Som den første danske bank beder Jyske Bank nu sine mest velhavende privatkunder om at betale for at have penge stående i banken. Den negative rente indføres kun for kunder, som har mere end 7,5 millioner kroner i banken.
- Vi har været i et rentemiljø, som på femte år er negativt. Forventningerne er nu, at det negative rentemiljø vil fortsætte otte år yderligere. Vi er nødt til at sætte en spuns i, siger Anders Dam, der er ordførende direktør i Jyske Bank.
Kunder med mere end 7,5 millioner kroner i Jyske Bank får en indlånsrente på -0,6 procent.
Jyske Bank er altså den første danske bank, som indfører negative renter over for private. Men de fleste banker har allerede i dag negative renter for deres erhvervskunder.
- Mange af os havde troet og håbet, at de negative renter ville gå over. Men når nu markederne forventer, at vi skal have dem mange år frem, føler vi, tiden er inde til at reagere, siger Anders Dam.
Han kan ikke garantere, at flere kunder ikke fremover vil få negative indlånsrenter i Jyske Bank.
- Vi håber ikke, det bliver nødvendigt at indføre for alle kunder, men vi kan ikke love, at det ikke kommer til at ske, siger Anders Dam.
Milliardoverskud i første halvår
Udmeldingen om indførelsen af negative renter kommer sammen med Jyske Banks regnskab for andet halvår af 2019, der netop er præget af faldende renteindtægter.
Jyske Bank kommer ud af årets første seks måneder med et resultat efter skat på 1,1 milliarder kroner. Det er noget lavere end samme periode sidste år, hvor banken tjente 1,4 milliarder kroner.
På trods af et milliardoverskud mener Anders Dam, at renteændringen er nødvendig.
- Vores aktie har tabt 15 milliarder i værdi. Det skyldes, at aktiemarkedet på ingen måde er tilfreds med den indtjening, vi har. Det er vi nødt til at adressere, siger Anders Dam.
Det er ikke kun Jyske Bank, der oplever, at kunderne har flere penge til at stå i banken. Generelt har vi danskere flere penge til at stå i banken, viser tal fra Nationalbanken. Og det koster bankerne penge.
- Når vi har et generelt negativt renteniveau, kan man sige, at bankerne sælger varen til under indkøbspris. Vi sætter penge til for hver krone, vi har i indlån til nulrente. Det sætter pres på indtjeningen, siger Ulrik Nødgaard, der er administrerende direktør i bankernes brancheorganisation Finans Danmark.
Ved udgangen af april var de samlede opsparinger i de danske banker på 921 milliarder kroner. Der er tale om en stigning fra 875 milliarder kroner for et år siden.
Lidt over halvdelen af pengene - helt præcist 55 procent eller 507 milliarder kroner - står til en rente på nul procent. For et år siden var andelen af penge til nul procent i rente på 51 procent.
Opdateret klokken 11:36 med udtalelser fra Anders Dam og klokken 13:37 med udtalelse fra Finans Danmark.