Heste-fuskere narrede store beløb fra Janne, Bodil og Anja: Politiet er magtesløst

Danske kunder risikerer at blive svindlet for flere hundrede tusinde kroner af udenlandske bagmænd, når de køber en hest ubeset. I flere tilfælde har sælgeren aldrig ejet hesten.

Bodil Grubak, Anja Hansen og Janne Visnek er alle ofre for udenlandske hestesvindlere, der opererer på nettet. Fotos: Jens Kolding og Michael Hvilshøj. Collage: Palle Herløv.

Forestil dig, at du køber en superlækker sportsvogn for penge, du har sparet op over flere år eller lånt i banken.

Da bilen ankommer, har den en anden farve, end du havde bestilt. Ja, faktisk er der ret mange ting ved den, der adskiller sig fra det, du havde forventet efter at have set billeder og videoer af den.

Det viser sig, at du har fået en helt anden model, end du har betalt for. Endda en langt ringere model.

Det var dén følelse, Janne Visnek stod med, da hun fik, hvad der skulle være en rigtig god ridehest fra et stutteri i Ungarn.

Hesten havde hun fundet på nettet, og efter at have været i dialog med sælgeren igennem noget tid og have modtaget en masse dokumentation på, at alt var, som det skulle være, betalte hun 40.000 kroner via bankoverførsel.

Det virkede reelt nok hele vejen igennem, men der var altså noget galt med hesten.

Vi skal foruden Ungarn omkring Skotland, Irland, Spanien, Sverige, Belgien, Frankrig, Cameroun, Nigeria og det store world wide webs mange muligheder i et forsøg på at finde hoved og hale i den her historie.

Star fra Ungarn var ingen stjerne i stalden

Janne Visnek kalder Star for sin "blind date", da hun viser ham frem.

De ungarske sælgere, Helen Badber og hendes søn Lajos Rostàs, driver ifølge deres hjemmeside et familiefirma, som har beskæftiget sig med salg af heste siden 1959.

Janne Visnek havde også kigget på heste i Danmark, men i Ungarn mente hun at have fundet en fin ridehest til en fornuftig pris.

Helen Badber og hendes søn Lajos Rostàs afviser, at de sender kunderne andre heste end dem, de fremsender billeder og videoer af.

De første alarmklokker begyndte at ringe, så snart hesten ankom, for den lignede ikke den hest, hun havde siddet og set på sin computerskærm. Hesten på skærmen havde lysere hud, sort manke og hale. Den var sort over hovene og med nogle hvide aftegninger bagtil.

Sådan ser Star ikke ud.

På videoer havde hun set, hvor dygtig hesten var. "Lige til at tage i brug", som hun siger, men da hun lod en professionel rytter ride på Star, var det tydeligt, at dét var den slet ikke vant til.

- Rytteren bekræftede over for mig, at den ikke har haft rytter på mere end højst et par gange, siger Janne Visnek.

Star var med andre ord langt fra at være en stjerne i stalden. Slet ikke det, hun havde købt.

Janne kontaktede derfor sælgeren, og spurgte, hvad der kunne være sket. Svaret blev en sludder for en sladder, som ikke førte til noget som helst.

"Kontant" har bedt en dyrlæge om at vurdere Star, og hun mener ikke, det er den hest, Janne blev præsenteret for på videoerne, for de ser forskellige ud, og de bevæger sig forskelligt.

Janne Visnek med hesten Star, som hun købte i Ungarn. (Foto: © Michael Hvilshøj)

"Kontant" har også været i kontakt med sælgeren Lajos Rostàs, der afviser, at han snyder folk. Han fastholder, at kunderne har fået de heste, de har modtaget informationer om og videoer af, og hvis nogen er utilfredse, kan de bare kontakte ham.

- Så snakker vi sammen og prøver at løse problemet, siger han.

