Klar besked til sygeplejerskerne: Gør jer klar til en langvarig strejke

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, opfordrer medlemmerne til at øge presset på arbejdsgiverne.

Sygeplejersker demonstrerer på Dronning Louises Bro på Nørrebro i København. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

For de godt 5.000 strejkende sygeplejersker kan sommeren godt gå hen og blive lang. Rigtig lang.

I en mail til medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd fra 25. juni, som DR Nyheder er i besiddelse af, skriver sygeplejerådets formand, Grete Christensen, nemlig, at der ikke er nye forhandlinger med arbejdsgiverne.

Formanden gør det også klart, at der heller ikke er optræk til, at politikerne på Christiansborg finder en løsning.

- Jeg bliver nødt til at være ærlig og sige, at det sagtens kan blive en langstrakt strejke. Vi må ruste os til en langvarig kamp for en bedre løn, skriver Grete Christensen i mailen.

Det er mediet A4overenskomst, der første gang beskrev brevet.

Sygeplejerskerne har strejket siden forrige lørdag i kampen for bedre løn. Det sker, efter at sygeplejerskerne stemte nej til en lønstigning på godt 5,52 procent over de kommende tre år.

DR Nyheder har tidligere kunnet fortælle, at Dansk Sygeplejeråd har penge nok på kistebunden til at kunne holde strejken kørende i mindst otte uger.

'Øg presset på arbejdsgiverne'

I mailen til medlemmerne opfordrer Grete Christensen til at øge presset. De sygeplejersker, som ikke er udtaget til strejke, kan være med til at gøre hverdagen mere besværlig i sundhedsvæsenet, skriver hun.

Det skal ske ved, at de ikke-strejkende sygeplejersker skal være mindre fleksible.

- Normalt er det vores store fleksibilitet, som får sundhedsvæsenet til at hænge sammen.

Grete Christensen opfordrer til, at sygeplejerskerne holder sig til det aftalte arbejde og undlader at tage ekstra vagter.

De ekstra vagter er et ømtåleligt emne, hvor sygeplejerskerne ifølge A4 Overenskomst honoreres med 180 procent oveni den almindelige timeløn.

Der er dog ikke kun pres på arbejdsgiverne - strejken trækker også veksler på sygeplejerskerne.

Det er nemlig ikke gratis at strejke, og samtidigt kan de sygeplejersker, som er udtaget til strejken, vinke farvel til sommerferien, så længe strejken pågår.

Sygeplejersker fra Regionshospitalet i Randers og Randers Kommune demonstrerer og viser morgentrafikken, at sygeplejersker er mere værd, på Randersbro. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

I dagens Jyllands-Posten har 17 sygeplejersker fra Aarhus Universitetshospital, der alle er udtaget til strejke, underskrevet et læserbrev med titlen 'Kære Mette Frederiksen: Vi frygter, at vores strejke bliver glemt i en sommer med EM og Ferie'.

Her opfordrer sygeplejerskerne til, at statsministeren laver et lovindgreb. Altså, at statsministeren sammen med et flertal i Folketinget trumfer igennem og beslutter, at sygeplejerskerne skal have mere end 5,52 procent i lønstigning de næste tre år.

- Efter et år med besparelser kom et år med coronaberedskab, ekstra arbejde, manglende kollegaer, masker, aflyste operationer, ekstra patienter osv., på grund af alt hvad corona medførte.

- Derfor trængte vi alle til at holde ferie med vores familie og mærke, at vi lever og har det skønt i den danske sommer. Men nu handler alt om strejke, nødberedskab, dårlig samvittighed, grædende kollegaer og følelsen af ikke at slå til, lyder det blandt andet i læserbrevet.

Kampen om danskernes gunst

En meget vigtig del af strejken handler om at have folkestemningen med sig.

Det fortalte arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, da DR Nyheder fremlagde den første meningsmåling om danskernes holdning til strejken.

- Offentligt ansatte kan jo ikke ramme arbejdsgiverne på pengepungen, som man går efter med arbejdskonflikter på det private arbejdsmarked. Her er politikerne jo arbejdsgivere. Og dem kan man ramme, hvis de får en folkestemning imod sig, lød det fra Laust Høgedahl.

Meningsmålingen viste, at 44 procent af de adspurgte støtter strejken. Det er noget, som sygeplejerådets formand har bidt mærke i.

- Det er skønt at opleve, at der er bred opbakning til strejken. Det kan vi se ved de mange aktiviteter på gader og pladser, vi kan se det på sociale medier og DRs meningsmåling viser det også. Her siger 44 procent af danskerne, at de støtter strejken, mens kun 17 procent er imod. Og hele 58 procent mener, at der skal sættes flere penge af på finansloven til løn til sygeplejerskerne, skriver Grete Christensen til landets sygeplejersker.

Hvad der dog ikke nævnes er, at der er lavere opbakning til at give sygeplejerskerne mere i løn, hvis det fører til skattestigninger. 33 procent går ind for mere løn til sygeplejerskerne, hvis det fører til højere skat, mens 43 procent er imod.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at de sygeplejersker som ikke var udtaget til strejken måtte vinke farvel til sommerferien så længe strejken pågår. Det drejer sig om de sygeplejersker, som er udtaget til strejke.