It-virksomheden KMD har et ansvar for det fejlbehæftede it-system EFI, som har smadret store dele af skattevæsenets inddrivelsessystem.
Det slår Skatteministeriet og KMD fast i et forlig, der koster it- og softwarevirksomhed KMD 200 millioner kroner.
- EFI har på alle mulige måder været en ærgerlig sag – både for skatteforvaltningen og for KMD. Derfor er jeg tilfreds med, at det er lykkes at indgå et forlig, som begge parter er tilfredse med, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.
Med forliget anerkender KMD sit ansvar for at udvikle et automatisk inddrivelsessystem, som aldrig kom til at leve op til aftalen med Skatteministeriet.
7-9-13
En af Karsten Lauritzens første handlinger som skatteminister var i efteråret 2015 at lukke det fejlbehæftede system, der havde fået tilnavnet 7-9-13, efter det var blevet forsinket ad flere omgange.
Da EFI endelig blev taget i brug i 2013, efterlod det tusinder af fordringer i en gråzone, hvor de reelt blev gjort umulige at inddrive.
De fordringer flyder stadig rundt i Skattestyrelsens systemer og kræver nu manuel gennemgang, fordi der ikke er styr på blandt andet renter og retskavene i de enkelte krav til danske borgere og virksomheder.
I 2016 stævnede Kammeradvokaten på vegne af Skatteministeriet KMD for 692 millioner kroner.
Af stævningen fremgik det, at den danske skatteforvaltning havde brugt 822 millioner kroner på at udvikle Et Fælles Inddrivelsessystem, EFI, som er den primære årsag til, at gælden til det offentlige nu har rundet 116 milliarder kroner.
- EFI er mangelfuldt, og det er derfor ikke er muligt for Skat at anvende systemet som planlagt. SKAT gør videre gældende, at der på baggrund af forløbet fra idriftsættelsen og frem ikke kan lade sig gøre at udbedre EFI inden for en rimelig tid og økonomi, stod der i stævningen.
Ifølge Finansministeriet har Skatteministeriet brugt 300 millioner kroner på at få Kammeradvokaten til at rydde efter EFI-skandalen.
100 millioner kroner kontant
Konkret indebærer forliget, at KMD betaler 100 millioner kroner kontant til Skatteministeriet.
Derudover giver KMD rabatter på eksisterende kontrakter til skatteforvaltningen. Inklusiv moms svarer det til et samlet beløb på 200 millioner kroner.
- For mig er det vigtigt, at der har været en god og konstruktiv dialog med KMD, som samtidig med forliget tager deres del af ansvaret for den fejlslagne udvikling af EFI, siger Karsten Lauritzen.
Siden 2016 har sagen verseret ved Sø- og Handelsretten.
Aktindsigter fra sagen viser, at de stridende parter har ligget i slagsmål om beløbets størrelse og altså det grundlag, som sagen skulle føres på.
Men nu er parterne altså nået til enighed, og det glæder Eva Berneke, der er direktør i KMD, fortæller hun i en pressemeddelelse:
- Sagen har på mange måder været kompleks, og det er aldrig rart for nogen parter at være i sådanne juridiske forløb. Både Skatteministeriet og KMD har ønsket at finde en løsning og se fremad. Fra KMD's side værdsætter vi den konstruktive dialog, der har været i forløbet. Samtidig vil jeg gerne udtrykke min anerkendelse og værdsættelse af vores organisationers generelt gode samarbejde, siger Eva Berneke, direktør i KMD.
Nyt it-system på vej
Afløseren for inddrivelsessystemet er i øjeblikket under udvikling hos en anden dansk it-virksomhed Netcompany. Systemet, som har fået det mundrette navn PSRM, skal efter planen være fuldt indfaset fra 2021.
- Nu har vi heldigvis et nyt gældsinddrivelsessystem, som er sat i drift, og som virker. Dermed kan vi se fremad, komme videre med oprydningen i de gamle gældsposter og koncentrere os om den vigtigste opgave – nemlig at inddrive danskernes gæld til det offentlige, siger Karsten Lauritzen.
KMD blev sidste år solgt til japanske NEC.