Her tilbyder isoleringsfirma en efterisolering, der kan ødelægge huset

Ekspert advarer mod mangelfulde hulmursisoleringer og giver gode råd til at undgå at blive snydt.

Måske er din varmeregning høj, mens dine vægge er kolde. Måske spekulerer du bare på, hvad du selv kan gøre for at spare på varmeregningen, i en tid hvor energipriserne har været på himmelflugt.

I begge tilfælde kan svaret være at få sprøjtet ekstra isolering ind i hulmuren på dit hus. De fleste huse har nemlig et hulrum mellem husets inder- og ydermur, som bør være isoleret for at holde huset varmt. Men mangler der isolering, kan varmen nemmere sive ud.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilket firma du får til at udføre arbejdet. Det kan DRs forbrugermagasin Kontant afsløre.

Irene bestilte en efterisolering - men måtte selv sørge for udstyr

Da Irene Dalum fra Sabro bestiller en efterisolering af hendes landejendom fra 1970’erne, går det langt fra som håbet.

Det er firmaet Elgaards, der står for arbejdet. Et landsdækkende firma, der på hjemmesiden garanterer kunderne, at man er ekspert i isolering. I første omgang kommer firmaet forbi for at tjekke husets stand.

- Vi får at vide, at huset er fuldstændig uisoleret, og det kræver rigtig meget isolering, men det vil hjælpe rigtig meget på vores varmeregning, fortæller Irene Dalum.

Kort tid efter kommer en medarbejder fra firmaet forbi for at bore huller i murene og blæse isoleringsmateriale ind. Et arbejde til 16.000 kroner.

Men Irene Dalum undrer sig over, at hun selv skal sørge for udstyr, blandt andet en lift, så firmaet kan nå op i gavlen for at lave huller.

- Og da han kommer, en meget uerfaren ung mand, ved han ikke, hvordan man kører den her lift, som er bestilt. Han skal øvrigt også låne kabler og stiger og alt muligt andet, fortæller hun og pointerer, at medarbejderen i første omgang heller ikke lappede hullerne i muren.

Irene Dalum undrer sig over det arbejde, der er blevet udført på hendes hus. (Foto: © Jens Kolding DR)

Hun bliver derfor mistænksom og ringer efter en byggesagkyndig for at få tjekket Elgaards' arbejde. Og hans konklusion er ikke til at tage fejl af.

- Ved gennemgang af de huller, der er boret i fuger i facaden mod gården, er der ikke noget, der tyder på, at der er anden isolering i hulmuren end den oprindelige, står der i den byggesagkyndiges rapport.

Den byggesagkyndige mener heller ikke, at hullerne er lappet korrekt, og han anbefaler derfor, at regningen først skal betales, hvis firmaet kan dokumentere det påståede arbejde.

Men den dokumentation modtager Irene aldrig.

God investering – hvis arbejdet udføres korrekt

Irene Dalum er langt fra den eneste, der har fået en mangelfuld isolering af hulmuren.

Også tilbage i 2017 kunne Kontant afsløre mangelfulde og problematiske hulmursisoleringer. Det fik Energistyrelsen til at lave en ekstraordinær kontrol af området.

I 37 ud af 62 sager konstaterede styrelsen væsentlige fejl, og ti firmaer endte med at blive politianmeldt.

Der er da heller ingen autorisations- eller uddannelseskrav til isolatørerne, fortæller byggesagklyndig Per Grunert.

- Du tager telefonen og ringer et eller andet sted hen og køber en blæsebælg, og så køber du nogle poser isolering, og så laver du en hjemmeside, og så kører du.

Ifølge den byggesagkyndige er det en attraktiv vare, der bliver solgt, for der er meget at hente, hvis man får udført en korrekt isolering.

- Det er en rigtig god investering, særligt i disse tider, hvor energipriserne er høje. Det tager omkring tre år, så er pengene tjent hjem, siger Per Grunert.

Men han understreger, at det er vigtigt, at firmaet undersøger husets konstruktion, inden de går i gang med arbejdet. Det er nemlig ikke alle huse, der kan eller må efterisoleres.

