Minister om giftigt slim: Det er uansvarligt

Ifølge miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal der bedre sanktionsmuligheder til for at stoppe salget.

- Vi skal have tillid til de butikker, der opererer i Danmark, hvad enten de sælger legetøj til børn eller andre produkter.

Sådan lyder meldingen fra Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), efter DR’s forbrugerprogram Kontant har afsløret store mængder af det fertilitetshæmmende kemikalie boraks i legetøjsslim til børn.

I et tilfældigt udvalgt slim-produkt købt i en dansk webshop viser en analyse et boraks-indhold, der er 100 gange højere end grænseværdien.

Du skal ikke bringe det i handlen

Afsløringen af den giftige slim kommer blot tre måneder efter sagen om de populære squishies, der også viste sig at være giftige.

Dengang meddelte Jakob Ellemann-Jensen, at han ville undersøge muligheden for, om Miljøstyrelsens kemikalieinspektion kunne uddele bøder, når de var på kontrol.

- Den mulighed ser ikke så lovende ud, så nu kigger vi på resten af kataloget, lyder det i dag fra ministeren.

Han kigger derfor på lovgivningen, der siger, at den der importerer eller sælger giftigt legetøj skal gøre det forsætligt, før vedkommende kan retsforfølges. Det vil Jakob Ellemann-Jensen lave om på.

- Jeg er sådan set ligeglad med, om du gør det med vilje eller uagtsomt. Du skal ikke bringe noget i handlen, der udgør en risiko for vores børn. Det er nogle af de regler, jeg ser på, så vi får bedre mulighed for at politianmelde de, der bryder reglerne og samtidig sørger for, at de bliver straffet og bragt til ansvar. Det vil i min optik have en positiv effekt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Mærkning er falsk tryghed

Som det er i dag, har producenterne end ikke pligt til at oplyse, hvilke kemikalier der er i det slim, de sælger, men Jakob Ellemann-Jensen tror ikke, det vil hjælpe, at tvinge producenterne til at oplyse, hvad deres produkter indeholder.

- Det nytter jo ikke, hvis der er noget andet i, end det de skriver. Og hvis noget af det, de putter i, ikke er lovligt, står det nok heller ikke på listen. Jeg tror, det er falsk tryghed, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han fastholder, at ansvaret må ligge hos dem, der producerer, importerer og sælger produkterne.

- Problemet er ikke manglende kontrol, det er manglende sanktionsmuligheder, og så er det altså dårlige mennesker, der bringer ting i handlen, som de ikke kender kvaliteten af, siger han.