er der noget dyreværnsmæssigt i det. Som hundekøber har du ikke en kinamands chance for at vide, hvor den hund kommer fra, siger Henrik Taagaard.

Skjulte optagelser

Kontant har talt med flere personer, der har købt hund af den samme hundehandler fra Bramming, som Biew Straarup købte sin hvalp af, og som nu står med syge hunde.

For at dokumentere hvad der foregår, kontakter vi sælgeren, der annoncerer under navnet 'Weekendmor' på Gul&Gratis, og foregiver at ville købe en hund.

Vi optager det efterfølgende besøg med skjult kamera, og på optagelsen får vi tilbudt en hund med stamtavle, pas og sundhedsbog, og ifølge Weekendmor har hvalpen "fået det hele".

Som videoen viser, er der mange hunde på adressen, og 'Weekendmor' fortæller om, hvordan hundene transporteres fra Polen.

Afviser systematisk salg

Men den midaldrende kvinde er hverken godkendt af myndighederne til at importere, sælge eller formidle hunde, og da Kontant efterfølgende banker på for at høre, hvad der foregår på adressen, er forklaringen en helt anden.

- Jeg har solgt nogle få stykker på et tidspunkt. En to-tre stykker, siger hun og understreger, at det er slut, indtil hun får de nødvendige tilladelser på plads.

Kontant har også kontaktet kvinden Susanne, som stod anført i det pas der fulgte med hvalpen Zoe, men hun afviser, at være involveret i hundehandel og vil ikke udtale sig yderligere, som det fremgår af videoen øverst i artiklen.

Få uger efter, Kontant var på besøg, har 'Weekendmor' igen gang i en hundehandel, og ifølge Dyrenes Beskyttelse skal straffen øges, for at komme problemet til livs.

- Der er ikke nogen stor risiko ved at være bagmand inden for hundehandel, for man kan højst få en bøde, og det kan man jo bare indtænke i sin forretningsmodel, siger Britta Riis.