Lajos Rostàs slutter af med at fortælle, at han er stoppet med at handle med kunder, der ikke kommer til hans stutteri og ser hestene med egne øjne, før de køber.

Janne står ikke alene med sådan en oplevelse.

Flere andre danske kunder fortæller, at de har købt en hest af det ungarske par og modtaget en anden hest, end den de havde forventet. I et enkelt tilfælde var hesten så dårlig, at den måtte aflives.

Men selv om køberne har juraen på deres side og kan retsforfølge udenlandske sælgere, som snyder, er det ikke ensbetydende med, at de får deres penge tilbage, mener advokat Sophus Bøgeskov Christensen, der har beskæftiget sig med køb og salg af heste igennem mere end 20 år.

- Jeg anser det for ekstremt urealistisk, at der er noget at komme efter hos en person, som forsætligt har sendt en forkert hest afsted til et andet land. Altså, at samme person skulle være villig til at refundere købesummen og respektere en retsafgørelse, siger Sophus Bøgeskov Christensen.

Sophus Bøgeskov Christensen er advokat med speciale i heste hos firmaet Horten, der har kontorer i Aarhus, Herning og København. (Foto: © Jens Kolding)

Hans råd er helt entydigt, at man aldrig skal købe en hest ubeset. Det gælder, uanset om det er herhjemme eller i udlandet.

- Har man alligevel en drøm, der er så stærk, at man vil gennemføre handlen uden at have foretaget en besigtigelse selv, bør man skaffe sig en person, som kan tage ud til det pågældende sted og se hesten, se sælgeren og se de dokumenter, der hører til hesten.

Det var ikke muligt for Anja Hansen og Bodil Grubak, da verden var lukket ned af Covid-19 i den periode, de handlede hest. De stolede begge to på, at alt var i orden, og de overførte pengene til sælgeren.

- Det ultimative råd her er, at man aldrig skal slippe pengene, før man har hesten. Der bør være en samtidighed mellem hest i træktov og pengeoverførsel, forklarer Sophus Bøgeskov Christensen.

Polske bandereklamer i Skotland

Mens Janne Visnek trods alt fik en hest for sine penge, var det anderledes for Bodil Grubak og Anja Hansen.

I 20 år havde Bodil Grubak hjulpet sine børn med ridning, træning og pasning af deres ponyer og heste, da hun i efteråret 2020 besluttede sig for, at nu ville hun prøve at have sin egen ridehest.

På en hjemmeside fandt hun Animador VI til 72.000 kroner. En syv år gammel, velskolet hest, der virkede lydhør og med gode kvaliteter hele vejen igennem, vurderede Bodil Grubak.

Den stod i Aberdeen i Skotland, og sælgeren hed Chris Pearce.

I marts 2021 købte Anja Hansen hesten Clavel for 82.000 kroner. Sælgeren var igen Chris Pearce.

"Kontant" har set det materiale, de to kvinder har fået tilsendt, da de handlede med manden. Det er ting som hestenes pas, vurderingsskemaer fra dyrlæger, billeder og videoer, der viser hestene løbe rundt i ridehaller, på udendørs baner og i naturen.

På optagelser med Clavel kan man imidlertid se, at den render rundt i en ridehal med bandereklamer fra polske virksomheder. Det ser altså ikke ud til, at den befinder sig i England, og vi får senere bekræftet, at den rigtig nok er i Polen.

Også Animador VI viser sig at have en anden ejer end Chris Pearce. Den er ejet af Inma Vázquez, som bor i Almeria i Spanien. Og hesten - den har hun stadig. Den er slet ikke til salg.

Der er meget, der tyder på, at hesteejere får misbrugt billed- og videomateriale, når de deler det på nettet.

Ikke første gang, svenske Luxus bliver solgt

I den svenske Facebook-gruppe "Hästvärldens blacklist" bliver der advaret om en hestehandler, som kalder sig Ralph Dustin.

