Gymnasieelever vælter sig i snus

72 procent af drengene og 47 procent af pigerne, der har besvaret Kontants undersøgelse, har prøvet at tage snus.

En gymnasieelev tager en lille rund bøtte frem, fisker en pose snus op og skubber den op under overlæben. Det samme gør flere af hans klassekammerater.

Danske unge er vilde med snus, og især på gymnasierne bruges det flittigt.

Kontant har lavet en undersøgelse blandt 2300 gymnasieelever. Den viser, at 72 procent af drengene og 47 procent af pigerne har prøvet at tage snus.

- Det er ret udbredt, for du kan sidde i timen med det, siger gymnasieelev Albert Burchardt.

- Det er til hverdagen, hvis man lige skal have et lille kick, siger Albert Dalsgaard.

Ifølge Kontants undersøgelse tager 12 procent af drengene snus én eller flere gange om ugen.

Godt man er stoppet med det

Tirsdag delte Kontant en video på Facebook, der fortæller, at snus kan indeholde over 40 gange så meget nikotin som en cigaret. Videoen er på få dage set af over 120.000 og har kastet mere end 1100 kommentarer af sig.

- Måske er der grunden til, at vi ikke kan mærke vores ben, skriver Michala Søndergaard Nielsen.

- Godt man er stoppet med det. Hold da kæft, skriver Glenn Hermansen.

- Der intet bedre som en gang Siberia, der bare bider i læben. Så må de svage jo beholde deres cancer pinde, skriver Mikkel Englund.

Falder om eller brækker sig

Læger og tandlæger bekræfter også, at snus er på fremmarch blandt den yngre del af befolkningen.

- Det vi hører er, at rigtig mange unge begynder at bruge det. Der er blogs, hvor unge mennesker beskriver deres brug af snus, hvordan man gør det smartest, og hvor mange stykker man kan tage, før man får en nikotinforgiftning og falder om eller brækker sig, siger forskningsoverlæge Charlotta Pisinger.

Hun bakkes op af tandlæge og slimhindeekspert Mette Kjeldsen.

- Det de unge tænker er, at når jeg ikke ryger det, får jeg det ikke i lungerne. Det er også korrekt, men det betyder jo ikke, at det ikke har en effekt på hele kroppen alligevel. Der er 28 kræftfremkaldende stoffer i snus. Det skal vi ikke underkende, og vi ved, at der er en sammenhæng mellem kræft i bugspytkirtlen og brugen af snus, siger Mette Kjeldsen.

En god forretning

Det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men Kontant har talt med flere unge snusbrugere, og de har ikke svært ved at få fat i tobaksproduktet.

- Du spørger dine venner, hvor de får det fra, og så finder du ud af, hvordan du kan få fat i det. Gå ind på Facebook og skriv snussalg, så kommer der tonsvis af grupper op, siger en ung mand, der tidligere har solgt snus og derfor ønsker at være anonym.

Snustobakken handles altså helt åbenlyst i kiosker og på nettet, og dem der står bag tjener rigtig gode penge. Jakob Illeborg undersøger, hvorfor det kan finde sted.