I Tarm-Foersum GF er 20-årige Emma Rasmussen til håndboldtræning. Her er der ikke meget snus i omklædningsrummet, men hun bekræfter, at snus er udbredt blandt de unge i lokalsamfundet, og hun har også selv prøvet det.
- Jeg fik det meget dårligt af det og kastede meget op, så det er ikke noget, jeg har gjort siden, fortæller hun.
En træner i klubben fortæller, at snus også er kommet til Tarm-Foersum GF. Og i takt med at snus er vokset i popularitet herhjemme, har de små poser også fundet vej ud blandt idrætsudøverne i mindre danske idrætsforeninger.
- Det er i hele vores kommune og også i vores samarbejdskommuner. Vi kan se, at det eskalerer rigtig meget, siger sygeplejerske fra Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune, Ulla Kirkegaard Nielsen.
Lige så kendt som cigaretter
Sundhedscenteret undersøger hvert år kendskabet til alkohol og tobak blandt eleverne i 7. klasse. Hvor snus næsten ikke har været nævnt de foregående år, er kendskabet til tobaksproduktet nu på højde med cigaretter.
- De ser det, når de dyrker idræt. Nogle kan fortælle, at deres håndboldtræner faktisk sælger det. Andre har set det ligge frit fremme på musikbordet til gymnastik, og dem der spiller fodbold fortæller, at det ligger og flyder på fodboldbanerne, fortæller Ulla Kirkegaard Nielsen.
På den måde finder snus vej ind i idrætten og videre ind i munden på de unge. Hvor rygning er bandlyst blandt mange sportsfolk, er snus mere diskret og ligger skjult under overlæben. Men når de unge skal have tjekket tænderne, ser landets tandlæger resultatet.
- Slimhinden er et meget, meget tyndt lag hud. Blodet ligger lige under huden, så optaget er meget hurtigt og meget stort. Det de unge tænker er, at når jeg ikke ryger det, så får jeg det ikke i lungerne. Det er også korrekt, men det betyder jo ikke, at det ikke har en effekt på hele kroppen alligevel, siger tandlæge og slimhindeekspert Mette Kjeldsen.
Hun oplever også, at snus er udbredt blandt idrætsudøvere.
- Jeg ser sportsfolk, som ikke vil ryge og benytter snus i stedet for, fordi de tror, at det ikke har indflydelse på deres præstationer, siger hun.
Virker meget uheldigt på den umodne hjerne
Men snus påvirker kroppen. Det kan forskningsoverlæge Charlotta Pisinger bekræfte.
- Det er en rigtig dårlig idé at bruge snus, fordi at det er sundhedsskadeligt, man kan få bugspytkirtelkræft, man kan få sukkersyge, man kan få forskellige problemer med sin mundhule, og man ved, at nikotin virker meget uheldigt på den umodne hjerne, hvor man får problemer med at koncentrere sig, siger hun.
Ulla Kirkegaard Nielsen og kollegaerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er bekymrede for udviklingen, og de har derfor sendt et brev til DGI, DBU og DHF.
- Vi vil gerne passe på de unge menneskers sundhed. Vores bekymring går på, at de ser op til deres ledere og trænere, og tænker, at det er okay.