Svindlere udnytter energikrisen: Michael bestilte træpiller for 730.000 kroner - de dukkede bare aldrig op

Træpillefabrikken var ét stort fupnummer med dækadresse i Portugal og stjålet billedmateriale fra Tyrkiet.

Michael Sørensen fra Thisted bestilte træpiller for 730.000 kroner uden at få noget for sine penge.

Han overførte 730.000 kroner for absolut ingenting.

Michael Sørensen havde forventet at modtage 208 paller med træpiller, men nu står han og kigger rundt i en stor, tom lagerhal på sin maskinfabrik i Thisted.

Det er flere måneder siden, træpillerne skulle have været leveret. Otte fyldte lastbiler direkte fra en fabrik i Portugal.

- Jeg havde jo set en videooptagelse nede fra fabrikken, hvor alt så fint ud, og vi havde en god dialog, mig og ham sælgeren. Der var intet alarmerende ved situationen. Topprofessionel produktion i ordentlige rammer.

Troede han.

Hvad der siden skete, vender vi tilbage til om lidt. Først skal vi have baggrunden på plads for den her historie om svindel, der kan siges at være opstået som et resultat af "verdens tilstand".

Da der i efteråret 2022 var stor mangel på træpiller, steg markedsprisen eksplosivt. Manglen skyldtes blandt andet et importstop af træpiller fra Rusland og Belarus som følge af krigen i Ukraine.

Det faldende udbud fik priserne til at stige fra eksempelvis 1.500 kroner til 6.500 kroner for en palle. Det var der nogen, som forsøgte at udnytte, og DR-programmet "Kontant" begyndte at se nærmere på dette brandvarme marked.

Prisstigningerne betød, at en masse danske boligejere, som er afhængige af træpiller til opvarmning af deres huse, måtte grave dybt i lommerne, snakke med banken om hjælp eller håbe på en økonomisk håndsrækning fra venner og familie.

Det var derfor, Michael Sørensen besluttede at bestille de 208 paller med træpiller, som han ville give til sin datter og svigersøn og så ellers sælge videre til folk i hjembyen. Måske endda lave en lille forretning ud af det ved at sælge til folk i lokalsamfundet.

- De skreg jo alle sammen efter brændsel til deres pillefyr. Der var nærmest panisk stemning, siger Michael Sørensen.

Han beskæftiger sig med noget helt andet til daglig, men han satte sig en aften ved computeren og søgte efter nogen, der kunne levere den eftertragtede vare, og han fandt frem til en hjemmeside tilhørende et firma i Portugal med fabrikker i både Finland og Sverige.

Firmaets kontaktperson, Jorge Cruz, garanterede for kvaliteten, og Michael Sørensen fik i detaljer forklaret, hvordan transporten ville blive arrangeret og til hvilken pris. Det meste af kommunikationen foregik via WhatsApp, da sælgeren ikke ville bruge mail.

Efter 14 dages tid begyndte Michael at ane, at der var noget galt.

Skabte et psykisk pres, udnyttede det og forsvandt

Det firma, Michael Sørensen fandt på nettet, hed Rusbirch Plywood. Kontaktpersonen Jorge Cruz var nem at snakke med, og han forsikrede Michael om, at alt kørte på skinner.

Det var ham, der sendte Michael en videooptagelse fra fabrikken, og det var ham, der instruerede Michael i forhold til betalingen, der fandt sted ad flere omgange.

Der kom løbende flere fakturaer, og pludselig var han også i dialog med et logistikfirma.

- Det var alt sammen meget forvirrende, men samtidig tænkte jeg, at det var trods alt mig, der kontaktede dem og ikke omvendt. Jeg var ikke offer for én eller anden telefonsvindler.

- Og da jeg først havde overført det første beløb, tænkte jeg, at jeg var nødt til at blive ved med at betale for ikke at miste de penge, forklarer Michael Sørensen, der beskriver det som "en presset situation, som professionelle bagmænd forstod at udnytte."

Inden han fik set sig om, havde han overført sammenlagt 730.000 kroner.

De første 350.000 sendte han afsted med det samme, fordi efterspørgslen på brændsel på det tidspunkt var så stor, at han var nødt til at betale upfront for at være sikker på at få træpillerne.

Kort efter fik han at vide, at han også skulle betale 40.000 euro - knap 300.000 kroner - oven i for et certifikat, som var nødvendigt for overhovedet at måtte importere dem til Danmark.

- Igen havde jeg jo allerede lagt nogle penge, så jeg var presset, og jeg har nok ikke tænkt klart. De vidste også godt, at jeg gerne vil have det, de havde.

- De brugte det her psykologiske pres til at få flere penge ud af mig, siger Michael Sørensen her knap et halvt år senere, hvor han efterhånden har opgivet alt håb om at få sine mange penge retur.

