- Jeg synes bare, at den ser spændende ud. Sådan meget mexicansk, siger 9-årige Emil Ravnsborg Oxholm og betragter den turkisblå dåse Monster-energidrik, han netop har taget ned fra hylden.
- Jeg har også smagt den der. Den er okay, supplerer vennen Malic Zuhric og peger på en orange udgave af energidrikken Red Bull. Hvid Monster er hans yndlings. Den smager af skumfidus og Faxe Kondi, siger han.
Vi er med vennerne Malic, Emil, Andreas og Carl på indkøb. De går i 3. klasse og har mere end en gang købt energidrik frem for den sodavand, som lommepengene fra deres forældre egentlig var tiltænkt.
- Jeg har set en masse Youtubere drikke det, og så fik jeg helt lyst til at prøve det. Det var også på grund af udtrykket Monster. Det synes jeg lød rimelig sejt, siger Malic.
På den måde er de fire drenge i supermarkedet et godt eksempel på det, som flere eksperter nu advarer om.
- Vi har jo regler og lovgivning, som siger, at man ikke må markedsføre ting som energidrikke til børn og unge under 18 år - netop for at beskytte dem. Men det, vi ser i forhold til markedsføring af energidrikke online, er, at det mere og mere rykker derover, hvor børn og unge er, siger Emil Ludvigsen, fagkonsulent hos Center for Digital Pædagogik og ekspert i børn og unges online fællesskaber.
Salget er eksploderet
Energidrikke er her, der og alle vegne, og på bare 10 år er salgstallet herhjemme seksdoblet.
Ifølge en norsk undersøgelse bliver de farverige læskedrikke mere og mere populære blandt børn og unge, og det er et problem, lyder det fra eksperter. Energidrikke indeholder nemlig store mænger koffein.
- Når det kommer til børn, så er koffein et problem. Det er et psykoaktivt stof i stil med nikotin, som går ind og påvirker, hvad du føler. Det er det eneste psykoaktive stof, som vores børn har fri adgang til, siger Lea Bredsdorff, seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet og fortæller, at en række studier har undersøgt mulige bivirkninger ved børn og unges indtag af koffein.
- Det er oftest fysiologiske bivirkninger, man ser hos børn. Forstyrret hjerterytme, hjertebanken, forhøjet blodtryk, kvalme og ondt i maven. Derudover er det især adfærdsændringer, som man kan se hos børn. Det kan være nervøsitet og rastløshed, ligesom koffein kan påvirke søvnen ret meget, siger hun.
Markedsføres til børn og unge
I Danmark er det ikke tilladt at markedsføre energidrikke over for børn og unge under 18 år, ligesom branchen selv stiller en række krav til producenternes markedsføring.
Markedsføring af energidrikke må eksempelvis ikke finde sted i elektroniske medier, der særligt har børn som målgruppe, ligesom industrien heller ikke må sponsorere begivenheder, som særligt henvender sig til børn.
Alligevel er flere danske energidrikproducenter til stede på både TikTok, Instagram og Youtube, hvor unge influencere fungerer som reklamesøjler for de koffeinholdige læskedrikke.
Og det møder kritik fra flere eksperter.
- Langt hen ad vejen overholder branchen ikke sine egne retningslinjer. De reklamerer i markedsføringskanaler, som overvejende benyttes af børn og unge. Så med andre ord markedsfører de sig til børn og unge. Der er tydeligvis noget galt. Der er noget, der er gået under radaren her i lang tid, siger Jacob Lund Orquin, professor ved Aarhus Universitet med speciale i markedsføring og forbrugeradfærd.
Han kritiserer ligeledes producenterne for at skjule den lovpligtige advarselsmærkning i ingredienslisten.
Også i den fysiske verden har branchen tilsyneladende svært ved at overholde egne retningslinjer.
Ved Danmarks største gaming-event, Gamebox Festival i Herning, var Carlsberg blandt hovedsponsorerne, og her blev blandt andet solgt Monster-energidrikke, som netop Carlsberg står for distributionen af i Danmark.
- Når børn og unge på den måde bliver eksponeret for energidrikke, bliver de mindre kritiske. Især hvis det er gennem dem, de følger, og de måske heller ikke er så gamle. Energidrikke bliver en del af en kultur og et fællesskab og noget, som er accepteret, siger Emil Ludvigsen fra Center for Digital Pædagogik.
Vil ændre advarselsmærkning
I Danmark er det Royal Unibrew, som står for distributionen af Cult Energy, Rockstar og Faxe Kondi Booster.
DR Kontant har kontaktet bryggerikoncernen og blandt andet spurgt, hvorfor producenterne er til stede på eksempelvis TikTok og bruger unge influencere i reklamer for energidrikke, når både lovgivning og branchens egne retningslinjer siger, at produkterne ikke må markedsføres overfor børn og unge under 18 år.
Royal Unibrew har ikke ønsket at stille op til interview med DR Kontant, men i et mailsvar skriver marketingdirektør Michala Svane:
- I samarbejde med vores bureauer stiller vi som krav over for vores content creators på TikTok, at de skal være fyldt 18 år. Al annoncering på TikTok målretter vi desuden segmentet +18. På baggrund af jeres henvendelse, vil vi dog undersøge, om der kan være content creators, som ikke har overholdt vores alderskrav.
Michala Svane skriver desuden, at man i samarbejde med Bryggeriforeningen nu vil skærpe retningslinjerne for energidrikke.
DR Kontant har ligeledes spurgt Carlsberg om, hvordan sponsoratet af Gamebox Festival samt salg af Monster-energidrikke til børn stemmer overens med branchens egne retningslinjer.
Men det har bryggerigiganten undladt at svare på.
Heller ikke Carlsberg ønsker at stille op til interview med DR Kontant.
I en mail skriver Carlsberg, at bryggeriet sammen med Bryggeriforeningen har taget initiativ til en række branchetiltag i forhold til markedsføring af energiprodukter. Eksempelvis skal advarselsmærkningen på dåserne placeres klart og tydeligt, ligesom kravene til markedsføring skærpes.
DR Kontant har testet, hvad det gør ved en børnekrop at drikke store mængder energidrik. Se mere i programmet "Energidrik - Forbudt for børn?", der sendes på DR1 i aften klokken 21.25.
Du kan også se det på DRTV allerede nu.