Det går hverken frem eller tilbage - men står tværtimod temmelig stille med indsatsen for at ruske op i kønsfordelingen på arbejdsmarkedet.
Selv om uddannelsesniveauet stiger, vælger mænd og kvinder med samme uddannelse vidt forskellige karrierer - kvinder typisk i den offentlige sektor, mænd typisk i den private.
Det er en situation, der ikke har ændret sig meget i 20 år, viser en ny undersøgelse af kønsopdelingen på det danske arbejdsmarked, som SFI, Socialforskningsinstituttet, netop har udgivet.
Mangel på arbejdskraft
Og det kan være et problem, understreger rapporten, for de kommende år kan mange brancher og sektorer komme til at mangle arbejdskraft. Så mens mænd - der typisk vælger en karriere i den private sektor - kan gå arbejdsløse i den ene ende af arbejdsmarkedet, kan der være mangel på arbejdskraft i kvindedominerede sektorer, hvor det er svært af finde erstatninger for kvinder, der går pension.
- Vi kan komme til at mangle arbejdskraft, fordi vi får flere ældre og færre yngre i befolkningen. Så der bliver færre at rekruttere af, fordi kvinder og mænd er så skævt fordelt på sektorer og brancher, som de er, siger Mona Larsen, seniorforsker hos SFI, til DR Nyheder.
Det er dog ikke kun på tværs af brancher, at rapporten dokumenterer forskelle. Også i samme brancher er der forskelle - mænd er typisk placeret i højere stillinger end kvinder. Og så konkluderer rapporten, at det danske arbejdsmarked, der ellers er ganske fleksibelt, ikke er specielt fleksibelt, hvad angår bevægelser på tværs af sektorer.
20 år med kønsopdeling
Eller sagt med andre ord: Mænd i den mandsdominerede private sektor flytter sjældent til jobs i den kvindedominerede offentlige sektor.
- Kvinder er især offentligt ansat. Og mænd er især privat ansat. Og de er skævt fordelt på forskellige brancher. Sådan så det ud for 20 år siden. Og det har stadig ikke ændret sig nævneværdigt, siger Mona Larsen.
Den nye SFI-rapport viser dog også, at kvinderne stormer frem inden for visse uddannelsesretninger, og at fordelingen derfor er mere lige end tidligere. Der er dog fortsat en klar tendens, der peger på, at kvinder vælger uddannelser, der ofte fører til en karriere i den offentlige sektor, mens mænd allerede i deres uddannelsesvalg stiller skarpt på den private.
Arkitektur går fra mandefag til kvindefag
Blandt uddannelser, der har set en stærk fremgang af kvinder de senere år, er medicin, jordbrugsvidenskab og arkitektur.
- Det er en uddannelse, der er blevet domineret af kvinder. Vi har 60 procent kvinder og 40 procent mænd. Det er jeg sikker på får en betydning for hele branchen, men det er ikke slået igennem endnu, siger rektor på arkitektskolen, Lene Dammand Lund, til P1Business.
Rapportens forfatter, seniorforsker Mona Larsen, foreslår flere veje til en bedre fordeling af køn.
- Man kunne lave kvoter. Så man ligesom kan tvinge folk. Man kan prøve at overbevise kvinder og mænd og arbejdsgivere om at vælge kønsutraditionelt. En tredje mulighed er, at der kan være nogle mønsterbrydere, der viser, at det godt kan lade sig gøre for kvinder at være i et meget mandeutraditionelt erhverv og omvendt.
Medicin, jura, psykologi, farmakologi og pædagogik er typiske eksempler på kvindedominerede uddannelsesretninger, mens mænd vælger tekniske uddannelser, erhvervsøkonomi, datalogi og ingeniørvidenskaber.
P1Business, der sendes på P1 i dag kl. 13.30, ser nærmere på mænd og kvinders plads på fremtidens arbejdsmarked.