Kæmpe gæld og hvidvask for 261 millioner: Nykredit udnyttet dobbelt af tiltalt i Greed-sag

Hovedbagmand i Operation Greed har ifølge politiet hvidvasket 261 millioner kroner i Nykredit.

Hovedpersonen i Greed-sagen, NA, skylder Nykredit 110 millioner kroner. Samtidig har han ifølge politiet misbrugt banken til at hvidvaske 261,7 millioner kroner. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Danmarks største kreditgiver, Nykredit, har meget på spil i en igangværende sag om skatte- og momskriminalitet for 290 millioner kroner og hvidvask for 530 millioner kroner, som har fået tilnavnet 'Operation Greed'.

Samtidig med at den hovedtiltalte i Greed-sagen, NA, i 2016 fik slettet gæld til Nykredit på 110 millioner kroner i Skifteretten, var han ifølge politiet i gang med et stort anlagt svindelnummer, der blandt andet sendte 261,7 millioner kroner gennem et vekselbureau, der havde konto hos Nykredit Bank.

Decideret flabet, lyder det fra hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør for revisorjura.dk:

- Det er jo meget, meget groft, og ingen kan være i tvivl om, at der er begået bedrageri her. På den ene side, så sidder han i en retssal og siger: 'Jeg kan ikke betale min gæld,' og samtidig er han i fuld gang med meget, meget grov kriminalitet, siger han.

NA nægter sig skyldig i alle forhold i sagen.

En kvart milliard kørte gennem Buens Exservice

Greed-sagen er en omfattende sag om skattesvindel for millioner.

Her er 17 personer tiltalt for at bygge en 'fakturacentral,' som har sendt tusindvis af falske fakturaer til hundredvis af mindre sjællandske selskaber, der har kunnet vaske skat og moms og sort arbejde ud af deres virksomheder.

Ifølge politiet beholdt det formodede svindelnetværk 20 procent i 'gebyr' for at hjælpe virksomhederne med at snyde i skat og moms.

Ved at køre de enorme beløb gennem en række vekselbureauer er pengene blevet vasket hvide og er i mange tilfælde trukket ud i kontanter og brugt på et liv i luksus, mener politiet.

Ifølge politiet hjalp det københavnske vekselbureau Buens Exservice den formodede bagmand, NA, med at hvidvaske 261,7 millioner kroner fra januar 2016 til maj 2017 ved at sende pengene gennem en konto hos Nykredit og videre til blandt andet udlandet.

- Vi kender sagen og har fulgt den tæt gennem flere år. Vi er tilfredse med, at den nu er for retten, siger Jens Theil, der er chef for samfundsansvar i Nykredit.

Misbrugt dobbelt-op

Han påpeger, at Nykredit i den konkrete sag har fulgt hvidvaskloven, som forpligter Nykredit til at indberette mistanker om hvidvask til Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet, Søik.

- Vi må på grund af lovgivningen desværre ikke oplyse, om det er os, der står bag de relevante indberetninger til myndighederne. Men jeg kan sige, at vi ser sagen som et godt eksempel på, at der er effektive systemer, der virker og fører til retsforfølgelse, siger Jens Theil.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Nykredit flere gange indberettet mistanker om hvidvask i Buens Exservice, der havde adresse på Vester Farimagsgade 1 på Vesterbro i København, indtil det sidste år gik konkurs.

- Nykredit er virkelig blevet snydt. På den ene side står de til at miste over 100 millioner kroner, som bagmanden skylder dem, og på den anden side er han i fuld gang med at misbruge banken til hvidvask ved, via et vekselbureau, at sende en kvart milliard kroner gennem banken. Så de er blevet misbrugt dobbelt op, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Ophæver gældssanering

Da DR Nyheder første gang kunne fortælle, at den formodede bagmand i Operation Greed fik slettet sin gæld hos Skifteretten i januar 2016, mens han ifølge politiet svindlede statskassen, forsøgte Nykredit at få gældssaneringssagen genoptaget.

NA's forsvarsadvokat, Jakob Arrevad, har kæret afgørelsen til Østre Landsret.

Erklærer landsretten sig enig i Sø- og Handelsrettens afgørelse, kan Nykredit kræve pengene retur fra NA, som i øjeblikket sidder varetægtsfængslet på 18. måned i Helsingør.

Ultimativt kan det føre til en personlig konkurs for den 47-årige formodede bagmand, der har pakistanske rødder. Og dermed kan Nykredit stille sig i køen af kreditorer, som forsøger at få penge ud af Operation Greed-sagen, hvor der er beslaglagt aktiver for op mod 100 millioner kroner.

  • Politiet beslaglagde blandt andet biler, ejendomme, kontanter og smykker ved aktionen i oktober 2017.
  • Politiet har beslaglagt 1,5 millioner kroner i kontanter. (Foto: © Københavns Politi)
  • På billedet her kan man se, at der også er beslaglagt en nøgle tilhørende luksus-bilmærket 'Bentley'. (Foto: © Københavns Politi)
  • Politiet har noteret, at der ligger 1,3 millioner kroner i plastikposen. (Foto: © Københavns Politi)
  • Otte luksusbiler er beslaglagt af politiet. Denne Mercedes er dog afleveret tilbage, efter den blev beslaglagt i oktober 2017. (Foto: © Københavns Politi)
  • Fem eksemplarer af Arne Jacobsens berømte designerstol 'ægget'. En ægget-stol koster fra ny mindst 40.000 kroner. (Foto: © Københavns Politi)
1 / 6

- Systemet virker

En lang række danske banker er blevet misbrugt i Greed-sagen. Men ifølge DR Nyheders oplysninger reagerede ikke kun Nykredit men også minimum to andre banker på de mistænkelige pengestrømme, og indberettede forholdene til Søik.

Det er blandt andet disse indberetninger, som har ført til Operation Greed-komplekset, som kan gå hen at blive en af danmarkshistoriens længstvarende straffesager, som formodes at køre ved Retten i Glostrup langt ind i 2020.

Derfor skal Greed også ses som et eksempel på, at den skærpede kontrol med hvidvask også kan føre til gode eksempler på, at svindel bliver fanget af bankernes overvågningssystemer, mener Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Nu har bankerne fået så mange tæsk de senere år for ikke at have fulgt reglerne tæt nok. Men det her er jo lige præcis, hvad man skal gøre; der er nogle mistænkelige transaktioner, og så er man gået til Bagmandspolitiet, og så har politiet haft mulighed for at gå efter de her bagmænd, siger han.