Kampflygiganter forgylder dansk industri

Verdens største våbenfirmaer bruger millionaftaler med dansk industri i et forsøg på at påvirke politikernes valg af nyt kampfly.

F-35 bliver betragtet som favorit til at afløse flyvevåbnets nuværende F-16 fly. (Foto: © Scanpix)

Kampflyproducenterne Lockheed Martin, Boeing og Airbus har lige nu travlt med at strø ordrer til millioner af kroner ud over dansk industri.

Guldregnen over de danske virksomheder falder sammen med, at regeringen og Folketingets partier om få uger går i gang med at vælge, hvilke af de tre kampflyproducenter, der skal afløse F16-kampflyet i Danmarkshistoriens største våbenhandel til skønsmæssigt 30 milliarder kroner.

- Det er klart, at vi sender et signal. Ikke kun til de danske politikere, men også til de danske firmaer. Et signal om, at vi er interesseret i et langsigtet samarbejde, siger Lars Illum Jørgensen, salgsdirektør i Airbus og ansvarlig for den europæiske flygigants forsøg på at sælge den fælleseuropæiske Eurofighter til Danmark.

Flere millionordrer

For få uger siden offentliggjorde Airbus en aftale med Herning-virksomheden Muliticut, som de næste tre år skal leverer dele til Airbus' A350-passagerfly.

Og aftalen er ikke enestående. Amerikanske Boeing, der byder ind med kampflyet F18 Superhornet, offentliggør snart en aftale til en værdi af over 100 millioner kroner med forsvarsvirksomheden Terma i Aarhus.

Som noget helt nyt, skal Terma, der hidtil primært har leveret til militærindustrien, fremover leverer komponenter til det civile passagerfly Boeing 777.

Senere på ugen ventes den tredje konkurrent, amerikanske Lockheed Martin, der står bag kampflyet F35, at skyde penge i et produktionsudviklingscenter under interesseorganisationen Dansk Industri. Lockheed Martin er også på vej til at skyde penge i et projekt under Danmarks Tekniske Universitet, DTU, erfarer DR Nyheder.

- Det her er et udtryk for, at konkurrencen er på vej ind i slutfasen, og alle tre producenter gør, hvad de kan for at fremstå positivt i medierne, overfor offentligheden og overfor politikerne, siger Andreas Krog, redaktør på internetsitet Nytkampfly.dk.

Slutfase

Den 18. juni tager forligspartierne bag kampflysindkøbet, det er samtlige partier minus Enhedslisten, hul på arbejdet med at vælge det nye kampfly.

Det sker konkret ved, at partierne bliver forelagt Forsvarsministeriets netop færdiggjorte evaluering af de tre kampfly i konkurrencen, F35 Joint Strike Fighter, Eurofighter og F18 Superhornet.

De tre konkurrenter er blevet bedt om at afgive bud på henholdsvis 24, 30 og 36 kampfly.