Politikerne bør gå forsigtigt frem, når de skal se nærmere på, hvordan private virksomheder fremover kan udføre flere af de opgaver, som kommunerne, regionerne og staten i dag løser.
Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL), der repræsenterer landets 98 kommuner.
Udmeldingen kommer, efter at VLAK-regeringen tidligere i dag fremlagde et udspil, der med regeringens ord skal "sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører".
- Vi synes, at det er meget vigtigt, at man farer frem med lempe, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg og formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget.
Han afviser, at kommunerne tit og ofte bruger skattekroner på at konkurrere med private virksomheder.
- Der har været et par enkelte uheldige tilfælde, men ser man på den helt store bane, så synes vi faktisk, at det kører ganske fornuftigt.
Regeringen vil ændre regler og lave nyt klageorgan
Innovationsminister Sophie Løhde (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (V) lægger blandt andet op til at ændre de såkaldte kommunalfuldmagtsregler, som sætter rammerne for, hvilke opgaver kommunerne kan løse.
Samtidig vil VLAK-regeringen oprette et nyt klageorgan, så utilfredse private virksomheder har ét sted, de kan gå hen, hvis de synes, at det offentlige træder ind på deres område.
Forslagene skal nu drøftes med Folketingets partier. Dernæst skal område for område gennemgås for at klarlægge, hvor private virksomheder skal på banen, fortalte Simon Emil Ammitzbøll efter pressemødet.
Ifølge regeringen er nogle af de ting, som det offentlige fremover skal holde nallerne fra, blandt andet at levere træflis til borgerne, plante træer, slå græs og tilbyde kurser i mindfulness.
Men det kan give god mening, at kommunerne selv løser nogle opgaver, mener Kommunernes Landsforening - for eksempel at pleje grønne områder eller finde ledige til virksomheder, der mangler arbejdskaft.
- Det er rigtig fornuftigt, at vi inden for nogle områder har konkurrence, hvor kommunerne selv har mulighed for at byde ind på at løse nogle af de forskellige vedligeholdelsesopgaver, så priserne ikke kommer til at stige alt for meget, siger Thomas Kastrup-Larsen fra KL.
- Man har før oplevet, at når det hele ligger på private hænder, så er det pludselig svært at få de skarpe priser og dermed få den optimale service for kommunens borgere.
S: Der findes vigtigere problemer
Hos Socialdemokratiet advarer velfærds- og kommunalordfører Magnus Heunicke mod, at politikere på Christiansborg tvinger det offentlige til at udlicitere opgaver.
- For os er det et klart spørgsmål om, hvorvidt man respekterer det kommunale selvstyre. Hvis man tror, at man skal sidde på Christiansborg og diktere alle landets kommuner med regler og tvangsudbud, risikerer man at skabe en masse bureaukrati, så det hverken bliver bedre eller billigere for nogle, siger han.
Partiet forventer at komme med til de drøftelser, regeringen vil indlede, da der ifølge partiet kan være en vis logik i at se nærmere på området.
- Der findes vigtigere problemer i vores velfærdssamfund end det, men jeg vil ikke afvise, at der selvfølgelig kan være eksempler, hvor der kunne være private firmaer, som kunne løse opgaver, siger Magnus Heunicke.
Ø: Private stjæler fra det offentlige
Hos Enhedslisten afviser partiets velfærdsordfører, Stine Brix, at det offentlige står bag opgavetyveri fra det private, som nogle kalder det.
- Jeg kan ikke genkende det billede, regeringen tegner af, at det offentlige stjæler opgaver fra det private. Tværtimod så synes jeg oftere, at vi ser det modsatte, udtaler hun til Ritzau.
Hun henviser til, at private plejevirksomheder passer landets ældre borgere. Det er en opgave, som er overgået fra det offentlige til det private, pointerer Stine Brix.
- For mig at se, er det her først og fremmest et ideologisk angreb på den offentlige sektor, som, regeringen vil have, skal fylde meget mindre, siger hun.