Kineserne ribber butikker for mælkepulver: Nu sætter Coop loft over salget

Coop begrænser salget af modermælkserstatning efter hamstring fra kinesiske turister.

Coop har midlertidigt sat begrænsninger på sit varelager, efter efterspørgslen efter modermælkserstatning i danske forretninger er eksploderet. Billedet her er fra Irma i Industriens Hus, som nærmest er blevet overrendt af kinesiske turister. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Busser fulde af kinesiske turister, som vælter ind i forretningen og tømmer hylderne for modermælkserstatning, blev sidste år hverdag for Irma i Industriens Hus i København.

- Vi har altid mange asiatiske turister. Men lige pludselig oplevede vi, at de alle sammen købte modermælkserstatning, og vi havde svært ved at have nok hjemme, siger Mathias Christoffersen, der er butikschef i Irma i Industriens Hus, som ligger ud til Rådhuspladsen.

- De tog tre-fire poser hver. Når der så kommer en hel busfuld, er det en hel del, siger han.

Nu har Coop valgt at lægge begrænsninger på salget af modermælkserstatning fra sit hovedlager og samtidig anbefalet at begrænse salget af mælkepulver i butikkerne.

- Det er jo dejligt, at kunderne kommer og køber modermælkserstatning i vores butikker. Men vi har også en forpligtelse til at sikre, at alle vores kunder, og dermed også danske babyer kan få modermælkserstatning, skriver kommunikationsdirektør i Coop Jens Juul i en mail til DR Nyheder.

Er man på jagt efter modermælkserstatning i Mathias Christoffersens Irma-butik, ligger loftet på 12 bøtter per kunde.

- Coop har kun adgang til en vis mængde modermælkserstatning hver uge, og så går det jo ikke, hvis et par butikker tager det hele, siger han.

Manglende tillid

Grunden, til at kinesiske turister har kastet deres kærlighed på dansk mælkepulver, er først og fremmest, at tilliden til mælk fra kinesiske mejerier er i bund.

I 2008 blev Kina ramt af en stor skandale, hvor 300.000 børn blev forgiftet af melamin i mælkeerstatningsprodukter, men der er også en række historier om fortyndet mælk og dårlige produkter.

- Kina har haft nogle uheldige episoder, hvor mælken har været fortyndet, og hvor den har været forgiftet, og der var nogle babyer der døde. Det har sat sig som en skræk i livet, siger Verner Vorm, der er lektor i kinesiske erhvervsforhold på CBS.

Butikschef Mathias Christoffersen har flere gange set lamslået til, mens kinesiske turister har tømt hans butik i Industriens Hus for mælkepulver. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Gave til barnebarnet

I forbindelse med skandalen i 2008 blev 50.000 børn indlagt, hvoraf seks børn mistede livet.

- De vil have en sikkerhed for, at kvaliteten er i top. Samtidig er der kun tre måneders barselsorlov i Kina, så der er et kæmpe behov for modermælkserstatning, når moderen går på arbejde efter tre måneder, siger Verner Vorm.

- Dem, der har pengene, vil gerne betale for udenlandske produkter. Og Danmark er kendt for at være et landbrugsland, der leverer god kvalitet. Det er grunden til, at man tager modermælkserstatningen med hjem og giver det for eksempel til sit eget barnebarn eller som gave til andre, siger Verner Vorm.