Én af hans salgsannoncer er for hesten Regal IX, der står i Irland. Advarslerne går på, at hesten faktisk befinder sig i Sverige og hedder Luxus CML 1246.

I ét af opslagene skriver en kvinde ved navn Anna Sundström, at det er hende, der ejer Luksus CML 1246, og hun fortæller, at nogen misbruger hendes billeder. Ligesom det var tilfældet med Inma Vázquez i Spanien.

For nylig fandt Anna Sundström ud af, at en person havde betalt mere end 220.000 danske kroner for hendes hest.

Hun har ikke tal på, hvor ofte hun har hørt, at hendes hest er blevet misbrugt i svindelsager, men det er mange gange.

Den døde datters lever endnu

Selv om manden, der kalder sig Chris Pearce, sælger to forskellige heste, er årsagen til, at hestene skal sælges, tilsyneladende den samme.

Pearce fortæller, at det er hans datters hest, han forsøger at sælge. Hun er omkommet i en trafikulykke, hvor en spritbilist kørte ind i hende.

- Jeg tænkte, at det er noget af det værste, man som forælder kan opleve. At ens barn bliver slået ihjel på den måde, siger Bodil Grubak, der selv har to "hestetossede" døtre.

Hun kan derfor nemt sætte sig ind i de følelser, Chris står med, og hun er klar til at betale prisen på 72.000 kroner helt uden at forhandle om noget.

Det ville hun ikke være bekendt af respekt for den situation, han var i.

Det var det her billede, Bodil Grubak og Anja Hansen fik tilsendt af Chris Pearces "afdøde datter". Kvinden lever dog i bedste velgående.

Hun modtog et billede af datteren sammen med hesten.

Det samme gjorde Anja Hansen, der også fortæller, hvordan hun følte, at hun hjalp Chris Pearce ved at købe hesten, da han så kunne se, at den ville få det godt et nyt sted.

"Kontant" har fundet frem til den kvinde, Bodil og Anja bliver præsenteret for som Chris Pearces afdøde datter. Hun er englænder, og hun fortæller, at hendes billeder igennem de seneste seks-syv år er blevet misbrugt i adskillige salgsannoncer.

Men - hun fejler ingenting. Og hun kender ikke Chris Pearce.

It-ekspert: 'Veludført svindelkampagne'

Lars Westergaard Birch arbejder som digital efterforsker i virksomheden Dubex, og han mener, at der er tale om en veludført svindelkampagne med nogle meget grundige bagmænd.

Det er tydeligt for ham, at de har prøvet det her før.

- De er supergode til at opbygge falske identiteter, så de kan fremsende dokumenter, som viser, at de er den og den person, der bor her og her. Det hele er snyd, siger Lars Westergaard Birch.

- De opfinder nye identiteter med nogle måneders mellemrum. Det giver jo god mening, at de ikke genbruger de identiteter, som har virket én gang, og det er ikke svært for dem at lave en ny omgang, forklarer Lars Westergaard Birch.

Uventet ekstraudgift på 37.000

Der opstod pludselig problemer, da Anja Hansens hest angiveligt skulle transporteres til Danmark.

Hun fik at vide, at den var endt i karantæne i Belgien på grund af et udbrud af dødelig hesteherpes i hele Europa.

Det betød, at hun skulle overføre yderligere 15.000 kroner til vaccinationer, så den kunne sendes videre til Danmark.

Hun endte med at betale nogle af pengene, før hun fandt ud af, at der slet ikke var nogle heste i den pågældende stald i Belgien.

- Så går jeg lidt i panik, og tænker, at den måske slet ikke findes, siger Anja Hansen.

Bodil Grubaks nye hest kom på samme måde i karantæne i Frankrig, og for hende lød prisen for sådan en opstaldning på 37.000 kroner oven i den oprindelige pris. De penge betalte hun ikke, for også hun fandt ud af, at der var tale om et fupnummer.

