Kinesisk kommunist og militærmand står bag spionagemistænkt telegigant

Huawei har bygget 4G nettet for TDC herhjemme. Men hvem er det, vi har lukket ind i vores baghave – bliv klogere her.

Ren Zhengfei som han præsenterer sig selv på Huaweis hjemmeside. (Foto: © Huawei, Huawei)

I december 2013 indgik TDC en aftale med kinesiske Huawei til fire milliarder kroner.

Huawei blev valgt som leverandører til at bygge TDC's 4G avancerede mobilnetværk til gavn for danske kunder, der fik stillet hurtigere og bedre mobiltelefoni og internetsurf i sigte.

Aftalen blev fejret med champagne på det fornemme hotel D'angleterre ved Kgs. Nytorv i København med tale fra den daværende forskningsminister Morten Østergaard (R) på første række.

Daværende forskningsminister Morten Østergaard (R) til Huaweis arrangement på D'angleterre ovenpå TDC-aftale.

Egentlig skulle daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) have indtaget talerstolen og budt Huawei velkommen på det danske marked, men der tikkede et afbud ind fra forsvarsministeren kort før arrangementet.

Netop forsvarsministeriet havde før aftalen med Huawei været meget skeptiske overfor at lukke den kinesiske telegigant helt ind i hjertet af dansk teleinfrastruktur.

FE advarsel

TDC har omkring 750.000 kunder heriblandt Folketinget og langt størstedelen af de danske erhvervsvirksomheder.

Faren for kinesisk industri- og politisk spionage fik Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til at reagere.

Politiken har beskrevet, at FE advarede imod at lukke Huawei ind på det danske marked i en hemmeligholdt rapport, der har været oppe i regeringens sikkerhedsudvalg. DR Nyheders kilder bekræfter Politikens gengivelse af forløbet.

Frygt for spionage

Danmark er ikke det eneste land, hvor efterretningstjenesten har advaret imod at lukke Huawei ind.

I USA har kongressen nægtet Huawei adgang til dele af markedet af sikkerhedsgrunde, i Australien og Indien er de ligeledes udelukket fra dele af markedet, og i Storbritannien er der voldsom kritik af, at Huawei er blevet lukket ind.

Frygten for at den kinesiske stat tapper personfølsomme oplysninger igennem Huaweis adgang til den internationale tele- og datatrafik har vundet over de kommercielle hensyn i foreløbig USA, Australien og Indien.

Frygten for at blive offer for kinesisk spionage er en konstant udfordring for den kinesiske telegigant.

Fortid i partiet

En del af forklaringen hænger måske sammen med den 70-årige grundlægger Ren Zhengfeis fortid i militæret og som medlem af kongressen for Kinas kommunistiske parti i 1960'erne og 1970'erne.

Er en tidligere aktiv militærmand og et aktivt medlem af det altdominerende kommunistisk parti i stand til at holde den kinesiske efterretningstjeneste væk fra de personfølsomme data, og er Huawei interesseret i det, spørger efterretningstjenester og regeringer sig selv? Grundlæggeren selv afviser kategorisk mistanken.

- Vi har aldrig fået sådan en forespørgsel fra den kinesiske regering. Vi kan på ingen måde gå ind i andres systemer på den måde, og vi er aldrig blevet spurgt om det, sagde Ren Zhengfei under World Economic Forum i Davos i januar i år.

Vi elsker vort land

Ved samme lejlighed understregede Zhengfei dog, at han står fuldt ud ved sin hang til kommunismen.

- Vi er en kinesisk virksomhed, og vi er bestemt fortalere for Kinas kommunistiske parti. Vi elsker vores land, men når det er sagt, så vil vi bestemt ikke kompromittere interesser i andre lande eller andre regeringer. Vi overholder alle love og regler i de lande, vi opererer i.

Huawei blev grundlagt af Ren Zhengfei i 1987, der har en uddannelse som civilingeniør.

Hovedkvarteret ligger i storbyen Shenzhen i det østlige Kina. I de senere år, er Huaweis overskud vokset gevaldigt. Alene i 2014 øgede Huawei salgsindtægterne med 20 procent til svimlende 320 milliarder danske kroner.

Huawei mobiler sælger

De mange penge i 2014 kommer især fra salg af mobiltelefoner i mellemklassen og den øvre prisklasse.

Huawei har haft held med at kombinere den større skærm fra tablet-computeren med telefoni, og har dermed taget kampen op mod deres største konkurrenter på mobilmarkedet - Apple og Samsung.

Daværende forskningsminister Morten Østergaard (R) til Huaweis arrangement på D'angleterre ovenpå TDC-aftale. (Foto: © GettyImages, GettyImages)

Men først og fremmest baserer Huaweis succes sig på deres tele- og netværksløsninger både i Kina og i udlandet. Ifølge Ren Zhengfei kommer 70-80 procent af virksomhedens overskud fra udenlandske investeringer.

Et lille græsstrå

I Danmark har Huawei bygget 4G netværk for TDC, og Ren Zhengfei har for nylig løftet sløret for, at Huawei er tæt på at være i mål med den næste generation inden for mobilnetværk - 5G netværket.

- Vi er et lille græsstrå, der forsøger at vokse sig til et lille træ, som Ren Zhengfei så poetisk har beskrevet sin virksomhed.

Huaweis grundlægger har længe været omgærdet af en del mystik, da han indtil for nylig har undgået offentlighedens rampelys. Da han mødte verdenspressen i Davos tidligere på året, forklarede han sin tavshed med manglende viden.

- Jeg er overhovedet ikke hemmelighedsfuld. Jeg ved ikke noget om teknologi, og jeg ved ikke noget om økonomi. Hvis du ikke ved særlig meget, så er det bedre ikke at stille op, ellers ser folk, at dine bukser er beskidte.

Blottede ballerina-fødder

Men nu skal det hemmelige image vaskes bort.

- Når folk ikke kan se, hvad der foregår, vil der være flere, der spekulerer i, hvad der mon foregår bag facaden, siger Ren Zhengfei.

Som et led i den nye strategi for mere åbenhed har man blandt andet lavet en reklamekampagne, der viser et andet billede af Huawei end de glatpolerede billeder af mennesker med en mobil i hånden forskellige steder rundt omkring i verden.

Daværende forskningsminister Morten Østergaard (R) til Huaweis arrangement på D'angleterre ovenpå TDC-aftale. (Foto: © Huawei, Huawei)

Vi lærer af vesten

For nylig har Huawei været åbne omkring, at de har afskediget en række medarbejdere, der havde været lige lovlig kreative med deres salgstal.

Huawei og Ren Zhengfeis motivationer for at drive virksomhed er fortsat under skarp mistanke i en række vestlige lande. Alligevel omfavner grundlæggeren vesten.

- I dag er virksomheden et skridt nærmere, når det handler om at opfylde vestlige standarder for åbenhed. Vi lærer hele tiden af vesten, når det handler om ledelse, og vi forsøger at ændre os, sagde Ren Zhengfei til verdenspressen i Davos i år.

Klokken 21:30 kan du se mere om Huawei i programmet DR2 Undersøger: Hvem holder øje med Huawei?