Da "Kontant" ser nærmere på træpillefabrikken Rusbirch Plywood, som Michael Sørensen handlede med, begynder der at tegne sig et billede af, hvad der i virkeligheden er foregået.

Firmaets adresse i Portugal viser sig at ligge i et shoppingcenter midt i storbyen Porto. Dets hjemmeside er lukket ned nu, men det lykkes Michael Sørensen at ringe kontaktpersonen, Jorge Cruz, op ad flere omgange.

- Af én eller anden årsag tager han faktisk altid telefonen. Det fører bare aldrig til andet end tomgangssnak, hvor han glider af på den, siger Michael Sørensen.

I videoen her kan du høre en samtale mellem Michael Sørensen og manden, der kalder sig Jorge Cruz:

Michael Sørensen forsøger en sidste gang at tage en snak med Jorge Cruz, men han kommer ikke videre med sagen, for manden nægter at samarbejde. Han siger endda direkte, at han har bedre ting at tage sig til end at snakke med Michael Sørensen.

- Som at snyde andre, spørger Michael Sørensen.

- Ja, svarer Jorge Cruz.

Sekunder efter bliver røret smækket på.

Søg i Google, og du skal finde...

"Kontant" søger videre efter forklaringen på, hvad der er op og ned med denne portugisiske forhandler af træpiller.

Vi finder via Googles billedsøgning og translate frem til en fabrik i den tyrkiske by Sapanca, som ligger godt 4.000 kilometer fra shoppingcentret i Porto. Det gør vi ved at søge på de tyrkiske ord for "træpiller" og "fabrik", "odun peletleri" og "fabrika" i forskellige kombinationer sammen med bogstaverne AKY.

Der sidder nemlig et skilt på én af maskinerne i en video på fabrikkens hjemmeside, hvor der står AKY Technology. Det viser sig at være en tyrkisk producent af maskiner til blandt andet forarbejdning af frø og korn. Og altså også træpiller.

Billeder og videoer på Sapanca-fabrikkens hjemmeside er stort set identitiske med de billeder og videoer, Jorge Cruz har sendt til Michael Sørensen. Det er ingen tvivl om, at de stammer fra den samme fabrik, så nu begynder det at stå klart, hvad der er foregået.

"Kontant" kontakter den tyrkiske træpilleproducent, hvor fabrikschef Unal Akyol fortæller, at de intet kender til denne Jorge Cruz, men de er bekendt med, at deres firmanavn og billedmateriale flere gange er blevet misbrugt af svindlere.

Nu prøver "Kontant" selv at ringe til Jorge Cruz og bede om en forklaring. Vi vil gerne have bekræftet, at videoen sendt til Michael Sørensen virkelig stammer fra Tyrkiet og ikke Portugal. Og vi vil gerne vide, hvad det er, manden har gang i.

Det lykkes ikke helt, som du kan høre her:

Michael Sørensen har meldt sagen til Midt- og Vestjyllands Politi, hvor den fortsat efterforskes, men han har intet hørt fra dem, siden han indgav anmeldelsen i oktober, så han forventer ikke en opklaring.

- Jeg er faktisk nået dertil nu, at jeg bare vil videre i mit liv. Sket er sket, og jeg gider ikke blive ved med at snakke om det, for hvornår stopper det? Jeg havde råd til at lave den her investering, og så løb jeg en risiko, men selvfølgelig er det træls, og jeg synes, det er en nedladende måde at snyde folk på.

Har du lært noget af det her?

- Ja, jeg har lært, at jeg aldrig nogensinde skal overføre så mange penge så hurtigt. Og så har jeg desværre lært, at nogle mennesker spekulerer i, hvordan de kan lukrere på en situation, hvor andre er pressede. Det er det, som er sket her.

- De udnyttede den efterspørgsel, der opstod på markedet, lavede nogle fine hjemmesider, snuppede pengene og forsvandt, siger Michael Sørensen.

Han står frem med sin historie i håb om, at andre ikke begår den samme fejl.

Dagens "Kontant" handler foruden sagen fra Thisted om det meget omtalte Pinderup Træpiller, hvor personkredsen bag dén virksomhed tilbage i september 2022 blev sigtet for databedrageri af Nordjyllands Politi, som beslaglagde et ikke offentliggjort pengebeløb hos dem.

Ifølge Nordjyske.dk kom der mere end 900 ordrer til et samlet beløb på over fire millioner kroner, før produktionen overhovedet var sat i gang hos Pinderup Træpiller, hvor én af de sigtede viser sig at have flere tidligere svindelsager bag sig i forskellige brancher.

Du kan se programmet "Kontant: Brandvarme træpiller" allerede nu på DRTV eller i aften klokken 21.25 på DR1.