Chris Pearce lovede Bodil Grubak, at han ville snakke med sin advokat om, hvordan hun kan få sine penge tilbage, men herfra skete der ikke mere.

Er Ralph og Chris én og samme mand?

"Kontant" tager nu kontakt til sælgeren Ralph Dustin under et falsk navn og under dække af at ville købe hesten Regal IX fra Irland.

Formålet er at finde ud af, om denne "Ralph Dustin" i virkeligheden er den samme person som "Chris Pearce", for deres fremgangsmåde er stort set identisk, og det samme er de papirer, de sender til køberne med logoer og stempler.

Ralph Dustin - eller personen bag navnet - har også sendt et billede af et pas.

Ralph Dustin svarer hurtigt på henvendelsen, og han bekræfter, at han har hesten Regal IX til salg. Prisen er 22.000 euro - mere end 160.000 danske kroner.

Ralph Dustin fortæller, at hans datter er kommet så alvorligt til skade i en trafikulykke, at hun ikke kan ride de næste tre-fire år. Derfor skal hesten sælges.

Som en slags garanti sender han et billede af sit pas.

Ralph Dustin sender også en video, hvor man ser Regal IX løbe rundt i en ridehal. Der kører musik ind over de fleste af optagelserne, men på én af videoerne kan man høre reallyden, og her sker der noget underligt - hvis altså hesten befinder sig i Irland, som han påstår.

Hvad der sker, kan du se i klippet herunder:

Da betalingen på de 22.000 euro skal falde, bliver vi bedt om at overføre pengene på én gang igennem et britisk transportfirma, men vi kan se, at firmaets hjemmeside er oprettet fra en adresse i Cameroun i Afrika.

Spørgsmålet er derfor nu, om Ralph Dustin befinder sig dér og slet ikke i Irland?

For at få svar på det udnytter vi selv - ligesom svindlerne - mulighederne ved online kommunikation. Vi sender Ralph Dustin en mail med et vedhæftet dokument med nogle informationer, han har efterspurgt i forbindelse med handlen.

Så snart han klikker på filen, kommer han videre til en hjemmeside, der er koblet op på en internetserver, og på den måde kan vi se, hvor han befinder sig i det øjeblik, han klikker: I havnebyen Douala i Cameroun.

Da vi konfronterer ham med det i en telefonsamtale, erkender han, at han ikke er i Irland. Forklaringen er, at han arbejder "over det hele", og han hævder at være i Nigeria.

Så afbryder han samtalen.

På diverse salgssider med heste - også danske - kan man se, at Ralph Dustin stadig har aktive annoncer. Det er uvist, om det samme gælder for Chris Pearce.

Bodil Grubak har meldt sagen til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, hvor den stadig er i gang med at blive efterforsket.

Ifølge Nykredit, hvor Bodil er kunde, er det begrænset, hvad en bank kan gøre, hvis en overførsel rækker ud over landets grænser. Derfor anbefaler banken, at man hurtigst muligt melder sagen til politiet, hvis man har mistanke om, at man er blevet udsat for svindel.

"Tid er en vigtig faktor, når der er mistanke om svindel. Jo tidligere man giver sin bank besked, desto større er sandsynligheden for, at vi kan hjælpe. Ved private handler anbefaler vi, at man altid møder op fysisk for at se varen og de relevante papirer, så man kan sikre sig, at handlen er valid," lyder det fra Nykredit i et skriftligt svar til "Kontant".

Anja Hansen har meldt sin svindelsag til Midt- og Vestjyllands Politi, som har henlagt den. De skriver til "Kontant", at sagen skal efterforskes i Storbritannien, da pengene er sendt til en britisk bank.

City of London Police, som har overtaget efterforskningen, har ikke svaret på "Kontants" henvendelse.

Du kan se programmet "Kontant: Helt til hest" allerede nu på DRTV eller på DR1 i aften klokken 21.25.