Vækstlokomotivet drøner for fuld kraft i Danmarks hovedstad, som klarer sig betydeligt bedre end resten af landet.
Indbyggerne i København er nu mere end dobbelt så rige som befolkningen i store dele af Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik, som har delt det danske bruttonationalprodukt (BNP) op på landsdele, skriver Berlingske.
Den gennemsnitlige indkomst (BNP per indbygger) for en borger i København og på Frederiksberg ligger nu på 460.000 kroner.
Solidt opsving
Det er over dobbelt så meget, som en borger i Vest- og Sydsjælland tjener og hele 43 procent over niveauet for hele Danmark set under et.
Københavnerne tjener efterhånden så meget, at hovedstaden nu har flere penge end det ellers så rige land Schweiz, skriver avisen.
Velstanden i København røg i vejret med 3,7 procent i 2011 - fremgangen i hele landet var blot på 0,7 procent. I 2010 var billedet det samme i hovedstaden - her steg BNP med over tre procent.
Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, kalder væksten i København for et solidt økonomisk opsving.
Flere i arbejde i København
Kommunalforsker Ulf Hjelmar fra Det Nationale Institut for Kommunernes og Regionernes Analyse og Forskning (Kora) peger over for Berlingske på flere årsager til fremgangen i hovedstaden:
Andelen af befolkningen, som er i arbejde i København, er højere end resten af landet. Desuden er der langt mere eksport, forskning, højteknologi, højtuddannet arbejdskraft og befolkningsvækst omkring storbyen.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vurderer, at fremgangen i hovedstaden trækker de andre landsdele med op.
Erhvervsaktive søger væk
Professor Anne-Mette Hjalager fra Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet er dog ikke helt enig:
- Befolkningstilvæksten er også større i hovedstadsområdet end i resten af landet, og det er medvirkende til det billede, som ses. Men regionerne uden for hovedstaden finder næppe udviklingen helt tilfredsstillende, siger hun til Berlingske.
- De ser jo gerne, at dampen holdes oppe, blandt andet fordi det er med til at sikre, at de erhvervsaktive og de unge flytter væk fra deres region, tilføjer professoren.
/ritzau/