For nogle huse har slet ingen hulmur, og i andre tilfælde kan man ødelægge et hus, hvis man fylder hulrummet helt op med isolering

- Det er typisk huse, der har en indvendig trækonstruktion og en udvendig skalmur, og hvor den udvendige mur blot er pynt, mens det er den indvendige trækonstruktion, som bærer huset. Og der vil typisk være en luftspalte på tre-fem centimeter, som skal være ventileret. Hvis man blæser isolering ind i den, så rådner huset, forklarer han.

Et firma vil kunne undersøge husets konstruktion ved at se på byggetegningerne eller ved at gå indenfor og banke på indermuren, slår han fast.

Firma vil efterisolere hus, der ikke må fyldes i hulmuren

Kontant indhenter et tilbud på et nyere hus fra 2015 hos Elgaards, som også efterisolerede Irene Dalums hus.

For selvom selskabet bag virksomheden er gået konkurs, udfører Elgaards tilsyneladende stadig isoleringsopgaver.

Det er firmaets tidligere direktør, Jeppe Elgaard Andersen, der møder op på adressen. Her fortæller han, at han fortsat er direktør i virksomheden.

Efter at have undersøgt huset er han ikke i tvivl om, at det vil være en god investering at efterisolere huset.

- Du har et ordentligt hulrum i hvert fald. Det er rimelig grelt, konstaterer han og giver straks et tilbud på 17.500 kroner for at få isoleret hulmuren.

Der er bare det problem, at huset netop har en trækonstruktion indvendigt og en skalmur udvendigt og derfor ikke må få fyldt hulmuren helt op.

Er det overhovedet en hustype, der egner sig til en efterisolering?

- Ja, det er helt sikkert, ellers kunne vi heller aldrig finde på at blæse noget ind, slår Jeppe Elgaard Andersen fast.

Han beder hverken om at se byggetegninger eller om at komme med indenfor for at se husets konstruktion.

Da Kontant efterfølgende konfronterer ham, erkender han, at det var en fejl at tilbyde en efterisolering på huset.

- Altså jeg er jo bare en ung iværksætter, der er nødt til at prøve sig frem. Så laver man fejl. Det gør alle mennesker, siger han.

I videoen øverst på siden kan du se, hvordan det gik, da firmaet undersøgte huset.

'Hvad dag kan jeg hente pengene?'

Da Irene Dalum meddeler Elgaards, at hun ikke ønsker at betale for det mangelfulde arbejde på huset, får hun pludselig besøg af en repræsentant fra firmaet.

- Han siger til mig, at han kommer for og hente sine penge, fortæller hun.

Irene Dalum holder dog fast i, at hun ikke vil betale for det mangelfulde arbejde. Men derefter modtager hun flere e-mails fra virksomhedens daværende direktør Jeppe Elgaard Andersen

- Hvad dag kan jeg hente pengene? Såfremt jeg ikke får en dag, kommer jeg med min makker uanmeldt, skriver han blandt andet.

Irene Dalum modtager flere mails fra virksomhedens direktør Jeppe Elgaard Andersen.

Ifølge Jeppe Elgaard Andersen er der dog ikke tale om trusler.

- Nej, altså, jeg truer egentlig ikke. Jeg siger bare, at jeg synes bare, at det er mærkeligt, at man ikke betaler, siger han.

Han mener heller ikke, at repræsentanten fra firmaet opsøgte Irene Dalum i et forsøg på at skaffe pengene.

Han anerkender dog, at arbejdet var udført mangelfuldt.

- Det var en medarbejder, jeg havde, som jeg fandt ud af, tog isolering med hjem. Det er sådan set også derfor, at han har fyret den dag i dag.

Kunden beder dig om at dokumentere, hvor meget I har blæst ind. Det gør du ikke?

- Nej, det kan jeg jo ikke, når der ikke er blæst noget ind.

- Men jeg ville faktisk også stoppe isolering i år, fordi jeg hellere ville lave tagmaling, fortæller han.

Men selvom selskabet bag Elgaards er gået konkurs, kalder Jeppe Elgaard Andersen sig nu direktør i et nyt firma, Nowotech, der også tilbyder isoleringer i hele landet.

Du kan se programmet "Kontant: Tomme løfter og hule mure" allerede nu på DRTV og klokken 21.25 på DR1.